Hopp til innhold

Håper overvåkningsvideo skal løse historiens største kunsttyveri

25 år etter at to personer gjennomførte et av tidenes største kunsttyverier i Boston i USA, ber justisdepartementet publikum om hjelp ved å slippe overvåkningsvideo.

I går slapp det amerikanske justisdepartementet en pressemelding der de ber publikum om hjelp til å løse historiens største kunsttyveri, som fant sted i Boston i USA i 1990.

Carmen Ortiz

STATSADVOKAT: Den føderale statsadvokaten for Massachusetts, Carmen Ortiz, håper videoen vil føre til nye spor i saken.

Foto: DARREN MCCOLLESTER / Afp

«– I dag slipper vi en video tatt natten før tyveriet med bilder som ikke har blitt sett av offentligheten tidligere. Det gjør vi med et håp om å identifisere en uautorisert besøkende. Med publikums hjelp kan vi få ny informasjon som kan lede til en gjenvinning av disse uvurderlige kunstverkene», skriver den føderale statsadvokaten for Massachusetts, Carmen Ortiz, i pressemeldingen.

Natt til 18. mars 1990 slo to tyver til mot Isabella Stewart Gardner Museum i Boston. Utkledd som politifolk stakk tyvene av med 13 kunstverk med en verdi på til sammen 2,9 milliarder kroner.

Da tyvene forlot museet tok de med seg overvåkningsvideoen tatt den kvelden, men ikke opptaket fra kvelden før. Det er denne de ber folk se gjennom og komme med tips.

Den nesten sju minutter lange videoen (som du kan se over) er av lav kvalitet, men politiet håper folk vil kunne identifisere mannen og kjøretøyet.

Uten spor

«– Over mange måneder har vi utført en omfattende gjennomgang av de opprinnelige bevisene denne saken. Målet har vært å sikre at alle mulighetene har blitt utforsket i jakten på å gjenvinne disse kunstverkene», skriver Ortiz.

FBI har fulgt spor over hele verden på jakt etter kunsttyvene, men står fortsatt uten spor etter maleriene av blant annet Rembrandt, Manet, Degas og Vermeer.

Det er fortsatt en dusør på fem millioner dollar, som tilsvarer rundt 40 millioner norske kroner, for tips som kan lede funnet av de 13 kunstverkene.

Gir ikke opp

– Denne forespørselen om publikums hjelp illustrerer FBIs forpliktelse til Gardner-etterforskningen. Ved å slippe denne videoen håper vi å skape ledetråder og en eventuell gjenvinning av de stjålne kunstverkene, sier Vincent Lisi, ansvarlig for FBI i Boston.

Sikkerhetssjef på Gardner-museet, Anthony Amore, sier de støtter statsadvokaten og FBI i sitt arbeid om å avdekke all mulig informasjon knyttet til tyveriet.

– Vi har fortsatt et mål. Det er å returnere disse 13 kunstverkene til sin rette plass, som er på Isabella Stewart Gardner Museum, sier Amore.

For to år siden ble det kjent at FBI visste identiteten til de to gjerningsmennene, men at fikk gå fri da saken var foreldet.

Det er fortsatt ulovlig å være i besittelse av de stjålne kunstverkene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.