NRK Meny
Normal

- Håper han dør

Elise Flåten Øygaren (15) er kanskje Norges største Harry Potter-fan. Men hun vil helst ikke at helten skal overleve den siste boka.

Elise Øygaren

Elise Flåten Øygaren (15) har alltid en Harry Potter-bok i veska.

Foto: NRK

TA POTTER-QUIZEN HER!

Som åtteåring begynte Elise å lese sin første Harry Potter-bok – det vil si, hun begynte rett på den andre boka i serien.

- Jeg skjønte ingenting. Men så fikk jeg låne den første boka senere samme sommer, og etter det har jeg vært helfrelst.

Eksperten Elise har lagd en Harry Potter-quiz i samarbeid med NRK. Hvor mye kan du om Harry Potter?

 

Åtti ganger Potter

Elise har regnet seg fram til at hun har lest de seks første bøkene om trolldomseleven Harry Potter til sammen rundt 80 ganger. I følge henne selv skyldes fascinasjonen noe så enkelt som at bøkene er godt skrevet og gir rom for å leve seg inn i handlingen.

- Jeg pleide å håpe at alt som skjedde med Harry skulle skje med meg også, og helt fram til jeg var 12 år ventet jeg på at brevet fra trolldomsskolen skulle komme.

Men Oslojenta fikk aldri noe opptaksbrev fra Galtvort skole for hekseri og trolldom, og ble heller ikke klassekamerat med Harry. I stedet har hun viet seg til bøkene om tenåringsgutten og hans kamp for hevn etter at den onde trollmannen Voldemort drepte foreldrene hans - som et ledd i sin plan om trollmannsverdensherredømme.

Harry Potter i voks og original

Denne uka ble Harry Potter, i skuespiller Daniel Radcliffes skikkelse, avduket i voksversjon hos Madame Tussaud i London. For ordens skyld: Originalen til høyre.

Foto: Scanpix

Les også: Daniel Radcliffe i voks

Heller bok enn film

De fire første bøkene har i tillegg blitt til film, og neste fredag er det klart for norgespremiere på den hittil siste; Harry Potter og Føniksordenen.

Les også: Harry kommer!

Her begynner Harry på sitt femte skoleår ved Galtvort. Snart oppdager han at mange i trollmannssamfunnet tror at hans nylige konfrontasjon med onde fyrst Voldemort er en løgn, og Harrys integritet trekkes i tvil.

Elise skal nok se den, men innrømmer at hun ikke har brukt på langt nær like mye tid og krefter på å se historien på film som hun har gjort på å lese den.

- Det er koselig å se filmene, men det er så mye feil i dem i forhold til bøkene at jeg blir mest irritert, sier hun.

Les også: Harry Potter-sommeren er i gang

Til Skottland for ny bok

De seks bøkene som er utgitt så langt har blitt en eventyrlig suksess, og har blitt solgt i over 300 millioner eksemplarer over hele verden.

Harry Potter and the Deathly Hallows

21. juli kommer den siste boka i serien om Harry Potter: 'Harry Potter and the Deathly Hallows'.

Foto: AP

Om to uker kommer det forfatteren J. K. Rowling har sagt vil bli den siste boka om Potter, og Elise har planene klare for den store lanseringen.

- Jeg skal til Skottland sammen med en annen Harry Potter-venninne. Der skal vi bo på et hostel noen dager, og så skal vi sove utenfor en bokhandel og forhåpentligvis bli de første i hele landet som får tak i boka, sier Potterentusiasten - som også bruker mye tid på å administrere et internettforum om livet ved Galtvort.

- Der passer jeg på at det ikke er noe spamming, at folk diskuterer skikkelig og ikke banner eller noe sånt.

Venter overraskelser

Gjennom Internett har hun også møtt mange andre Potter-fans som etter hvert har blitt gode venner. I disse dager dreier samtalen seg nødvendigvis aller mest om den siste boka, og spenningen rundt hvordan historien kommer til å ende nærmer seg det uutholdelige. 

- Jeg har diskutert med mange hvilken slutt som er sannsynlig, men det er så vanskelig å finne ut av det. Uansett hvordan hun avslutter serien så vil det bli overraskende, fordi alle muligheter er helt åpne.

Jeg kommer til å gråte noe helt sinnssykt!

 

Elise Flåten Øygaren (15)

- Håper han dør

Selv håper Elise Flåten Øygaren at Rowling holder løftet om at den sjuende boka også blir den aller siste. Og til tross for kjærligheten til Potter-universet er hun krystallklar på hvilken avrunding hun selv ønsker seg.

- Jeg håper Harry dør, fordi jeg vil at det skal bli en skikkelig avslutning på serien, og fordi det kan bli veldig spennende å se hvordan det eventuelt skjer. Det blir selvfølgelig veldig trist, og jeg kommer nok til å gråte noe helt sinnssykt når den boken er ferdiglest.

- Hvordan blir livet etter Harry Potter?

- Jeg vet ikke helt, ler hun.

- Jeg og Harry Potter-vennene mine har kommet fram til at vi har jo fortsatt filmene – selv om jeg ikke er noen stor fan av dem, så er det noe å trøste seg med videre. Men det tar jo slutt, og jeg tror heller at det blir et godt minne om en fin og morsom tid, avslutter hun.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK