Hopp til innhold

Hans Olav Brenners barndomsdrøm

Som tolvåring finner Hans Olav Brenner bestefarens gamle koffert bortgjemt på et loft. Han blir så fascinert av det han finner - blant annet et bilde av et hus på prærien - at han siden drar ut på leting.

Video Huset på prærien

Da Hans Olav som unggutt fant dette gamle fotografiet i farfarens koffert, startet drømmen om å finne dette huset på prærien i Canada. Står det der fortsatt?

Hans Olav fant mange bilder fra da bestefaren oppholdt seg i Canada på 1920- og 30-tallet. Men bildet av huset på prærien var det som fengslet ham.

– Disse bildene har jeg sett på i så mange år. Jeg har vært nysgjerrig på dette huset, hvor det lå og hvem som bygde og eide det, sier Hans Olav Brenner.

På leting

Hans Olav Brenner

Hans Olav Brenner dro på leting etter farfaren i Canada.

Foto: NRK-foto

Skatten han fant på loftet fører til at Hans Olav tjue år senere drar avsted til den canadiske prærien for å prøve å finne spor etter farfaren, og for å prøve å finne ut om huset fortsatt står der.

– Dette er heftig. Det er så vakkert her, sier Hans Olav mens han kjører bil over den canadiske prærien. Nå er han er i området der huset kan være.

Hans Olav har bare noen bilder å gå ut i fra i jakten. Sjansen er ikke så stor for å finne igjen et hus på den canadiske prærien, ut i fra et bilde uten spesielle kjennetegn. Åtti år etter at huset ble bygd, kan prærievinden ha slettet alle spor.

Ukjent utvandring

Bestefaren dro til Canada for å finne arbeid, slik mange nordmenn gjorde på denne tiden siden grensene til USA var praktisk talt stengt.

Bildene og dokumentene i kofferten kaster lys over en ukjent del av norsk emigrasjonshistorie.

Kulturstrøm