NRK Meny
Normal

Hans-Erik Dyvik Husby om selvmordsforsøket: – Glad jeg lever

Kirkens SOS ble redningen da artisten prøvde å ta livet sitt i fjor.

Hans-Erik Dyvik Husby

Artisten Hans-Erik Dyvik Husby: Åpen om selvmordsforsøk.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Nå hyller han hjelpen han fikk fra telefontjenesten til Kirkens SOS i et blogginnlegg han la ut i natt.

– Jeg har delt en del sånne ting før om livet mitt, så jeg tåler det. Hvis det kan hjelpe andre er det verdt det. For selv om historien er sterk, så er den ikke unik, sier han til NRK.

Innlegget ble plukket opp av Kirkens SOS som i dag startet kampanjen "På Kanten".

Fra bloggen:

«Jeg sitter der med skjelvende fingre og ringer Kirkens SOS:

"Hei. Kan dere være så snill å ikke legge på?"

"Selvfølgelig skal vi ikke legge på."

"Bare ikke legg på" hikster jeg. "Jeg klarer ikke si noe."

"Jeg skal ikke legge på." Jeg begynner å hylskrike.

"Det er greit. Jeg er her."

"Ikke legg på, vær så snill!"

Jeg strigråter.

"Dette er Kirkens SOS. Vi legger ikke på."

Så begynner en samtale som er bare mellom meg og han jeg snakket med på tlf i Kirkens SOS. Vi satt i to timer.»

Alle typer folk

Kampanjen "På Kanten" varer frem til 10.september, som er verdensdagen for selvmordsforebyggende arbeid, sier generalsekretær i Kirkens SOS Leif Jarle Theis.

– Vi ønsker å være en krisetjeneste for mennesker i en følelsesmessig og emosjonell krise. Vi ønsker å synliggjøre tjenestene våre slik at de kan oppleves tilgjengelige, aktuelle og relevante for de som trenger det.

Han sier at det er alle typer folk som tar kontakt med Kirkens SOS

– Det kan være relasjonsproblemer, ensomhet, psykiske vansker eller ønsket om å ha noen å snakke med, sier Theis.

LES: Selvmordsforsker:– Det har ikke blitt gjort nok

– Åpenhet kan forebygge selvmord

– Vi tror på åpenhet rundt det å ikke ville leve lenger, og at man kan gå med tanker om å ta sitt eget liv. Det kan være med å forebygge selvmord. Man har gjerne tenkt at dette kan være med å å gjøre handlingen mer aktuell for mennesker i sårbare situasjoner, men vi mener at det er grunnlag for å si at det ikke er tilfellet, sier Theis som er glad for Husbys åpenhet.

Artisten Hans-Erik Dyvik Husby skrev innlegget etter at han lenket til den engelske kampanjen som heter «It's OK to talk», som belyser dette med menn og selvmord.

– Tallene den engelske kampanjen er ganske skremmende. At selvmord er den vanligste dødsårsak blant menn under 45 år, og 76 prosent av dem som tar livet av seg er menn. Det finnes få kanaler som menn er villige til å bruke for å få hjelp, sier artisten.

Husby forteller at en del av kampanjen var at man skulle gjøre et «OK»-tegn og dele det i sosiale medier. Så han la det ut, og så ble det veldig stille. Ingen ville blande seg i dette. Da skrev han en blogg om kampanjen som ikke gikk viralt.

Den fikk ikke så mye respons så da tenkte Husby at han var nødt til å skrive om en mer brutal virkelighet for å nå ut.

– Menn vil ikke havne i en pasientrolle

– Menn liker ikke å ha problemer som kan assosieres med det psykiske helsevesenet. Dette er oppegående menn som jobber ræva av seg for å få til livet. Og hvis de ikke får det til, så har de selvmord som et alternativ. Menn vil helst ikke havne i en pasient- eller klientrolle. Men ofte er det ikke mer enn en samtale eller to som kan få en mann over en sånn kneik.

– Som samtalen din med Kirkens SOS?

– Ja. Det som er fint med dem er at de ikke trenger å si så mye om du ikke vil. Det bare er noen i andre enden, som bare skal være der.

Hvordan har du det nå?

– Nå har jeg det veldig bra. Nå står jeg jo midt i Stockholm og skal få ha forestilling på Sveriges største showteater. Jeg har et veldig givende og morsomt liv, og jeg er veldig glad for at jeg lever i dag - at det ble bedre. For det er veldig viktig, å fortelle at det blir bedre.

– Jeg lever ikke i et evig mørke.

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold