Hans Erik Dyvik Husby

Musiker Hans Erik Dyvik Husby, kanskje mest kjent som Hank von Helvete, var gjest i sesongens siste Stjerneklart mandag 8. juni.

Hans Erik Dyvik Husby
Foto: NRK

HØR: Stjerneklart med Hans Erik Dyvik Husby

Hans Erik Dyvik Husby, kjent som Hertis, Hertugen og Hank von Helvete, ble født på Gravdal sykehus i Lofoten den 15. juni 1972 som sønn av Hermod Husby og hans kone Else Dyvik. Sammen med foreldrene og den 3 år eldre storebror Kaare bodde han de første 3 leveårene på Sørvågen i Moskenes i Lofoten. Da han var tre, flyttet familien til Fauske. På Hans Eriks 6-årsdag døde moren hans, og da han var 8, flyttet familien til Rognan.

Hans Erik gikk på musikkskole og lærte seg å spille tverrfløyte, samtidig som han ble en ivrig håndballspiller. Da han var 13 år, flyttet familien på nytt, denne gang til Tvedestrand. I 1988 dro Hans Erik til Oslo for å begynne på Steinerskolens gymnas, men sluttet etter kort tid. Han fikk arbeid i kassen på en kolonialbutikk, men musikkinteressen ble mer og mer påtrengende.

I 1993 gikk Hans Erik inn som vokalist i punkbandet Turboneger som var dannet 5 år tidligere av gitaristen Rune ”Rebellion” Grønn, gitarist og keyboard-spiller Pål Bøttger Kjærnes, også kalt ”Pål Pot” og trommeslager og bassist Thomas Seltzer, også kalt ”Happy-Tom”. Turboneger ble regnet som et undergrunnsband, men fikk mange tilhengere, særlig i Tyskland, såkalte Turbojugend. I 1996 kom Turbonegers femte album, ”Ass Cobra”, ut, og i 1998 ”Apocalypse Dudes”.

På en Europa-turné i 1998 fikk Hans Erik et sammenbrudd etter langvarig heroinmisbruk og ble innlagt på en psykiatrisk klinikk i Milano. Turboneger ble oppløst. Hans Erik reiste til besteforeldrene Hans og Olette Husby i Moskenes der han oppholdt seg i fire år for å bli avvent fra heroinen. Han arbeidet som guide på Norsk Fiskeværsmuseum på Å og som programleder i Moskenesradioen.

Happy-Tom Seltzer kom på besøk i 2002 for å overtale Hans Erik til å være med på en gjenforening av Turboneger under Quart-festivalen i Kristiansand, og dette ble starten på en ny karriere for Hans Erik som vokalist i Turboneger. Sommerturneen 2002 var utsolgte konserter overalt, fra den første på Hultsfredfestivalen i Sverige til avslutningen foran 40.000 tilskuere på Bizarre-festivalen i Tyskland, noe som ikke bare dokumenterte at Turboneger ikke var glemt av fansen, men faktisk større enn noensinne.

I 2003 dro Turboneger på turné i USA sammen med det amerikanske rockebandet Queens of the Stone Age og på en såkalt hallturné i de største byene i Norge. Og singelen ”Fuck the world” fra albumet ”Scandinavian leather” gikk rett til topps på hitlistene i Norge. Albumet fikk Spellemannprisen i klassen rock, og bandet fikk Alarmprisen to år på rad – i 2003 og 2004.

I 2005 og 2007 kom Turbonegers 7. og 8. album ut – ”Party Animals” og ”Retox”. I 2007 kom Håkon Moslets bok om Turboneger ut – ”Sagaen om denimfolket”. Sammen med Dimmu Borgir er Turboneger Norges største eksportartikkel på musikkfronten.

Nå er Hans Erik i full gang med prøvene på Det norske Teater til musikalen Jesus Christ Superstar av Andrew Lloyd Webber og Tim Rice, der han skal spille hovedrollen som Jesus i oppsetningen som har premiere 3. september.

Hans Erik har vært gift to ganger, men er nå forlovet med Gro Skaustein og har en halvt år gammel datter, Else Viktoria, med henne. De er bosatt i Oslo.

Stjerneklart med Hans Erik Dyvik Husby, NRK P1, mandag 8. juni kl 22.05

Kulturstrøm

 • All By Myself med KORK

  KORK gjør sitt beste for å holde motet oppe når de ikke kan møtes på spillekontoret.

  Hjemmekontor kan være ensomt, også for KORK, men hvem blir ikke glad av å spille denne udødelige klassikeren alenesammen?
 • Sangeren Bill Withers er død

  Den amerikanske sangeren og komponisten som blant annet sto bak låten «Ain't No Sunshine» er død, 81 år gammel. Withers døde av hjerteproblemer tidligere denne uken.

  Bill Withers
  Foto: Reed Saxon / NTB/Scanpix
 • Mediegiganter sammen mot korona

  BBC Global News, CNN International og Euronews går sammen i kampen mot den globale helsekrisen. De donerer gratis sendetid til informasjon om koronasmitten som til sammen når over 800 millioner mennesker, skriver CNN. Sendetiden gis til større flerspråklige organisasjoner og helsemyndighetersom vil beskytte befolkningen og hjelpe til med å stoppe spredningen av koronaviruset.