NRK Meny
Normal

Handlefri

Jula har allerde sneket seg inn i butikkene og nordmenns kjøpegalskap toppes nå før jul. Tenk deg om neste gang kredittkortet brenner i lommeboka!

Det lille ekstra

Sara Eliassen og Lilja Igolfsdottir er idealister. De har en drøm om å skape mer bevissthet rundt våre kjøpsmønstre og hvilke mekanismer som ligger til grunn for våre kommersielle valg. Prosjektet Handlefri vil være en motvekt til de kommersielle kreftene som preger alle byer og tettsteder i Norge i julestria. Denne uka infiltrerer seks falske reklamefilmer TV og kinoer rundt om i landet for å få oss til å tenke over hvorfor vi kjøper det vi kjøper.

Motvekt til reklame

- Vi har valgt å bruke reklame som virkemiddel, i og med at reklamen er med på å skape mange falske behov i oss. Vi vil konkurrere med kommersielle krefter og håper at våre filmer skal ha en annen påvirkning en vanlig reklame, sier Lilja Igolfsdottir. - Vi håper at de skal føre til handling i den enkelte forbruker, at de skal redusere og forbedre kjøpemønstrene sine.

Ikke nok ressurser

-Det finnes ikke naturressurser nok til å opprettholde det forbruket vi har i dag. Bruk mindre penger på julehandelen i år! Fortsett å gi  hverandre gaver, men gi mer tjenester som konserter og opplevelser. Se også på hva tingene vi kjøper gjør med miljøet, sier Sara Eliassen. Jentene ønsker å skape en debatt der enkeltmennesket skal  bli mer bevisst sin egen innflytelse på i kommersielle samfunnet vi lever i.

Handlefri påstår at vår evige kjøpsdans vil få konsekvenser, både for vår egen helse og for miljøet. Hvis alle hadde hatt et like høyt privat forbruk som nordmenn måtte vi hatt ca. tre jordkloder til for å dekke behovet for naturressurser og logistikk.

- Heldigvis er bevisstheten rundt eget forbruk er i ferd med å øke i Norge. Vi er optimistiske og tror de falske reklamefilmene våre vil være med på å forsterke denne positive tenden, sier Eliassen.

Her kan du se de seks reklamefilmene:

Kaste her - kaste selv?
Foto: NRK

Det lille ekstra

Drømmen om jul

Kaste her - kaste selv?

baklengsshopping

Glow

Shine

Les mer om handlefri-prosjektet på nettsidene handlefri.no

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP