NRK Meny
Normal

Han skal spille Thor Heyerdahl

Pål Sverre Valheim Hagen får rollen som Thor Heyerdahl i filmen «Kon-Tiki» om flåteferden på Stillehavet.

Kontiki

Pål Sverre Valheim Hagen skal spille Thor Heyerdahl i den nye filmen om Kon-Tiki.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Det har lenge vært knyttet stor spenning til hvem som skulle spille Thor Heyerdahl i den nye storfilmen om Kon-Tiki. Til et stort presseoppbud ble rollebesetningene i dag avslørt på Kon-Tiki-museet på Bygdøy i Oslo.

Et eventyr

Etter rykter om utenlandske stjerner er det nå klart at det blir det norske stjerneskuddet Pål Sverre Valheim Hagen (31) som får rollen, kjent fra blant annet «Max Manus»,«De usynlige» og «Jeg reiser alene».

– Dette kommer til å bli et stort eventyr for oss. Jeg gleder meg, det er et fantastisk oppdrag, sa han under pressekonferansen.

Filmen blir regissert av duoen Joachim Rønning og Espen Sandberg, som stod bak kinosuksessen «Max Manus». Valheim hadde rollen som motstandsmannen Roy Nilsen og gleder seg til å jobbe med regissørduoen igjen.

– Det skulle veldig mye til for at jeg hadde takket nei til denne rollen. Det er jo store forskjeller fra «Max Manus» og denne filmen vil jo bli mye mer «lukket» i form av at vi er seks karer på en flåte. Ferden var et eventyr for mannskapet til Heyerdahl og den vil bli et eventyr for oss også, sier en forventningsfull skuespiller.

– En ærlig film

Thor Heyerdahl var en person med mange sider og de menneskelige sidene vil få mye fokus i filmen. Og skal ikke tegnes et glansbilde av oppdageren, skal vi tro filmskaperne.

– Vi kommer til å være 100 prosent ærlige når vi skal fremstille Heyerdahl, så det er ikke noen sminket utgave som nå skal lages, forklarer Espen Sandberg.

– Filmen skal vise hvordan Thor Heyerdahl gikk fra å være en ganske vanlig person til å bli verdens mest kjente nordmann. Vi håper å lage en film som personifiserer eventyrlyst, pågangsmot og hva som må ofres for å nå sine mål, fortsetter Joachim Rønning.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Her er de andre

 • Odd-Magnus Williamson skal spille Erik Hesselberg, som var navigatør ombord på Kon-Tiki. Williamson er kjent fra TV-showet «Torsdag kveld fra Nydalen» og filmen «Reprise». Han er i år aktuell med «Hjelp, vi er i filmbransjen».
 • Knut Magne Haugland, radioekspert ombord, blir spilt av Tobias Santelmann, som er ansatt ved Det Norske Teatret. Han har spilt i TV-serien «Hvaler».
 • Torstein Raaby, også han radioekspert, blir spilt av Jakob Oftebro, kjent fra «Bare Bea» og «Max Manus».
 • Herman Watzinger var nestkomanderende ombord etter Heyerdahl. Han var ansvarlig for meteorologiske målinger underveis på reisen, og spilles av Anders Baasmo Christiansen. Baasmo Christiansen er kjent fra TV-seriene «Koselig med peis» og «Dag», samt mange norske filmer som «Ran», «Fatso» og «Buddy».

Én svenske

Gustaf Skarsgård (30) skal spille Bengt Danielsson, som var eneste svenske ombord på Heyerdals Kon-Tiki-flåte. Han er sønn av Stellan Skarsgård, og har tidligere spilt i blant annet «Arn»-filmene. For tiden er han kinoaktuell i Norge med «The Way Back», en film om andre verdenskrig, som også Colin Farrell og Ed Harris spiller i.

Tidligere har det gått rykter om at hans bror Alexander Skarsgård skulle spille selveste Thor Heyerdahl, etter at han ble observert med manuset i Hollywood, men dette stemte altså ikke.

Kontiki2

Her er skuespillerne, fra venstre: Tobias Santelmann, Odd-Magnus Williamson, Pål Sverre Valheim Hagen, Jakob Oftebro, Gustaf Skarsgård og Anders Baasmo Christiansen.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Ingen seilererfaring

I dag møttes alle skuespillerne for første gang. De fikk spørsmål om de hadde seilererfaring, noe ingen av dem har.

– Men i motsetning til Thor Heyerdahl kan jeg svømme og har ikke vannskrekk, svarte Pål Sverre Valheim Hagen til mye latter.

Også Thor Heyerdahl jr. var til stede på pressekonferansen i dag.

– Jeg hadde et litt ambivalent forhold til filmen fordi den skulle skildre mor og far, men er veldig forventningsfull og gleder meg til å se det ferdige resultatet, sa han.

Spilles inn i syv land

Filmen blir trolig en av Norges dyreste og er en norsk-britisk samproduksjon, med et budsjett på 88 millioner kroner.

Opptaket starter i mai og filmen skal spilles inn i syv ulike land. Mest sannsynlig blir det premiere på vårparten i 2012.

Kon-Tiki

29. september 1947 kom Kon-Tiki-flåten til San Fransisco. Fra venstre: Thor Heyerdahl, Bengt Danielson, Erik Hesselberg, Torstein Raaby, Herman Watzinger og Knut Magne Haugland.

Foto: AP

Agnes Moxnes møtte Pål Sverre Valheim Hagen.

Kulturstrøm

 • Becaye Aw til Global Nights

  Becaye Aw er valgt til festivalmusiker på neste Global Nights festival i overgangen mai/juni 2019 på Sentralen i Oslo. Bacaye har røtter til Fulanifolket, og vokste opp i Dakar i Senegal. Musikken hans er beskrevet som vestafrtikansk blues som kombinerer eldre tradisjoner og moderne musikk.

 • TV-spel fører til turistboom

  Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder til Kotaku at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

 • Se høydepunkt fra Grieg-sendingen

  I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

  Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.