Stein Olav Henrichsen ny Munch-direktør

Stein Olav Henrichsen er ansatt som direktør for Munchmuseet. – Et arrogant valg, mener kunstprofessor.

Stein Olav Henrichsen

Stein Olav Henrichsen skal lede det nye Munchmuseet i Oslo.

Foto: Odd Mehus / Den Nye Opera

Han skal dermed lede det nye museet som omfatter Munchmuseet og Stenersenmuseet. Henrichsen kommer fra stillingen som operasjef i Bergen. Der ledet han blant annet fusjonen av Opera Vest og Den Nye Opera.

Les også: – Ligg unna byråkratene!

Var ikke søker

Henrichsen sto ikke på søkerlisten, men ble rekruttert ved hjelp av hodejegere.

Stein Olav Henrichsen er utdannet musiker og har blant annet være styreleder i stiftelsen Ultima Music Festival i mange år. Han har dermed ikke bred erfaring innenfor kunstledelse, noe mange har ment var nødvendig for å lede det nye Munchmuseet.

– Jeg håper folk vil fokusere på det jeg kan, sier Henrichsen, som blant annet er engasjert i temaet barn og kunst.

– Strategisk kapasitet

Som ny direktør for Munchmuseet skal Henrichsen lede byggingen av nytt museum i Bjørvika.

Han skal også forberede jubileumsutstillingen i 2013, som markerer 150-årsdagen for Munchs fødsel.

– Munchmuseet har fått en leder som har den rette strategiske kapasitet og de lederegenskaper som kreves for å lede etaten i en spennende tid, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Les også: Fekk ikkje låne Munch-bilete

Mona Pahle Bjerke

Mona Pahle Bjerke.

Foto: Marianne Siebke / NRK

– Uforståelig

– Dette er en uforståelig avgjørelse, sier NRKs kunstkritiker og -kommentator Mona Pahle Bjerke. Jeg kjenner ikke denne mannen, og kan ikke si noe om ham, sier hun.

Mona Pahle Bjerke mener Oslo kommune burde ha ansatt en av de som hadde søkt på jobben.

– Det var en opplagt kandidat på søkerlisten, nemlig Iris Müller Westermann som jobber ved Moderna Museet i Stockholm, sier Pahle Bjerke.

– Arrogant

– Det var veldig overraskende, og det virker veldig arrogant fra Oslo kommune å gå utenom kunsthistorikermiljøet, sier Wenche Gulbrandsen, billedkunstner og tidligere professor ved Kunsthøgskolen i Oslo.

– Jeg tror Oslo kommune har gjort en veldig dårlig forberedelse her, og hadde svake søkere.

– Hvorfor er det så viktig for Munchmuseet å ha en direktør med kunstfaglig bakgrunn?

– Fordi det dreier seg om troverdighet. Det dreier seg om å representere det viktigste norsk kunstliv har fremskaffet i det hele tatt, både innad og mot utlandet. Man får litt følelsen av og til, at mangel på kompetanse er kompetanse i seg selv.

– Den som har fått denne jobben er sikkert et veldig utmerket valg på sitt eget område, men selve kunstmiljøet er jo forbigått totalt, sier Gulbrandsen. – Og det er veldig interessant; hvorfor fikk de så svake søkere? Jeg skjønner det ikke, det har vært samtaleemne veldig lenge i miljøet.


Kulturstrøm

 • Sommerkampanje om føflekkreft

  Forsiden til KK er laget med UV-sensitivt blekk. Så når magasinet ligger i solen, vokser modellens føflekk. Slik har Kvinner og klær og Kreftforeningen samarbeidet om å fokusere på å forebygge føflekkreft, skriver Medier24.

  Forside mot føflekkreft laget av UV-sensitivt blekk
  Foto: KK/Kreftforeningen
 • Assange spionerte fra ambassade

  WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016 fra den ecuadorianske ambassaden i London. Det avslører dokumenter CNN har fått tilgang på.

 • Godt besøkt rockfestival

  Festivalen Norway Rock hadde 2.500 betalende hver dag i tre dager. Økonomisjefen i festivalen sier til avisen Agder at det er litt mer enn hva festivalen budsjetterte med. Artister som Skid Row og Dee Snider fra Twisted sisters sto på scenen under festivalen.