Hopp til innhold

Hamsuns «Teresita»: et livets spill

Tore Hamsun og Einar Schibbye omarbeidet i 1959 Knut Hamsuns skuespill «Livets spill» til et hørespill og ga det navnet «Teresita» etter den kvinnelige, sensuelle hovedpersonen i stykket.

Illustrasjonsbilde: Teresita
Foto: Karen-Louise Clemmesen / Colorbox

Det ble godt mottatt av anmelderne da det hadde premiere.

Nå sender Radioteatret det om igjen, etter vel et halvt århundres ubemerket opphold i arkivet.

Knut Hamsun

En ung Knut Hamsun.

Foto: NRK

«Livets spill» (1896) er det midterste skuespill i Hamsuns Kareno-trilogi. Under påvirkning av Nietzsches filosofi skildrer han her tre trinn i dikteren og Karenos liv og utvikling.

Livets spill

Kareno har slått seg ned i Nordland, hvor han er blitt huslærer og bygget et merkelig tårn av glass på væreier Otermans eiendom. Møtet med naturen og med Teresita besetter ham, og så begynner livet sitt spill med filosofen og menneskene rundt ham…

Hovedgrepet i denne radio-bearbeidelsen er at Kareno (Per Sunderland) er skjøvet mer i bakgrunnen. Hans vidløftige filosofi blir bare så vidt berørt. Samtidig er Teresita (Liv Strømsted) gjort til den sentrale skikkelsen i dramaet.

Hørespillet fremstår dermed som et romantisk kjærlighetsdikt om henne: en idealist som både er myk og hard, øm og grusom, sensuell og svermerisk.

Stemmer fra 50-tallet

En av 50-60-tallets store hørespillere, Lars Nordrum, spiller telegrafisten Jens Spir, Teresitas sanselige, jordbundne tilbeder. Den mangfoldige teatermannen (og dikteren!) Claes Gill er hennes far, den godmodige, men samtidig grådige materialisten Oterman.

Både musikk og regi er ivaretatt av to erfarne Radioteater-aktører: Finn Ludt og Knut Thomassen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.