Hopp til innhold

Hamsuns «Victoria»

Romanen «Victoria» er i likhet med «Pan» skrevet i 1890-årene og er blitt stående som hovedverker i Hamsuns diktning. I sommer sender vi hørsepill-versjonen av klassikeren.

Knut Hamsun

Knut Hamsun

Foto: NTB / Scanpix

«Victoria» er en kjærlighetsroman der natur og landskap bare er antydet.

Det er det indre landskap det hele dreier seg om. Vi møter to unge som befinner seg på hver sin side av den usynlige avgrunnen som sosial avstand gir: Møllerens sønn Johannes og slottsherrens datter Victoria. De lekte sammen som barn. De treffes igjen mange år senere og det oppstår et intenst, emosjonelt forhold mellom dem, der kjærlighet veksler med sjalusi og heftighet. Det er Liv Strømsted Dommersnes og Per Sunderland som spiller det elskende paret.

Sønnen dramatiserte

Det var forfatterens sønn Tore Hamsun som sammen med NRK-mannen Einar Schibbye dramatiserte Knut Hamsuns roman og tilrettela den for radio. I denne produksjonen spiller også fortelleren en vesentlig rolle. Den oppgaven hadde Olafr Havrevold da instruktøren Knut Thomassen innstuderte dette stykket for over 50 år siden. Og Olafr Havrevolds røst, den var for mange selve stemmen i stemmenes teater.

De som er med:

Fortelleren – Olafr Havrevold

Johannes som barn: Erik Østbye

Victoria som barn: Marit Hamdahl

Johannes: Per Sunderland

Victoria: Liv Strømsted Dommersnes

Mølleren: Einar Vaage

Hans kone: Aagot Børseth

Otto: Pelle Christensen

Naboen: Arne Bang-Hansen

Camilla: Rut Tellefsen

Huslæreren: Henrik Børseth

Slottsherren: Johan Norlund

Dessuten medvirker Liv Uchermann-Selmer, Nils Hald, Wilfred Breistrand, Helge Essmar, Jan Pande-Rolfsen og Sissel Sellæg.

Musikken er av Finn Ludt, og regien ved Knut Thomassen.

Hør det!

Hørespillet «Victoria» sendes i to deler, hvorav første episode sendes søndag 17. juni kl. 15.03 og mandag 18.juni klokken 19.30.

Podkast!

Du kan også laste ned denne sendingen via podkast. Husk at du bare har muligheten i syv dager etter sendedato, og at du dermed kun kan laste ned en episode ad gangen!

Podkast finner du her (fom søndag 17. juni klokka ni tom søndag 24. juni klokka ni):

Podkast «Victoria»

Lenker

  • Podkast «Victoria»

 

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)