NRK Meny
Normal

Hamsuns Hitler-nekrolog solgt for 510.000

De 15 Hamsun-brevene som inneholdt forfatterens nekrolog over Adolf Hitler er solgt for 510.00 til en anonym kjøper.

Hamsuns nekrolog over Adolf Hitler

HYLLET HITLER: Blant de 15 brevene og postkortene finnes originalmanuskriptet til Hamsuns velkjente nekrolog over Adolf Hitler (t.v.) samt følgebrevet som ledsaget det.

Foto: Blomqvist

Knut Hamsun

NOBEL-VINNER: Knut Hamsun vant Nobels litteraturpris i 1920 hovedsaklig boken «Markens Grøde», men fikk et vanskelig forhold til det norske folk etter at han åpent sympatiserte med nazistene under krigen.

Foto: Helland & Co. / Oslo Museum

Tirsdag kveld ble en samling på 15 brev fra Knut Hamsun til Aftenpostens sjefredaktør Doery Smith solgt for hele 510.000 hos auksjonshuset Blomqvist.

Brevene er fra perioden 1943-45, da andre verdenskrig herjet i Europa og Aftenposten var underlagt den nazistiske okkupasjonsmakten.

Blant brevene finnes nobelprisvinnerens berømte nekrolog over Adolf Hitler, som sto på trykk i Aftenposten 7. mai 1945. Brevsamlingen har blitt vurdert til å ha en verdi på 300.000-400.000 kr.

– Samlingen har hittil vært i privat eie, og flere av brevene har aldri tidligere vært publisert eller vist frem, fortalte kunstekspert Gunnar Krogh-Hansen hos Blomqvist NRK.no for noen uker siden.

Nasjonalbiblioteket bekreftet overfor NRK.no i forkant av auksjonen at brevene var av interesse, men prisen ble til slutt for høy.

– Så høy ønsket ikke vi å gå. Det var synd. Men vi håper kjøper tar godt vare på dem og at det byr seg en ny mulighet til at brevene kan komme i offentlig eie, sier seksjonsleder hos Nasjonalbiblioteket, Bente Granlund.

[Hitler] var en reformatorisk Skikkelse av høieste Rang, og hans historiske skjebne var den, at han virket i en Tid av eksempelløseste Raahet, som tilslut fældte ham.

Knut Hamsun, 7. mai 1945

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller