NRK Meny
Normal

Hamsuns Hitler-nekrolog solgt for 510.000

De 15 Hamsun-brevene som inneholdt forfatterens nekrolog over Adolf Hitler er solgt for 510.00 til en anonym kjøper.

Hamsuns nekrolog over Adolf Hitler

HYLLET HITLER: Blant de 15 brevene og postkortene finnes originalmanuskriptet til Hamsuns velkjente nekrolog over Adolf Hitler (t.v.) samt følgebrevet som ledsaget det.

Foto: Blomqvist

Knut Hamsun

NOBEL-VINNER: Knut Hamsun vant Nobels litteraturpris i 1920 hovedsaklig boken «Markens Grøde», men fikk et vanskelig forhold til det norske folk etter at han åpent sympatiserte med nazistene under krigen.

Foto: Helland & Co. / Oslo Museum

Tirsdag kveld ble en samling på 15 brev fra Knut Hamsun til Aftenpostens sjefredaktør Doery Smith solgt for hele 510.000 hos auksjonshuset Blomqvist.

Brevene er fra perioden 1943-45, da andre verdenskrig herjet i Europa og Aftenposten var underlagt den nazistiske okkupasjonsmakten.

Blant brevene finnes nobelprisvinnerens berømte nekrolog over Adolf Hitler, som sto på trykk i Aftenposten 7. mai 1945. Brevsamlingen har blitt vurdert til å ha en verdi på 300.000-400.000 kr.

– Samlingen har hittil vært i privat eie, og flere av brevene har aldri tidligere vært publisert eller vist frem, fortalte kunstekspert Gunnar Krogh-Hansen hos Blomqvist NRK.no for noen uker siden.

Nasjonalbiblioteket bekreftet overfor NRK.no i forkant av auksjonen at brevene var av interesse, men prisen ble til slutt for høy.

– Så høy ønsket ikke vi å gå. Det var synd. Men vi håper kjøper tar godt vare på dem og at det byr seg en ny mulighet til at brevene kan komme i offentlig eie, sier seksjonsleder hos Nasjonalbiblioteket, Bente Granlund.

[Hitler] var en reformatorisk Skikkelse av høieste Rang, og hans historiske skjebne var den, at han virket i en Tid av eksempelløseste Raahet, som tilslut fældte ham.

Knut Hamsun, 7. mai 1945