NRK Meny
Normal

Hamer håper alle gode ting er tre

LONDON (NRK): Filmregissør Bent Hamer vurderer å bli overtroisk når han med «1001 gram» tar opp kampen om Oscar-statuetten for beste fremmedspråklige film for tredje gang.

Bent Hamer / Ane Dahl Torp

KAN IKKE KLAGE: Filmregissør Bent Hamer utenfor kinoen Curzon Soho i London hvor hans «1001 gram» ble vist søndag kveld. Til høyre hovedrolleinnehaver Ane Dahl Torp i en av filmens scener.

Foto: Espen Aas / NRK/Norsk Filmdistribusjon

Ane Dahl Torp i «1001 Gram»

VELJUSTERT LIV: Ane Dahl Torp reiser i sin lille elbil til og fra jobben i Justervesenet. Utover det består livet stort sett av å være alene. Helst til en tur til Paris snur opp ned på mange ting.

Foto: Norsk Filmdistribusjon
Ane Dahl Torp og Laurent Stocker i «1001 gram»

PARIS JE T'AIME: Hovedrolleinnehaver Ane Dahl Torp i rollen som Marie møter Pi (spilt av Laurent Stocker) under kilo-seminaret i Paris.

Foto: Norsk Filmdistribusjon
Bent Hamer på settet til «1001 gram»

PÅ JOBB: Regissør Bent Hamer i arbeid sammen med fotograf John Christian Roselund under innspillingen av «1001 gram».

Foto: Norsk Filmdistribusjon
Stein Winge og Ane Dahl Torp i «1001 Gram»

TUNG BØR: Stein Winge i rollen som Maries far, Ernst. Han har klare synspunkter på hvordan den norske kiloen skal behandles før kontrollveiing under det kommende kiloseminaret i Paris.

Foto: Norsk Filmdistribusjon

Søndag kveld denne uka: En lett nervøs Bent Hamer står og vipper på hælene foran lerretet på Curzon-kinoen i Londons Soho.

Han har akkurat takket folk for at de kom seg til kinoen i den øsende regnværet på utsiden.

– Om et så spennende tema som en kilo, som han sier, til klukklatter fra salen.

Etter å ha hatt premiere i Norge for litt over to uker siden, og også ha vist filmen på filmfestivalen i Toronto i forrige måned, er Londons filmfestival neste stoppested.

– Det er jo alltid spennende å se hvordan publikum tar det i de andre landene, så jeg er spent før kvelden visning, jeg er det, sier Bent Hamer når NRK snakker med ham en drøy halvtime tidligere.

Tredje Oscar-nominasjon

Det er snart 20 år siden Sandefjord-mannen debuterte med langfilmen «Eggs» (1995), etter å produsert flere kortfilmer.

Filmen brakte ham både prisen som beste nykommer i Cannes og kritikerprisen i Toronto.

Siden den gang har han produsert seks langfilmer, med «1001 gram» som foreløpig siste.

To ganger tidligere har Norge valgt å nominere nettopp Hamers filmer som Oscar-kandidater.

Første gang var med suksessen «Salmer fra kjøkkenet» fra 2003, deretter «O' Horten» fra 2007. Ingen av de gangene nådde nominasjonen frem. Kanskje blir det annerledes nå?

– Jeg har altså vært med på det to ganger før. Det er sånn at det er «business as ususal» her og, og en må jobbe for å få de som da har stemmerett, altså den utenlandske pressen i Amerika, til å se den. Så det er mye jobb, og det er mye strategi, og det er å få finansiert det og det er å være til stede og snakke med folk og å promotere så godt en kan.

– Man sier jo at alle gode ting er tre, og det er tredje gangen nå, så kanskje jeg skulle bli litt overtroisk akkurat denne gangen? smiler Bent Hamer.

«1001 gram» har Ane Dahl Torp i hovedrollen som Marie, som er ansatt hos Justervesenet.

Marie får ansvaret for å bringe den norske offisielle kiloen til det viktige kilo-seminaret i Paris da hennes far (spilt av Stein Winge) blir syk.

I tillegg er kjente navn som Per Christian Ellefsen og Hildegunn Riise å se i andre roller.

– Fornøyd med alt

Regissøren selv har en halsbrekkende reiserute foran seg, for å vise frem, og ikke minst snakke om filmen.

Kritikere har sammenlignet den med suksessen «Salmer fra kjøkkenet», som både ble årets norske kinofilm i 2003, og fikk flere internasjonale priser.

Igjen er det en miks av det menneskelige og det vitenskapelig som flettes i hverandre.

– Filmen er jeg fornøyd med, den er jeg veldig fornøyd med. Vi har hatt en idé og vi har fulgt den. Vi har vært ekstremt konsekvente. Jeg er veldig stolt av Ane Dahl Torp som spiller hovedrollen, og foto, musikk … jeg synes alt sitter veldig godt. Så får det bli opp til publikum om hvordan de tar den, sier Hamer.

Filmen er en av hele 248 filmer som vises under den elleve dager lange filmfestivalen i London, og har i skrivende stund ikke blitt anmeldt ennå.

Fortsatt gjenstår to visninger mot slutten av denne uken. I festivalprogrammet omtales Bent Hamer å være i toppform med filmen. Hamer deltok også på filmfestivalen i London med «Hjem til jul» for fire år siden.

Lang vei videre

Som Bent Hamer selv vet svært godt, handler en nominasjon som Oscar-kandidat om mye mer enn å bli valgt ut. Det arbeidet har han begynt på, men mye gjenstår.

– Jeg har laget filmen, og så gjelder å følge opp. Så får det være opp til dem om vi blir nominert eller ikke, sier Hamer.

– Men du får en del ekstra jobb?

– Det er masse jobb og det blir mye reising, men det er selvfølgelig det man håper også – man håper at man skal gå videre, så kan man ikke klage over det. Det går ikke, ler Hamer.

14. januar blir det avgjort hvilke filmer som blir med til den aller siste runden – selveste Oscar-utdelingen i Kodak Theater i Hollywood 22. februar 2015.

Under visningen i går kunne Hamer iallfall tilfreds notere seg mye humring og latter gjennom de 88 minuttene filmen varer.

Kulturstrøm

 • Varslar ny Harry Hole-bok

  Jo Nesbø gir ut ei ny Harry Hole-bok i juli 2019. Han offentleggjorde dette på si eiga heimeside torsdag. Lite informasjon er offentleggjort om handlinga, men i eit samandrag står det at Harry Hole vaknar opp i bakrus med hendene og kleda dekkja av blod, ifølgje VG.

  Jo Nesbø lanserer "Macbeth"
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Lesarane rasar mot Elle

  – Vi har ingen ambisjonar om å representere heile samfunnet.

  Dét svarte motebladet Elle då ein lesar på Instagram lurte på kvifor det ikkje var meir mangfald blant bloggarane deira. Svaret har fått mange til å reagere, skriv nettstaden Melk og Honning. Elle-redaktør Signy Fardal meiner det heile er ei misforståing, og kommenterer til VG at fordi Elle «heile tida brukar modellar og intervjuobjekt med anna etnisk opphav enn det norske, falt det oss ikkje inn at spørsmålsstillar tenkte på etnisitet».

  Signy Fardal
  Foto: Aas, Erlend / Scanpix