Halvparten av nye norske filmer er gamle fortellinger

Halvparten av filmene som ble presentert på den årlige lanseringa av Filmhøsten er oppfølgere eller nyinnspillinger av filmer som allerede finnes.

Den nye Askeladden-filmen er en av høstens oppfølgere

Den nye Askeladden-filmen er en av høstens oppfølgere.

Foto: Maipo film AS / Norsk filmdistribusjon

16 norske filmer skal ha premiere i løpet av høsten. I dag ble de presentert på Filmens hus i Oslo.

Av de 16 filmene er åtte av dem enten oppfølgere av gamle filmer, eller nye filmer som spiller videre på allerede kjente historier.

– Kjente navn som «Askeladden» og «Kaptein Sabeltann» trekker til seg tilskuere, og gir en økonomisk «boost» til norsk filmbransje, og derfor tror jeg det er såpass attraktivt med oppfølgere, sier Vebjørn Enger. Han spiller Askeladden i «Askeladden 2 – I Soria Moria slott».

– Filmer som får folk til å gå på kino er veldig sunt for Film-Norge, og dermed får oppfølgere støtte. Jeg tror det er så enkelt som det, rett og slett, sier Enger til NRK.

Eili Harbo og Vebjørn Enger spiller hovedrollene i den nye Askeladden-filmen

Eili Harbo og Vebjørn Enger spiller hovedrollene i den nye Askeladden-filmen.

Foto: Truls Aagedal / NRK

– Blir dumt å kritisere oppfølgere

Enger mener at det er sunt for norsk filmbransje med en blanding av nye fortellinger og oppfølgere.

– Jeg syns det blir dumt å kritisere folk for oppfølgere. Poenget er å dra norske folk til kino, og norsk filmbransje trenger store kommersielle filmer, og da blir det dumt å kritisere disse filmene for å få støtte fordi de hjelper bransjen, og legger til rette for at man kan lage mindre filmer, sier Enger.

«Askeladden 2» har premiere neste fredag.

Zahid Ali på Filmens hus

Zahid Ali spiller i en av høstens filmer, nyinnspillingen «Swingers».

Foto: NRK

– Et perfekt marked

En annen av filmene som har premiere i høst er komedien «Swingers». Den er en nyinnspilling inspirert av en latvisk film fra 2016, som den deler regissør med.

– Jeg tror at nettopp fordi det er så mange oppfølgere i høst, så er det et perfekt marked for en film som dette, sier komiker Zahid Ali.

Ali spiller en av de sentrale hovedrollene i filmen.

– I tillegg er det veldig mye historiske filmer, der det ikke er plass til noen mørke mennesker. Jeg kunne godt tenke meg å være med i «Konges nei» eller «Kon Tiki» eller noen av de filmene der. Men det må filmer som denne til for at sånne som meg kan være med, sier Ali.

Kulturstrøm

  • Island bøtelagt etter Eurovision

    Arrangørene av den europeiske finalen i Melodi Grand Prix har bøtelagt det islandske bidraget etter årets finale i Tel Aviv i Israel fordi de viste det palestinske flagget. Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) sier ikke noe om botens beløp.

  • «Friends» 25 år

    Tror ikke «Friends» hadde blitt akseptert i dag:

    - Nei, mener Friends-forsker. Nå er det 25 år siden første episode kom ut.