Halvdan Sivertsen

Han har gitt ut 12 album som soloartist, og bidratt på flere andre utgivelser, fått 5 Spellemannpriser og en rekke andre kulturpriser. Halvdan Sivertsen er gjest i Stjerneklart.

Halvdan Sivertsen vil optre på visekvelden i Svolvær 12. november under kulturcruiset
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Halvdan Sivertsen

Halvdan Sivertsen ble født 5. januar 1950 i Tromsø, men har bodd mesteparten av sitt liv i Bodø. Bare 11 år gammel startet han bandet ”The Jupiter Boys” og tok selv kunstnernavnet Riff Kent.

I skarp konkurranse med det mer berømte Bodø-bandet ”1-2-6” dannet han ”The Fakers”, men de ga opp konkurransen og Halvdan ”Riff Kent” Sivertsen begynte som discjockey på Polar Disco Club. Der debuterte han som visesanger i 1971 som oppvarmer for Cornelis Vreeswijk, og i 1973 kom den første plata ut – ”Halvdan 23 ½ år”. Halvdan kjenner visstnok han som har den.

Konsert med Halvdan Sivertsen under Olavsfestdagene 2007

Konsert med Halvdan Sivertsen under Olavsfestdagene 2007.

Foto: Alf Tore Bergsli / NRK

To år etter kom ei plate med en voldsom lang tittel: ”Utsikt minus innsikt gir tilnærmet blindhet fra toppen av pyramiden”. Spillejobbene strømmet på, og etter to suksessplater i 1979 og 1981, den siste med Spellemannpris, sa han opp jobben som musikkskolerektor og satset på å livnære seg som artist på heltid. Året etter ble han landskjent som Barne-TV-onkel sammen med Geir Børresens Labbetuss. Sammen med åge Aleksandersen skrev han i 1985 ”Sammen for livet” som var norske artisters bidrag til innsamlingsaksjonen for hungerskatastrofen i Afrika som Bob Geldof tok initiativet til. To nye soloplater kom: I 1985, med Spellemannspris, og i 1987.

Gitarkameratene

Gitarkameratene, f.v. Jan Eggum, Øystein Sunde, Halvdan Sivertsen og Lillebjørn Nilsen.

Foto: Greve, Jan / SCANPIX

Samme høst skjedde to viktige ting: Han ble innvalgt for SV i Bodø Bystyre, til tross for at han sto på 43. plass, men han møtte aldri. Derimot møtte han Øystein Sunde i Sarpsborg. Året etter ble Gitarkameratene dannet, og sammen med Sunde, Lillebjørn Nilsen og Jan Eggum ble det to plater, tre store konsertturnéer og to nye Spellemanspriser, før Gitarkameratene ble lagt på hylla i 1994. Men Øystein Sunde og Halvdan Sivertsen fortsatte samarbeidet, blant annet med en forestilling på Dizzie Showteater, ”Ja, takk, begge deler”, høsten 1998 og våren 1999, for fulle hus.

I alt har Halvdan gitt ut 12 album som soloartist, pluss to med Gitarkameratene, og i 2001 fikk han sin femte og foreløpig siste Spellemannpris. I 1985 fikk han Bodø kommunes kulturpris, i 2000 Nordland fylkes kulturpris. I tillegg har han fått Skjæraasen-prisen og Prøysen-prisen. Men aller mest kjent er han vel for sine ”Ti tusen tommeltotta” og ”Kjærlighetsvisa”.

Hør: Stjerneklart med Halvdan Sivertsen

Stjerneklart med Halvdan Sivertsen, 05.11.07 kl 22.05 på NRK P1.

Kulturstrøm

 • Radioteatret lager «Snøsøster»

 • Kong Oscars gate er opna igjen

  Etter to år med anleggsarbeid stod strekninga Vertlidsallmenning til Nygaten i Kong Oscars gate klar til nyopning laurdag. Gata er ei av dei eldste gatene i Bergen, og blei offisielt opna av byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti.

  Nyopning Kong Oscars gate
  Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK
 • «Dracula» fra skaperne av «Sherlock

  Netflix og BBC vil lage en TV-serie som baserer seg på klassikeren «Dracula», melder Variety. Det er fra før kjent at manusforfatterne bak den populære TV-serien «Sherlock», Mark Gatiss og Steven Moffat, har tatt på seg jobben med å omforme historien om den ikoniske vampyren til en miniserie. Serien skal være på tre 90 minutter lange episoder. – Vi har alltid hatt historier om ondskap. Det som er spesielt med «Dracula», er at Bram Stoker ga ondskapen sin egen helt, sier Mark Gatiss og Steven Moffat til filmbransjebladet (NTB).

  Sherlock Special
  Foto: Robert Viglasky / BBC