Hopp til innhold

Halvdan Sivertsen

Han har gitt ut 12 album som soloartist, og bidratt på flere andre utgivelser, fått 5 Spellemannpriser og en rekke andre kulturpriser. Halvdan Sivertsen er gjest i Stjerneklart.

Halvdan Sivertsen vil optre på visekvelden i Svolvær 12. november under kulturcruiset
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Halvdan Sivertsen

Halvdan Sivertsen ble født 5. januar 1950 i Tromsø, men har bodd mesteparten av sitt liv i Bodø. Bare 11 år gammel startet han bandet ”The Jupiter Boys” og tok selv kunstnernavnet Riff Kent.

I skarp konkurranse med det mer berømte Bodø-bandet ”1-2-6” dannet han ”The Fakers”, men de ga opp konkurransen og Halvdan ”Riff Kent” Sivertsen begynte som discjockey på Polar Disco Club. Der debuterte han som visesanger i 1971 som oppvarmer for Cornelis Vreeswijk, og i 1973 kom den første plata ut – ”Halvdan 23 ½ år”. Halvdan kjenner visstnok han som har den.

Konsert med Halvdan Sivertsen under Olavsfestdagene 2007

Konsert med Halvdan Sivertsen under Olavsfestdagene 2007.

Foto: Alf Tore Bergsli / NRK

To år etter kom ei plate med en voldsom lang tittel: ”Utsikt minus innsikt gir tilnærmet blindhet fra toppen av pyramiden”. Spillejobbene strømmet på, og etter to suksessplater i 1979 og 1981, den siste med Spellemannpris, sa han opp jobben som musikkskolerektor og satset på å livnære seg som artist på heltid. Året etter ble han landskjent som Barne-TV-onkel sammen med Geir Børresens Labbetuss. Sammen med åge Aleksandersen skrev han i 1985 ”Sammen for livet” som var norske artisters bidrag til innsamlingsaksjonen for hungerskatastrofen i Afrika som Bob Geldof tok initiativet til. To nye soloplater kom: I 1985, med Spellemannspris, og i 1987.

Gitarkameratene

Gitarkameratene, f.v. Jan Eggum, Øystein Sunde, Halvdan Sivertsen og Lillebjørn Nilsen.

Foto: Greve, Jan / SCANPIX

Samme høst skjedde to viktige ting: Han ble innvalgt for SV i Bodø Bystyre, til tross for at han sto på 43. plass, men han møtte aldri. Derimot møtte han Øystein Sunde i Sarpsborg. Året etter ble Gitarkameratene dannet, og sammen med Sunde, Lillebjørn Nilsen og Jan Eggum ble det to plater, tre store konsertturnéer og to nye Spellemanspriser, før Gitarkameratene ble lagt på hylla i 1994. Men Øystein Sunde og Halvdan Sivertsen fortsatte samarbeidet, blant annet med en forestilling på Dizzie Showteater, ”Ja, takk, begge deler”, høsten 1998 og våren 1999, for fulle hus.

I alt har Halvdan gitt ut 12 album som soloartist, pluss to med Gitarkameratene, og i 2001 fikk han sin femte og foreløpig siste Spellemannpris. I 1985 fikk han Bodø kommunes kulturpris, i 2000 Nordland fylkes kulturpris. I tillegg har han fått Skjæraasen-prisen og Prøysen-prisen. Men aller mest kjent er han vel for sine ”Ti tusen tommeltotta” og ”Kjærlighetsvisa”.

Hør: Stjerneklart med Halvdan Sivertsen

Stjerneklart med Halvdan Sivertsen, 05.11.07 kl 22.05 på NRK P1.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober