Hopp til innhold

Han kan vinne Oscar for studentfilm

Regissør Hallvar Witzø kan bli Norges nye Oscar-navn. Han er «shortlistet» i kategorien for beste kortfilm, og er ikke langt unna en billett til Oscar-utdelingen i februar.

Hallvar Witzø

Hallvar Witzø kan bli Norges neste Oscar-vinner med kortfilmen «Tuba Atlantic».

Foto: Karl Erik Brondbo

Den unge regissøren har hatt et år utenom det vanlige. I juni gikk han helt til topps med kortfilmen «Tuba Atlantic» under den prestisjetunge «student-Oscar» i Hollywood, og nå er drømmen om å delta med de aller største i ferd med å bli virkelighet.

– Jeg har gått og ventet så lenge på denne beskjeden at det kokte litt over for meg. Da fikk e-posten der det sto at filmen var shortlistet, begynte jeg bare å grine, forteller den jublende glade regissøren.

– Tør ikke å tenke på det

Witzøs film er shortlistet sammen med ni andre filmer. Disse er med i en finalerunde der en jury skal bestemme hvilke fem kortfilmer som til slutt kommer til å konkurrere om den gjeve Oscar-statuetten.

– Akkurat nå tør jeg nesten ikke å tenke på hvordan det er å bli en del av Oscar-utdelingen. Men statistisk sett er jo sjansen på femti prosent, analyserer Witzø.

Konkurransen i kortfilm-kategorien ser ut til å bli tøff. Den britiske skuespiller-legenden John Hurt spiller i to av kandidatene, mens Oscar-vinner Melissa Leos film ikke ble vurdert som god nok.

– Dette er av en dimensjon som er vanskelig å fatte. Akkurat nå er jeg superfornøyd med bare å bli shortlistet, men det blir lenge å vente på å få den endelige beskjeden i slutten av januar, sier Witzø, som for tiden jobber med sin spillefilmdebut.

Video Klipp 2 fra "Tuba Atlantic"

Oskar får høre dramatisk nytt av legen sin.

Bruker kjempetuba

«Tuba Atlantic» handler om en mann som prøver komme i kontakt med broren sin ved hjelp av utradisjonelle metoder. Linn-Jeanette Kyed har skrevet manuset til den sorte komedien.

– Han vet at broren er på andre siden av Atlanterhavet, og bruker et gigantisk horn, en tuba, for å få kontakt, har regissør Hallvar Witzøe tidligere fortalt til NRK.no.

Oscar-akademiet bestemmer seg for om «Tuba Atlantic» blir med på utdelingen 24. januar. Oscar-utdelingen 2012 finner sted 26. februar.

Video Klipp fra "Tuba Atlantic"

Oskar forsøker å kontakte broren sin etter tretti års taushet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober