Haler innpå Wikipedia i Norge

Store Norske Leksikon tar kraftig innpå Wikipedia som kilde i norske medier.

Gratis på nett: Store norske leksikon
Foto: Skjermdump av Store norske leksikon

I februar lanserte Store Norske Leksikon sin nye nettutgave - gratis og tilgjengelig for alle. Tidligere var nettleksikonet kun en begrenset tjeneste man måtte betale for.

Les mer om snl.no: Wikipedia får konkurranse

Nå har norske journalister firedoblet bruken av Store Norske i løpet av de fem månedene det har vært på nettet for alle.

Gode tall

Et undersøkelse i Databasen A-tekst, som har oversikt over det som blir skrevet i Norges største papiraviser og nyhetsnettsteder, viser at snl.no - Store Norske Leksikon - ble oppgitt som kilde rundt 550 ganger i løpet av leksikonets første gratismåneder.

Det er omtrent like mye som i hele 2007 og 2008 til sammen.

- Dette var hyggelig lesning, sier informasjonssjef i Kunnskapsforlaget Marit Borkenhagen. - Vi synes dette er veldig gode tall for Store Norske Leksikon.

Borkenhagen tror at tilgjengelighet er nøkkelordet for at mediene bruker denne kilden oftere nå.

- Vi tror at flere og flere, både journalister og vanlige brukere, vil velge å gå til snl.no.

Skeptisk

Jon Gelius

Nyhetsredaktør i NRK Jon Gelius

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

- Jeg har ingen preferanse for det ene stedet i forhold til det andre, sier nyhetsredaktør i NRK Jon Gelius.

- Jeg er skeptisk til alle internett-baserte kilder som fremstår som "allvitersteder". Jeg ber alltid våre journalister om å være varsomme og alltid sjekke innholdet.

Nyhetsredaktør i Aftenposten Ole Erik Almlid sier at avisen ikke har noe forbud mot Wikipedia så lenge opplysningene dobbeltsjekkes. Avisen anser likevel Store Norske Leksikon som mer pålitelig.

VG-redaktør Nina Gram forteller at VG bruker både Wikipedia og Store Norske etter hvilket leksikon de anser som best på de ulike stoffområdene.

- Vår faktaavdeling foretrekker Store Norske fordi de har funnet en del feil i Wikipedia. På den anne side er jo Wikipedia veldig raskt ute i forhold til nyehetshendelser, og mengden av informasjon er imponerende.

Fem år

Det er fem år siden Wikipedia for første gang ble oppgitt som kilde i norsk media. Det skjedde i august 2004, på nettstedet forskning.no

Senere på året fulgte Aftenposten opp med å bruke Wikipedia til en faktaboks om Bollywood mens VG bruukte det i en sak om verdens verste naturkatastrofer.

Etter denne rolige starten har bruken av Wikipedia-bruken i mediene tatt av, og Wikipedia har blitt brukt som kilde omkring 5500 ganger de siste fire årene. I samme tidsrom har Store norske Leksikon blitt brukt omkring 1500 ganger.

Et stykke igjen

Til tross for Store Norske fremgang henviser mediene fremdeles bare halvparten så mange ganger til Store Norske Leksikon som til Wikipedia.

Nestleder John Erling Blad i Wikimedia Norge - organisasjonen for nordmenn som skriver på Wikipedia - mener i likhet med avisredaktørene at dette kan skyldes at Wikipedia er mer oppdatert på nye hendelser.

- Store Norske er nok atskillig bedre på det vi vil kalle klassiske leksikonartikler, mens Wikipedia er mye bedre på samtidsstoff, mener Blad.

Mer kritikk mot snl.no: - Leksikon villeder om medisin


Kulturstrøm

 • Vil du kåre P2-lytternes romanpris?

  Hvert år setter NRK sammen en lytterjury med vanlige lesere, for å kåre årets beste, norske roman.

  – Nå trenger vi ivrige lesere, som også liker å snakke om bøker, sier prosjektleder Anne Bøhler.

  Lytterjuryen diskuterer seg fram til vinneren for åpen mikrofon, og i fjor vant Olaug Nilssen med romanen «Yt etter evne, få etter behov». Hun kunne fortelle at hun har fulgt med på kåringen og jurydiskusjonene også før hun selv ble forfatter.

  Fristen for å melde seg til juryarbeidet er 1. november, og 1. desember offentliggjøres de seks romanene som fagjuryen nominerer.

 • NRK-serie vann pris i Seoul

  NRK-dramaserien «Atlantic Crossing» vann juryprisen under Seoul International Drama Awards.

  Serien handlar om kronprinsesse Märthas flukt til USA under 2. verdskrig. Serien har fått kritikk frå historikarar for å ha teke seg for store kunstnariske fridomar.

  TV-serien er seld til 30 land, og er nominert til ein internasjonal Emmy i kategorien beste dramaserie.