Haler innpå Wikipedia i Norge

Store Norske Leksikon tar kraftig innpå Wikipedia som kilde i norske medier.

Gratis på nett: Store norske leksikon
Foto: Skjermdump av Store norske leksikon

I februar lanserte Store Norske Leksikon sin nye nettutgave - gratis og tilgjengelig for alle. Tidligere var nettleksikonet kun en begrenset tjeneste man måtte betale for.

Les mer om snl.no: Wikipedia får konkurranse

Nå har norske journalister firedoblet bruken av Store Norske i løpet av de fem månedene det har vært på nettet for alle.

Gode tall

Et undersøkelse i Databasen A-tekst, som har oversikt over det som blir skrevet i Norges største papiraviser og nyhetsnettsteder, viser at snl.no - Store Norske Leksikon - ble oppgitt som kilde rundt 550 ganger i løpet av leksikonets første gratismåneder.

Det er omtrent like mye som i hele 2007 og 2008 til sammen.

- Dette var hyggelig lesning, sier informasjonssjef i Kunnskapsforlaget Marit Borkenhagen. - Vi synes dette er veldig gode tall for Store Norske Leksikon.

Borkenhagen tror at tilgjengelighet er nøkkelordet for at mediene bruker denne kilden oftere nå.

- Vi tror at flere og flere, både journalister og vanlige brukere, vil velge å gå til snl.no.

Skeptisk

Jon Gelius

Nyhetsredaktør i NRK Jon Gelius

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

- Jeg har ingen preferanse for det ene stedet i forhold til det andre, sier nyhetsredaktør i NRK Jon Gelius.

- Jeg er skeptisk til alle internett-baserte kilder som fremstår som "allvitersteder". Jeg ber alltid våre journalister om å være varsomme og alltid sjekke innholdet.

Nyhetsredaktør i Aftenposten Ole Erik Almlid sier at avisen ikke har noe forbud mot Wikipedia så lenge opplysningene dobbeltsjekkes. Avisen anser likevel Store Norske Leksikon som mer pålitelig.

VG-redaktør Nina Gram forteller at VG bruker både Wikipedia og Store Norske etter hvilket leksikon de anser som best på de ulike stoffområdene.

- Vår faktaavdeling foretrekker Store Norske fordi de har funnet en del feil i Wikipedia. På den anne side er jo Wikipedia veldig raskt ute i forhold til nyehetshendelser, og mengden av informasjon er imponerende.

Fem år

Det er fem år siden Wikipedia for første gang ble oppgitt som kilde i norsk media. Det skjedde i august 2004, på nettstedet forskning.no

Senere på året fulgte Aftenposten opp med å bruke Wikipedia til en faktaboks om Bollywood mens VG bruukte det i en sak om verdens verste naturkatastrofer.

Etter denne rolige starten har bruken av Wikipedia-bruken i mediene tatt av, og Wikipedia har blitt brukt som kilde omkring 5500 ganger de siste fire årene. I samme tidsrom har Store norske Leksikon blitt brukt omkring 1500 ganger.

Et stykke igjen

Til tross for Store Norske fremgang henviser mediene fremdeles bare halvparten så mange ganger til Store Norske Leksikon som til Wikipedia.

Nestleder John Erling Blad i Wikimedia Norge - organisasjonen for nordmenn som skriver på Wikipedia - mener i likhet med avisredaktørene at dette kan skyldes at Wikipedia er mer oppdatert på nye hendelser.

- Store Norske er nok atskillig bedre på det vi vil kalle klassiske leksikonartikler, mens Wikipedia er mye bedre på samtidsstoff, mener Blad.

Mer kritikk mot snl.no: - Leksikon villeder om medisin


Kulturstrøm

 • Vil ikke begrense NRK digitalt

  NRKs digitale tilbud påvirker ikke konkurransen til andre medier negativt, mener Medietilsynet, som ikke anbefaler digitale begrensninger for rikskringkasteren.

  Det kommer fram i Medietilsynets utredning om NRK, som de mandag overleverte til Kulturdepartementet.

  – Vår utredning viser også at NRKs digitale tilbud i nyhets- og aktualitetsmarkedet per i dag ikke påvirker konkurransen eller publikumstilbudet negativt, og da ser vi heller ingen grunn til å pålegge NRK digitale begrensninger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

  Rapporten konkluderer med at konkurransepresset fra NRK overfor nasjonale medier har økt noe siden forrige analyse i 2018, og at NRK nå har byttet plass med Dagbladet som VGs nærmeste konkurrent.

  (NTB)

 • Passerer 200.000 i Norge

  Det norske kinobesøket for «Verdens verste menneske» har rundet 200.000. Samtidig er filmen i ferd med å passere det samme antallet solgte kinobilletter i Frankrike. Samtidig spår Los Angeles Times at filmen er en av favorittene til å bli nominert i den gjeveste Oscar-kategorien, som er Beste film.

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios