Hopp til innhold

Haler innpå Wikipedia i Norge

Store Norske Leksikon tar kraftig innpå Wikipedia som kilde i norske medier.

Gratis på nett: Store norske leksikon
Foto: Skjermdump av Store norske leksikon

I februar lanserte Store Norske Leksikon sin nye nettutgave - gratis og tilgjengelig for alle. Tidligere var nettleksikonet kun en begrenset tjeneste man måtte betale for.

Les mer om snl.no: Wikipedia får konkurranse

Nå har norske journalister firedoblet bruken av Store Norske i løpet av de fem månedene det har vært på nettet for alle.

Gode tall

Et undersøkelse i Databasen A-tekst, som har oversikt over det som blir skrevet i Norges største papiraviser og nyhetsnettsteder, viser at snl.no - Store Norske Leksikon - ble oppgitt som kilde rundt 550 ganger i løpet av leksikonets første gratismåneder.

Det er omtrent like mye som i hele 2007 og 2008 til sammen.

- Dette var hyggelig lesning, sier informasjonssjef i Kunnskapsforlaget Marit Borkenhagen. - Vi synes dette er veldig gode tall for Store Norske Leksikon.

Borkenhagen tror at tilgjengelighet er nøkkelordet for at mediene bruker denne kilden oftere nå.

- Vi tror at flere og flere, både journalister og vanlige brukere, vil velge å gå til snl.no.

Skeptisk

Jon Gelius

Nyhetsredaktør i NRK Jon Gelius

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

- Jeg har ingen preferanse for det ene stedet i forhold til det andre, sier nyhetsredaktør i NRK Jon Gelius.

- Jeg er skeptisk til alle internett-baserte kilder som fremstår som "allvitersteder". Jeg ber alltid våre journalister om å være varsomme og alltid sjekke innholdet.

Nyhetsredaktør i Aftenposten Ole Erik Almlid sier at avisen ikke har noe forbud mot Wikipedia så lenge opplysningene dobbeltsjekkes. Avisen anser likevel Store Norske Leksikon som mer pålitelig.

VG-redaktør Nina Gram forteller at VG bruker både Wikipedia og Store Norske etter hvilket leksikon de anser som best på de ulike stoffområdene.

- Vår faktaavdeling foretrekker Store Norske fordi de har funnet en del feil i Wikipedia. På den anne side er jo Wikipedia veldig raskt ute i forhold til nyehetshendelser, og mengden av informasjon er imponerende.

Fem år

Det er fem år siden Wikipedia for første gang ble oppgitt som kilde i norsk media. Det skjedde i august 2004, på nettstedet forskning.no

Senere på året fulgte Aftenposten opp med å bruke Wikipedia til en faktaboks om Bollywood mens VG bruukte det i en sak om verdens verste naturkatastrofer.

Etter denne rolige starten har bruken av Wikipedia-bruken i mediene tatt av, og Wikipedia har blitt brukt som kilde omkring 5500 ganger de siste fire årene. I samme tidsrom har Store norske Leksikon blitt brukt omkring 1500 ganger.

Et stykke igjen

Til tross for Store Norske fremgang henviser mediene fremdeles bare halvparten så mange ganger til Store Norske Leksikon som til Wikipedia.

Nestleder John Erling Blad i Wikimedia Norge - organisasjonen for nordmenn som skriver på Wikipedia - mener i likhet med avisredaktørene at dette kan skyldes at Wikipedia er mer oppdatert på nye hendelser.

- Store Norske er nok atskillig bedre på det vi vil kalle klassiske leksikonartikler, mens Wikipedia er mye bedre på samtidsstoff, mener Blad.

Mer kritikk mot snl.no: - Leksikon villeder om medisin


Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP