Hopp til innhold
Anmeldelse

Haiku for livsamatører

Håvard Syvertsens lille perle «Å sykle. En besettelse» spinner ut en hel livsfortelling fra sykkelsetet.

Håvard Syvertsen

Håvard Syvertsens tråkker i gang minnehjulet til glede for mange flere enn sykkelentusiastene.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sykling har aldri vært en besettelse for meg, slik det er for forfatteren Håvard Syvertsen. Riktignok sykler også jeg rundt på en gammel racersykkel, men jeg har aldri vært medlem i noen sykkelklubb, slik han har, og jeg har heller aldri hatt noe som helst utbytte av å se på sykkel på fjernsyn.

Hvorfor er jeg da blitt så opptatt av denne boken?

Hva vi snakker om når vi snakker om kjærlighet

Da japanske Haruki Murakami gav ut sin bok «Det jeg snakker om når jeg snakker om løping», var tittelen selvsagt et nikk til hans store forbilde Raymond Carver, som i 1981 gav ut «What we talk about when we talk about love».

Felles for begge disse bøkene er at de egentlig snakker om noe annet.

I denne lille boken til Håvard Syvertsen handler det om å finne måter å leve med seg selv på.

Kjederøykende i brun blazer

Eller nei, det handler om å arve en interesse av sin far. Det handler om å leve i et Norge som stengte klokken fem, og det eneste vannhullet i mils omkrets var en kiosk med en mann inni, som kjederøykte og gikk i blazer. Eller: «Norge» blir ikke presist nok. Håvard Syvertsen vokste opp i Kongsberg. Faren jobbet på våpenfabrikken. I denne småbyen, i denne arbeidervirkeligheten, lyser racersyklene i farens blader med navn som Gitane og Bianchi, som skinnende diamanter.

Sykling i oppoverbakke

Nå kunne jeg konkludert med at denne boken handler om alt annet enn sykling. Men det stemmer jo ikke. Her er det jo også bakke opp og bakke ned. Landeveien til Nesodden og fergen tilbake igjen. Fra Kongsberg til Hokksund. Og, etter at forfatteren har blitt voksen og åndsarbeider, handler det om sykling i hovedstaden. Gleden ved å sykle oppover i Oslo!

Bare et sted føler jeg han ramler litterært over ende, og det er når han langer ut mot syklister med dyre pulsklokker og dyre sykler som skal sykle Birken. Det kommer neppe som noen overraskelse at jeg ikke identifiserer meg med den gruppa, skriver Syvertsen. Nei, det gjør det ikke, men det er også å distansere seg unødig til noen som kan ha startet opp med å drømme seg bort i sykkelblader i en norsk småby akkurat som han selv.

Passer for deg som

  • Trenger et rom for deg selv hvor det er mulig å koble av fra alt ståket.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober