Haien er en folkefiende

- Ibsen er over alt, også i filmen Haisommer, sier Nitimens popkulturelle ekspert Per Sundnes.

Raggedtooth hai
Foto: Nils Aukan

- Steven Speilberg har sagt at han var påvirket av Henrik Ibsen skuespill En Folkefiende da han laget Haisommer, sier Per Sundnes.

Hør med om Ibsen og Spielberg her

Haien er vannet

De som kjenner handlingen i En Folkefiende vil kanskje stusse litt over dette, men her er det tydeligvis snakke om å være inspirert av - og ikke følge handlingen slavisk.

- Haien i filmen skal visstnok symbolisere vannet, og mange av karakterene er like både i filmen og i skuespillet, sier Per Sundnes.

Henrik Ibsens skuespill spilles i nesten alle storbyer og er fremdeles like aktuell forklarer Per Sundnes, som under årets Ibsenfesival også har sett Et Dukkehjem på ungarsk.

- Alt er så moderne nå om dagen, så selv om de snakker på et annet språk oversettes alt underveis, så man kan følge med på handlingen, sier Per Sundnes.

Henrik Ibsen pynta til Ibsenfestival

Henrik Ibsen pynta til Ibsenfestival.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Kulturstrøm

 • Fire finalister tegner The Whale

  37 arkitektteam fra hele verden meldte interesse for å tegne det nye kommunesenteret på Andøya, The Whale. De fire finalistene er de norske kontorene Snøhetta og Reiulf Ramstad, og danske Dorte Mandrup. Den fjerde finalisten er et dansk/norsk samarbeid der BIG har gått sammen med ungt norsk miljø, ELEMENT, skriver Norske arkitekters landsforbund.

  Ideskisse til The Whale på Andøya
  Foto: Ralph Appelbaum Associates
 • Sirkus i møte med Stortinget

  De to gjenlevende sirkusene i Norge, Arnardo og Agora, frykter for bransjens eksistens. Onsdag møter de i Stortinget for å be om avgiftslettelse. De trekker blant annet fram utfordringer som økte kostnader til bompenger og ferger – og lang saksbehandlingstid for artister og arbeidere i Utlendingsdirektoratet. (NTB)

  Sirkus Arnardo
  Foto: Stig Jaarvik
 • Deathprod til Operaen

  Eks-Motorpsycho-musiker Helge Sten aka Deathprod, kommer med sin første soloplate på 15 år. Han gjør svært sjelden konserter, men i november spiller han på Operaen. Der spiller også blant andre Astrid S, Thomas Dybdahl og Janove i år.

  Helge Sten, Arve Henriksen og Ståle Storløkken
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix