Hopp til innhold

Haien er en folkefiende

- Ibsen er over alt, også i filmen Haisommer, sier Nitimens popkulturelle ekspert Per Sundnes.

Raggedtooth hai
Foto: Nils Aukan

- Steven Speilberg har sagt at han var påvirket av Henrik Ibsen skuespill En Folkefiende da han laget Haisommer, sier Per Sundnes.

Hør med om Ibsen og Spielberg her

Haien er vannet

De som kjenner handlingen i En Folkefiende vil kanskje stusse litt over dette, men her er det tydeligvis snakke om å være inspirert av - og ikke følge handlingen slavisk.

- Haien i filmen skal visstnok symbolisere vannet, og mange av karakterene er like både i filmen og i skuespillet, sier Per Sundnes.

Henrik Ibsens skuespill spilles i nesten alle storbyer og er fremdeles like aktuell forklarer Per Sundnes, som under årets Ibsenfesival også har sett Et Dukkehjem på ungarsk.

- Alt er så moderne nå om dagen, så selv om de snakker på et annet språk oversettes alt underveis, så man kan følge med på handlingen, sier Per Sundnes.

Henrik Ibsen pynta til Ibsenfestival

Henrik Ibsen pynta til Ibsenfestival.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober