Hopp til innhold

Boikotter Bjørnsonfestivalen på grunn av kontroversiell gjest

Professor i statsvitenskap Bernt Hagtvet trekker seg som foredragsholder på Bjørnsonfestivalen i protest mot at den svenske forfatteren og journalisten Jan Myrdal skal delta på festivalen.

Bernt Hagtvet, Bjørnsonfestivalen 2009

Bernt Hagtvet kaller Jan Myrdal en prinsipiell venstrefascist og trekker seg fra Bjørnsonfestivalen på grunn av hans tilstedeværelse.

Foto: Ole Jan Larsen

I følge Hagtvedt er Jan Myrdal Nordens fremste venstrefascist, folkemordsforsvarer og diktaturtilhenger. Det skriver Dagsavisen i dag.

– Å invitere en slik mann til en litterær festival viet Bjørnson, Nordens mest prinsippfaste menneskerettighetsforsvarer er utslag av en dramatisk mangel på dømmekraft, sier Hagtvet til NRK Kulturnytt.

Mangel på dømmekraft

«Jan Myrdal er i dag Nordens fremste venstrefascist, folkemordsforsvarer og diktaturtilhenger. Han har systematisk forsvart Pol Pots massedrap på Kambodsjas befolkning. Hans nærvær som offisiell gjest ved en festival viet Bjørnstjerne Bjørnson gjør at jeg må melde avbud som foredragsholder på Nesset prestegård den 3. september», skriver professor i statsvitenskap Bernt Hagtvet, i et åpent brev til ledelsen i Bjørnsonfestivalen.

– Folk som forsvarer folkemord diskuterer man ikke med, man vender seg bort fra dem. Det er et kvantesprang fra å diskutere ulike aspekter ved demokrati og Bjørnsons litterære verk, og å ta inn i varmen en prinsipiell venstrefascistisk folkemordstilhenger.

– Bjørnson gikk på horehus

– Dette er undelig og beklagelig. Folk har gjort dumme ting tidligere. Bjørson gikk eksempelvis på horehus - i dag ville han vært en kriminell - men vi boikotter ham ikke av den grunn, sier styreleder for Bjørnsonfestivalen Arnt Sommerlund.

Sommerlund beklager at Hagtvet velger den reaksjonsformen han gjør.

– Vi skulle gjerne hatt ham med på vårt program. Myrdal er invitert på bakgrunn av et forslag fra Henning Mankell. Han er invitert fordi han har gode kunnskaper om August Strindberg og hans forhold til Bjørnson, ikke for hans kontroversielle synspunkter.

– Legitimerer dere hans politiske ytringer ved å invitere ham til festivalen?

Arnt Sommerlund

Arnt Sommerlund

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

– Nei, på ingen måter. Vi tar avstand fra totalitære regimer, men det må ikke være slik at vi skal være enig i det personlige synet som alle våre deltakere har. Da ville vi ikke hatt mange å invitere.

Intellektuell boikott

Sommerlund skjønner at de har invitert en kontroversiell gjest, men sier de er på ingen måter enige i meninger som kan være med på å forherlige folkemord og slike regimer.

– At Hagtvet velger en intellektuell boikott er underlig. Han burde møte ord med ord, i Bjørnsons ånd. Jeg tror ikke boikott er et virkemiddel man skal bruke i enhver sammenheng. Hagtvet har et bevist ønske om å få oppmerksomhet i sitt syn, og vet hva som fenger i media.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober