Hagen avbryter forhandlingene med Nasjonalgalleriet

Stein Erik Hagen, som skulle låne ut sin private samling til Nasjonalmuseet, avbryter forhandlingene. – Nå gidder jeg ikke mer, sier han til Aftenposten.

Stein Erik Hagen

GIDDER IKKE MER: Investor og kunstsamler Stein Erik Hagen har brutt samarbeidet med Nasjonalmuseet. – Jeg føler at jeg og Canica-samlingen blir misbrukt i et spill om hva som skal skje videre med Nasjonalgalleriet og det vil jeg ikke, sier han til Aftenposten.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

I april 2016 ble det kjent at investor og kunstsamler Stein Erik Hagen inngikk det som ble kalt en historisk avtale med Nasjonalmuseet. Ifølge avtalen skulle Nasjonalmuseet få fri tilgang til Hagens omfattende private samling på over 2000 verker.

Tidligere i dag ble det meldt at Hagen brøt med Nasjonalmuseet.

Hagen avviser i kveld overfor NRK at han har brutt samarbeidet med Nasjonalmuseet, men at forhandlingene er utsatt.

– Mitt mål er å få til et samarbeid med Nasjonalmuseet, skriver Hagen til NRK.

Avventer saken til 2017

– Jeg føler at jeg og Canica-samlingen blir misbrukt i et spill om hva som skal skje videre med Nasjonalgalleriet og det vil jeg ikke. Jeg gidder ikke mer nå. Vi får ta en pause til Stortinget har behandlet saken om fremtidig bruk av galleriet, sier Hagen til Aftenposten.

Det er Hagens investeringsselskap Canica som har bygd opp kunstsamlingen, som kan kreve mellom 2000 og 3000 kvadratmeter utstillingsflate.

Til Aftenposten forteller Hagen at han avventer nye samtaler med museet til Stortinget har behandlet saken, noe som tidligst skjer i 2017.

Rådgiver ville bryte avtalen i juli

Tidligere i sommer sa Hagens kunstrådgiver, Steinar Gjessing, til NRK at Hagen burde avblåse avtalen med Nasjonalmuseet.

Gjessing, som har bidratt til å bygge opp den omfattende samlingen, mente det ville bli for lite plass i den nye museumsbygningen.

Dermed lå ikke forholdene lenger ligge til rette for den planlagte utlånsavtalen, mente Gjessing.

– På Vestbanen er det ikke plass til å inkorporere mer enn en liten håndfull bilder fra Canica-samlingen, og det er vi ikke interessert i, sa han til NRK.

Overrasket museumsdirektør

Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet, sier til NRK at han er overrasket.

– Jeg har hatt direkte kontakt med Hagen i lengre tid. Han har vært tydelig på at han ønsker at Nasjonalgalleriet skal være en del av Nasjonalmuseet også i fremtiden, men en avklaring av dette spørsmålet har ikke blitt stilt som en betingelse for et samarbeid om Canica-samlingen, sier Eckhoff.

Ifølge Museumsdirektøren har samlingen trolig en verdi på mellom 100 millioner og én milliard kroner.

– At Hagen nå bryter samarbeidet, opplever du det i noen grad som press for å få gjennom en løsning der Nasjonalgalleriet bevares i Nasjonalmuseet?

– Dette er en viktig og uavklart sak. Jeg tar til etteretning at han nå kobler disse tingene sammen, men vil avvente til det roer seg og forholdene ligger til rette for å eventuelt ta opp et videre samarbeid, sier Eckhoff.

Ifølge Aftenposten har kulturminister Linda Hofstad Helleland og statssekretær Bård Folke Fredriksen invitert Hagen til et møte i Kulturdepartementet om litt over en uke.

Kulturstrøm

  • Unikt gullfunn i Bergen

    Arkeologer har gjort et spesielt gullfunn på Espeland i Arna før helgen. Under arbeidet med ny E16 ble det funnet en stor gullgjenstand på 156 gram som viser seg å være fra eldre jernalder (mellom 200-400 e.Kr).

    Gullringer avbildet med blå bakgrunn
    Foto: Universitetet i Bergen