Hadia Tajik svarer på bildekritikken

– Må Ap-politikere gå i flanellsskjorte for å fremstå troverdige? Hadia Tajik svarer på kritikken av bokomslaget hennes i et innlegg i Stavanger Aftenblad.

Tiden Norsk Forlag.

DEBATT: Etter at dette bokomslaget fikk kritikk utløste det en stor debatt på sosiale medier i helgen.

Foto: Tiden Norsk Forlag

Da fakultetsdirektør Karoline Høibo i helgen skrev en kronikk der hun kritiserer bildet av Hadia Tajik på forsiden av egen bok, utløste det stort engasjement i sosiale medier. Høibo skrev at hun fikk assosiasjoner til bøkene «50 Shades of Grey». Det endte med en debatt der flere tok Tajik i forsvar.

Flere mener at dette ikke ville ha blitt omtalt på samme måte om det var en mannlig politiker som poserte i dress og med velfrisert hår. Mandag ettermiddag svarte Tajik på Høibos kritikk i et debattinnlegg i i Stavanger Aftenblad.

– Jeg hadde skjønt om anklagen kom fra en litt konservativ pakistansk mann. Håret henger fritt og halsen er åpen. Men den kommer fra en kvinnelig norsk akademiker, skriver Tajik i sitt debattinnlegg.

– Etter å ha fulgt debatten, sitter jeg igjen med noen spørsmål: Kan ikke ukebladlesere være interessert i politikk? Kan ikke kvinner i grønne drakter være opptatt av fagforeningsarbeid? Må Ap-politikere gå i flanellsskjorte for å fremstå troverdige?

Tidligere Klassekampen- redaktør, Bjørgulv Braanen, var en av de som delte innlegget til Høibo og omtale Tajik sitt bilde som et fransk Boudoir-fotografi.

– Litt fascinerende er det unektelig at Braanen har greie på franske, småerotiske bilder, og attpåtil ansvarliggjør meg for assosiasjonene sine. Særlig tatt i betraktning at jeg er fullt påkledd i svært lite erotiske kulisser av betong. Litt blonder er tydeligvis alt som skal til, skriver hun.

Tajik trekker frem et bilde av Senterpartiets Per Borten fra 1969, der Dagbladet intervjuet han mens han var kledd i bare underbukse og sigar i hånda.

– Mye ble sagt om det bildet. Men ikke at han bød på kroppen sin i seksuell forstand.

Kulturstrøm

 • Skodespelaren Nils Sletta er død

  Skodespelaren Nils Sletta er død, 77 år gammal, melder Telemarksavisa. Det er sonen hans som bekreftar dødsfallet torsdag. Sletta var fast tilsett i Det norske teateret sidan 1969. Han vann Gullruten i 2008 i klassa beste mannlege skodespelar.

  Nils Sletta.
 • Mørk krimkomedie som fenger

  Serien «The Flight Attendant» fra HBO er en mørk komedie om en flyvertinne som våkner opp på et hotellrom i Bangkok, med one night standet myrdet i senga. – En morsom, men hektisk krimdramakomedie med en ny vri på typen «plaget detektiv», skriver Filmpolitiet. Terningkast 5.

  FLYVERTINNE PÅ FLUKT: Kaley Cuoco spiller Cassie i «The Flight Attendant».
  Foto: HBO Nordic
 • Fiolinistenes førstedame er død

  Den norsk-amerikanske fiolinisten Camilla Wicks er død, 92 år gammel. Som barn turnerte hun i Norge, bl a med pianisten Robert Levin. Wicks underviste en periode på Norges Musikkhøgskole, og har preget en hel generasjon av Norges dyktigste fiolinister. Hun har etterlatt seg en rekke innspillinger av store fiolinverk, som allerede har blitt legendariske.