Hopp til innhold

Hadde du klart dette som 96 åring?

Det gjør kanskje ikkje Reidar Tørmoen heller, men han er 96 år og trener to ganger i uken. Det er mer enn de fleste andre!

 

Vektløfting
Foto: FREDERICK FLORIN / AFP

- En må være aktiv. Det nytter ikke å sette seg til, sier den utrolig spreke nittiseksåringen. Han arbeidet i politiet til han ble sekstiåtte. Istedet for å bli pensjonist, fortsatte han å hjelpe i "pensjonister hjelper pensjonister" til han selv ble nitti.

Tidlig oppe

Reidar Tørmoen og Erik Baanerud

Nitimens reporter Erik Baanerud ble med 96 år gamle Reidar Tørmoen på trening.

Foto: Henning Holm

Før klokka ni om morgenen er Reidar allerede på ergometersykkelen. Den stunden Nitimen var sammen med han, førtifem minutter, syklet han jevnt og trutt hele tiden. Og mannen ble verken sliten, andpusten eller svett. Så kondisjonene er i orden. Tørmoen bruker sykkelen til oppvarming, før han går løs på de andre apparatene.

Rivende utvikling

Nittiseksåringen har vært på treningsstudio nesten hele livet. Han startet opp på Torgata Bad i Oslo allerede i 1929. Fra datidens treningsrom til dagens helsestudioer har det vært en utrolog utvikling. Nesten ingen av dagens apparater fantes for nesten åtti år siden.

Personlig trener

Reidar Tørmoen har fått personlig trener på SATS. En ung søt jente som gir han gode råd. Det er viktig at man trener riktig, og spesielt at man øver mye på balanse.

Anne Lise Wahlund og Reidar Tørmoen

Anne Lise Wahlund trener sammen faren sin Reidar Tørmoen.

Foto: Henning Holm

Far og datter

Datteren til Tørmoen, Anne Lise Wahlund (73), trener sammen med sin far. Det har de gjort i mange år. De har begge glede av treningen. De treffes da jevnlig, og etter treningsøkta går de ofte ut og tar en kopp kaffe.

Opplevd mye

Nittiseksåringen har fått med seg det meste. Han har opplevd at lyspæra kom, flyene oppe i lufta og data. Han er selv ivrig på nettet. Daglig er han inne og sjekker dagens middag på eldresenteret.

Hør innslaget

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober