Hackerangrep skapte store problemer fredag

Flere store nettjenester, blant dem Twitter og Spotify, ble fredag slått ut på grunn av flere nettangrep i USA.

Spotify

HACKERANGREP: Strømmetjenesten Spotify er blant nettstedene som ble rammet av DDoS-angrepet. Her er Daniel Ek, administrerende direktør i Spotify, under en konferanse i Tokyo i september.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp

De to selskapene opplyser at det var tjenester levert av selskapet Dyn, som fredag ble utsatt for et DDoS-angrep (Distributed Denial of Service). Det første rammet like etter klokken 13 norsk tid.

Dyn er en amerikansk leverandør av tjenester som kan brukes til å administrere navnetjenere.

Et DDoS-angrep skjer ved at angripere overbelaster et nettsted i et så stort omfang at nettstedet blir utilgjengelig.

Flere sider rammet

Angrepet har også rammet nettsteder som Amazon, Twitter, Etsy, Airbnb og Spotify, skriver Business Insider og Reuters.

Dermed satte angrepet en effektiv stopper for kunder som ville handel bøker, strømme musikk eller bestille et sted å bo i ferien.

Ifølge Business Insider er problemet trolig relatert til navnetjenere, som kan beskrives som en del av internetts ryggrad.

Navnetjenernes oppgave er å oversette det man skriver i adressefeltet, for eksempel www.nrk.no, til en IP-adresse som datamaskinen kan forstå.

Noen av angrepene skal ha vart i flere timer, og flere nettsteder skal ha opplevd problemer utover dagen fredag.

Advarte i forrige uke

Angrepet, som er rettet mot internetts infrastruktur, blir nå etterforsket av amerikanske myndigheter, skriver Reuters.

– Vi undersøker alle potensielle årsaker, sier Gillian Christensen i det amerikanske Sikkerhetsdepartementet.

For en uke siden, 14. oktober, skreiv Sikkerhetsdepartementet på sine hjemmesider at hackere har begynt å bruke en ny og effektiv metode for å sette i gang denne type kampanjer.

Ved å hacke seg inn og installere skadelig programvare i rutere, skrivere, smart-TV-er og andre enheter knytt til internett, kan hackere bruke disse som en «hær» i et DDoS-angrep.

– Vi har begynt å overvåke og begrense et DDOS-angrep mot den delen av navnetjener-infrastrukturen som håndteres av Dyn, skreiv departementet på sine hjemmesider.

Kulturstrøm

 • Avsluttar samarbeid med R. Kelly

  Sony Music har bestemt seg for å avslutte samarbeidet med R. Kelly, melder Variety. Avgjerda kjem i kjølvatnet av eit stort press mot plateselskapet, etter at fleire kvinner stod fram i dokumentaren «Surviving R. Kelly» og skulda artisten for seksuelle overgrep.

  R. Kelly
  Foto: Frank Micelotta / AP
 • Klissete «chick flick»

  Jennifer Lopez viser du hun har av komisk talent i det som er en varm og artig komedie om å «klare det i storbyen», mener NRKs anmelder Marte Hedenstad om filmen «Second Act». Helt til den blir en klissete klisjé etter en tvist i andre halvdel. Terningkast 3.

  Second act
  Foto: SF Norge