Hackerangrep skapte store problemer fredag

Flere store nettjenester, blant dem Twitter og Spotify, ble fredag slått ut på grunn av flere nettangrep i USA.

Spotify

HACKERANGREP: Strømmetjenesten Spotify er blant nettstedene som ble rammet av DDoS-angrepet. Her er Daniel Ek, administrerende direktør i Spotify, under en konferanse i Tokyo i september.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp

De to selskapene opplyser at det var tjenester levert av selskapet Dyn, som fredag ble utsatt for et DDoS-angrep (Distributed Denial of Service). Det første rammet like etter klokken 13 norsk tid.

Dyn er en amerikansk leverandør av tjenester som kan brukes til å administrere navnetjenere.

Et DDoS-angrep skjer ved at angripere overbelaster et nettsted i et så stort omfang at nettstedet blir utilgjengelig.

Flere sider rammet

Angrepet har også rammet nettsteder som Amazon, Twitter, Etsy, Airbnb og Spotify, skriver Business Insider og Reuters.

Dermed satte angrepet en effektiv stopper for kunder som ville handel bøker, strømme musikk eller bestille et sted å bo i ferien.

Ifølge Business Insider er problemet trolig relatert til navnetjenere, som kan beskrives som en del av internetts ryggrad.

Navnetjenernes oppgave er å oversette det man skriver i adressefeltet, for eksempel www.nrk.no, til en IP-adresse som datamaskinen kan forstå.

Noen av angrepene skal ha vart i flere timer, og flere nettsteder skal ha opplevd problemer utover dagen fredag.

Advarte i forrige uke

Angrepet, som er rettet mot internetts infrastruktur, blir nå etterforsket av amerikanske myndigheter, skriver Reuters.

– Vi undersøker alle potensielle årsaker, sier Gillian Christensen i det amerikanske Sikkerhetsdepartementet.

For en uke siden, 14. oktober, skreiv Sikkerhetsdepartementet på sine hjemmesider at hackere har begynt å bruke en ny og effektiv metode for å sette i gang denne type kampanjer.

Ved å hacke seg inn og installere skadelig programvare i rutere, skrivere, smart-TV-er og andre enheter knytt til internett, kan hackere bruke disse som en «hær» i et DDoS-angrep.

– Vi har begynt å overvåke og begrense et DDOS-angrep mot den delen av navnetjener-infrastrukturen som håndteres av Dyn, skreiv departementet på sine hjemmesider.

Kulturstrøm

 • Åpen om narkotikamisbruk

  I podkasten «Mandag hele året» om DumDum Boys er programleder Espen Thoresen åpen om sitt eget dopmisbruk når han intervjuer vokalist Kjartan Kristiansen. – Det ville vært urettferdig hvis Kjartan skulle stått igjen alene som misbruker, sier han til Spillerom på NRK Radio. – Jeg var ikke like langt ute som Kjartan, men jeg var også en misbruker. Dette er en subjektiv dokumentar, da må jeg bli med og ta støyten. I rettferdighetens navn.

  Espen Thoresen
  Foto: Marte Solbakken
 • Sekser til Le bureau sesong 4

  Franske «Le bureau» fortsetter å være en av tidenes beste spionserier. Det mener NRK P3's anmelder Sigurd Vik, som har sett episode 1–3. Serien har høstet mye ros for sin blanding av spenning og troverdighet. Fjerde sesong har première i morgen, 23. oktober, på NRK TV. Den vil bli sendt to episoder om gangen, tett på publiseringen i Frankrike.

  Mathieu Kassovitz som agenten Malotru
  Foto: NRK/TOP THE OLIGARCHS PRODUCTIONS / CANAL+
 • Oslobasert kordirigent til topps

  Den tyske dirigenten Julia Blank vant søndag kveld London International Choral Conducting Competition. I Norge er hun blant annet musikalsk assistent i Det Norske Solistkor, ved siden av arbeid som pedagog i Norge og Tyskland. Prisen er på 5000 britiske pund, altså 54.000 kroner.