Hackerangrep skapte store problemer fredag

Flere store nettjenester, blant dem Twitter og Spotify, ble fredag slått ut på grunn av flere nettangrep i USA.

Spotify

HACKERANGREP: Strømmetjenesten Spotify er blant nettstedene som ble rammet av DDoS-angrepet. Her er Daniel Ek, administrerende direktør i Spotify, under en konferanse i Tokyo i september.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp

De to selskapene opplyser at det var tjenester levert av selskapet Dyn, som fredag ble utsatt for et DDoS-angrep (Distributed Denial of Service). Det første rammet like etter klokken 13 norsk tid.

Dyn er en amerikansk leverandør av tjenester som kan brukes til å administrere navnetjenere.

Et DDoS-angrep skjer ved at angripere overbelaster et nettsted i et så stort omfang at nettstedet blir utilgjengelig.

Flere sider rammet

Angrepet har også rammet nettsteder som Amazon, Twitter, Etsy, Airbnb og Spotify, skriver Business Insider og Reuters.

Dermed satte angrepet en effektiv stopper for kunder som ville handel bøker, strømme musikk eller bestille et sted å bo i ferien.

Ifølge Business Insider er problemet trolig relatert til navnetjenere, som kan beskrives som en del av internetts ryggrad.

Navnetjenernes oppgave er å oversette det man skriver i adressefeltet, for eksempel www.nrk.no, til en IP-adresse som datamaskinen kan forstå.

Noen av angrepene skal ha vart i flere timer, og flere nettsteder skal ha opplevd problemer utover dagen fredag.

Advarte i forrige uke

Angrepet, som er rettet mot internetts infrastruktur, blir nå etterforsket av amerikanske myndigheter, skriver Reuters.

– Vi undersøker alle potensielle årsaker, sier Gillian Christensen i det amerikanske Sikkerhetsdepartementet.

For en uke siden, 14. oktober, skreiv Sikkerhetsdepartementet på sine hjemmesider at hackere har begynt å bruke en ny og effektiv metode for å sette i gang denne type kampanjer.

Ved å hacke seg inn og installere skadelig programvare i rutere, skrivere, smart-TV-er og andre enheter knytt til internett, kan hackere bruke disse som en «hær» i et DDoS-angrep.

– Vi har begynt å overvåke og begrense et DDOS-angrep mot den delen av navnetjener-infrastrukturen som håndteres av Dyn, skreiv departementet på sine hjemmesider.

Kulturstrøm

 • – Hemmelig storfilm er ikke Bond

  Lørdag ble det meldt at det er gjort klart til opptak til den nye James Bond filmen på Sæbø den kommende uka. Nå avkreftes ryktene. – Jeg kan avkrefte at det er «James Bond»-produksjonen som er på plass i Sæbø, sier linjeprodusent i True North, Per Henry Borch, til Dagbladet. Han ønsker ikke å si noe mer til avisa om hvilken spillefilm som skal lages Ørsta og Rauma de kommende dagene, men bekrefter at den er av et internasjonalt kaliber. Etter det NRK erfarer dreier det seg om en Marvel-film med Scarlett Johansson.

  Film Box Office, Scarlett Johansson
  Foto: AP
 • Topshop legger ned USA-butikker

  Den britiske kleskjeden Topshop legger ned alle elleve butikker i USA, skriver CNN. Dette kommer etter at eierselskapet Arcadia Group forrige uke søkte om konkursbeskyttelse. Selskapet oppgir økt konkurranse fra nettbutikkene som en av grunnene til at de trekker seg ut av USA.

  BRITAIN-ECONOMY-INFLATION-RETAIL
  Foto: NIKLAS HALLE'N / Afp
 • Andre kjønnsroller i vikingtiden

  Marianne Moen ved Universitetet i Oslo har gått gjennom 218 vikinggraver i Vestfold og funnet ut at minst like mange menn som kvinner er begravd med blant annet nøkler og kjøkkenutstyr, skriver forskning.no. Dette betyr at kjønnsrollene i vikingtiden ikke var like ulikt fordelt som man tidligere har antatt.

  Vikinggrav
  Foto: Illustrasjon: Arkikon