Haakon Melhuus

Den lune TV- meteorologen Haakon Melhuus, med bakgrunn fra Trøndelag, er gjest i mandagens Stjerneklart kl. 22.05 på NRK P1. 

Haakon Melhuus
Foto: ( Scanpix/Gorm Kallestad) / NRK

Hør: Stjerneklart med Haakon Melhuus

Haakon Melhuus ble født på Hamar den 2. august 1947 som sønn av en meierist. Farens jobb førte Haakon og de to brødrene hans til flere steder i oppveksten, først til Skjåk som 2-åring, deretter til Melhus der han bodde fra han var 3 til han var 13 år. Så flyttet de til Ørlandet der Haakon bodde til det var tid for å begynne på videregående skole, eller gymnas som det het den gangen.

Ferden gikk til Trondheim Katedralskole, og etter artium og militærtjeneste begynte Haakon i 1968 på Universitetet i Oslo der han studerte realfag – matematikk, fysikk, geografi og etter hvert geofysikk. Etter 7 år var han ferdig utdannet cand scient og meteorolog. Ungdomsskolen og videregående skole i Lørenskog fikk nyte godt av hans pedagogiske evner ett år før han reiste tilbake til Trøndelag og ble meteorolog i værtjenesten på Værnes flyplass.

4 år med flyværmelding ble det før veien gikk videre nordover til Værvarslinga for Nord-Norge i Tromsø der han var i 5 år. I 1986 ble Haakon ansatt ved Det Norske Meteorologiske Institutt på Blindern og familien, kona Solveig og de tre barna flyttet etter hvert til Kolbotn. På Blindern har Haakon varslet vær både i radio og i to perioder på TV, samtidig som han har vært aktiv i fagforeningen for meteorologene. Nå er han å se som fast fjernsynsmeteorolog, alltid med smil og gode kommentarer på lur.

Stjerneklart med Haakon Melhuus, mandag 14.01.08 kl. 22.05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs