Gyldendal trekker diktsamling

Gyldendal trekker tilbake flere diktsamlinger etter at de har funnet likheter med dikt skrevet av andre forfattere, melder VG.

Kari Marstein presenterer Gyldedals høstliste 2018

Kari Marstein er sjefredaktør i Gyldendal.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Forlaget Gyldendal trekker flere diktsamlinger fra markedet etter at de ifølge VG har funnet likheter mellom tekstene i samlingene, og tekster andre forfattere har skrevet.

– Gyldendal er blitt gjort oppmerksom på flere tilfeller av likhet mellom poetens diktning og andre forfatteres verk, opplyser sjefredaktør Kari Marstein for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal norsk forlag til VG.

Kan gjelde alle diktsamlingene

Sjefredaktør Marstein bekrefter at det kan være snakk om at alle de tre diktsamlingene forfatteren har skrevet, inneholder tekster som ligner på andre forfattere.

Det skal være snakk om andre norske forfattere, og Gyldendal oppgir at de allerede er i kontakt med flere av dem.

– Vi må gå gjennom hele poetens forfatterskap for å få oversikt over det totale omfanget. Vi tar dette alvorlig og det handler om diktsamlinger som er skrevet av andre norske forfattere, Vi har allerede vært i kontakt med noen av de aktuelle forfatterne, sier Marstein til avisen.

Anmelder uenig i anklagene

Til Klassekampen, som vier en dobbeltside til saken fredag, sier avisens egen anmelder Hadle Oftedal Andersen at han ikke anser tekstene som plagiat.

– Jeg så på det som akseptable intertekstuelle referanser til en kjent diktsamling, sier Andersen.

Han mener på grunnlag av tilfellene han har sett, at Gyldendal trekker bøkene fra markedet på tynt grunnlag.

I en tidligere versjon av denne saken ble den aktuelle poeten omtalt med fullt navn. Etter en redaksjonell vurdering, har NRK fjernet poetens navn og geografiske tilhørighet.

Kulturstrøm