Hopp til innhold

Gyldendal trekker diktsamling

Gyldendal trekker tilbake flere diktsamlinger etter at de har funnet likheter med dikt skrevet av andre forfattere, melder VG.

Kari Marstein presenterer Gyldedals høstliste 2018

Kari Marstein er sjefredaktør i Gyldendal.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Forlaget Gyldendal trekker flere diktsamlinger fra markedet etter at de ifølge VG har funnet likheter mellom tekstene i samlingene, og tekster andre forfattere har skrevet.

– Gyldendal er blitt gjort oppmerksom på flere tilfeller av likhet mellom poetens diktning og andre forfatteres verk, opplyser sjefredaktør Kari Marstein for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal norsk forlag til VG.

Kan gjelde alle diktsamlingene

Sjefredaktør Marstein bekrefter at det kan være snakk om at alle de tre diktsamlingene forfatteren har skrevet, inneholder tekster som ligner på andre forfattere.

Det skal være snakk om andre norske forfattere, og Gyldendal oppgir at de allerede er i kontakt med flere av dem.

– Vi må gå gjennom hele poetens forfatterskap for å få oversikt over det totale omfanget. Vi tar dette alvorlig og det handler om diktsamlinger som er skrevet av andre norske forfattere, Vi har allerede vært i kontakt med noen av de aktuelle forfatterne, sier Marstein til avisen.

Anmelder uenig i anklagene

Til Klassekampen, som vier en dobbeltside til saken fredag, sier avisens egen anmelder Hadle Oftedal Andersen at han ikke anser tekstene som plagiat.

– Jeg så på det som akseptable intertekstuelle referanser til en kjent diktsamling, sier Andersen.

Han mener på grunnlag av tilfellene han har sett, at Gyldendal trekker bøkene fra markedet på tynt grunnlag.

I en tidligere versjon av denne saken ble den aktuelle poeten omtalt med fullt navn. Etter en redaksjonell vurdering, har NRK fjernet poetens navn og geografiske tilhørighet.

Kulturstrøm

 • Kygo kjøper Oslo-leilighet til 23,5 mill.

  Bergensartisten Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahl har nylig kjøpt seg en leilighet på Aker Brygge i Oslo. Prisen for toppleiligheten på 96 kvadratmeter er ikke mindre enn 23,5 millioner kroner, skriver DN.

  Kygo er tidligere kjent på eiendomsmarkedet for å ha kjøpt tidenes dyreste bolig i Bergen.

  Kygo stakk av med den jeve prisen P3-prisen under P3 Gull 2019.
  Foto: Simen Schulerud, NRK
 • Hollywoods A-kjendiser vil endre fotballen

  Natalie Portman er en av grunnleggerne bak et nytt fotballag i Los Angeles. Med Angel City vil hun gjøre kvinnefotballen like verdsatt som herrefotballen.

  Det hjelper å ha støtte fra det som må være tidenes mest celebre eiere. Men Los Angeles har ikke hatt et kvinnelag på 13 år.

  Kan en gruppe Hollywood-stjerner virkelig endre fotballen?

 • Kate Bush håver inn millioner etter «Stranger Things»-suksessen

  Etter at Kate Bush-låten «Running Up That Hill» fra 1985 ble brukt i sesong fire av Netflix-serien «Stranger Things» har den mildt sagt fått nytt liv.

  Bush har i sommer toppet hitlistene i flere land, og nå melder NME at de britiske artisten har tjent inn over 22 millioner kroner på gjenopplivelsen av låten. Det er nettstedet Luminate som har regnet seg frem til denne summen.

  Låten var på et tidspunkt i juni den mest strømmede sangen i verden.

  Cover av Hounds of Love av Kate Bush