Hopp til innhold

Forlag avlyste konkurranse – finalister fikk ikke beskjed

– Jeg beklager på det sterkeste, sier redaksjonssjef Kari Marstein i Gyldendal da NRK forteller henne at finalistene fortsatt ikke har fått beskjed om avgjørelsen.

Kari Marstein

– Det handler om et ansvar fra vår side. Når en blir publisert i Vinduet, skal en tåle å møte offentligheten, forklarer Kari Marstein som er redaksjonssjef i Gyldendal. Til tross for over 400 innsendte bidrag, valgte Gyldendal og Vinduet å ikke kåre en vinner av novellekonkurransen.

Responsen var overveldende da tidsskriftet Vinduet og Gyldendal Norsk Forlag inviterte til novellekonkurranse i 2014, men konkurransen fikk en brå slutt i forrige uke.

Finalist fikk ikke beskjed

Brevet som finalistene fikk

– Vi regner med å ha den endelige vinneren klar i løpet av siste halvdel av januar, skrev Gyldendal til finalistene den 18. desember 2014.

En av de elleve finalistene NRK har vært i kontakt med, fikk aldri beskjeden om at konkurransen var avsluttet uten en vinner. Det oppdaget hun selv på en venns Facebook-profil.

– Det var forferdelig! Det handler ikke om pengene, men en novelle i Vinduet kunne ha betydd mye for meg som forfatter, forteller hun.

– Hva tenker du om at forlaget enda ikke har gitt deg beskjed om avgjørelsen?
– Det er skuffende. Jeg har hatt et annet forlag på vent, siden Gyldendal ba om det. Da er det vondt å få denne beskjeden helt tilfeldig på Facebook.

Gyldendal-sjef beklager

Kari Marstein beklager på det sterkeste at finalistene fortsatt ikke har fått beskjed.
– Det er rett og slett en menneskelig feil bak dette, og det skal ikke skje. De skal få personlig beskjed i løpet av dagen, forteller hun.

– Men hvorfor håndplukket dere elleve finalister, om ingen av bidragene var gode nok?
– Det er en helt normalt i slike konkurranser. Vi lagde en «shortlist» med de elleve beste novellene. Men etter en grundig diskusjon i juryen, ble det bestemt å ikke kåre en vinner.

– Har du forståelse for at finalistene er skuffet?
– Det er alltid skuffende å ikke vinne.

– Hva er grunnen til at det ikke blir kåret en vinner?
– Etter ordentlige vurderinger, kom vi frem til at ingen av tekstene hadde høy nok litterær kvalitet. Det handler om et ansvar fra vår side. Når en blir publisert i Vinduet, skal en tåle å møte offentligheten.

Skuffet over begrunnelsen

Klokken 19.30 på onsdag, hadde Gyldendal fortsatt ikke tatt kontakt med finaledeltakeren. Men mest skuffet var hun over Kari Marsteins begrunnelse.

– Jeg forstår ikke at de først kårer finalister, for deretter å komme frem til at disse ikke tåler å møte offentligheten. Det skal koste noe å publisere en tekst, og eventuell dårlig kritikk må en tåle om en har meldt seg på en slik konkurranse.

Kulturstrøm

 • Russisk museumssjef slutter i protest mot krigen

  Etter måneder med stillhet har en profilert russisk museumssjef bekjentgjort at han slutter i protest mot krigen.

  – Russland har fordrevet alle oss som ville gjøre noe godt for vår kultur, skriver Dimitri Ozerkov på Instagram, ifølge TT.

  Ozerkov, som er historiker og kurator, har vært ansvarlig for samtidskunst ved det prestisjetunge kunstmuseet Eremitasjen, Russlands største statlige museum for kunst og kultur, i 22 år. Han bestemte seg for å slutte allerede da Russland startet krigen mot Ukraina, og det har vært stille for ham i månedene siden. (NTB)

  Russia Parade Rehearsal
  Foto: Dmitri Lovetsky / NTB kultur
 • Paris med storskjermboikott under Qatar-VM

  Paris har bestemt seg for ikke å vise kamper fra fotball-VM i Qatar på storskjermer med supportersoner på offentlige steder. Flere byer er med i boikotten.

  Årsaken er bekymringen rundt rettighetsbrudd overfor migrantarbeidere og miljøpåvirkningen turneringen i Qatar har.

  – Det er et problem med miljøpåvirkningen, sa viseordfører Pierre Rabadan i Paris til den franske radiostasjonen France Bleu Paris.

  – Forholdene som disse anleggene har blitt bygget under, må også stilles spørsmål ved, la han til.

  Byens fotballklubb Paris Saint-Germain eies av det statlige selskapet Qatar Sports Investments.

  – Vi har et konstruktivt forhold med klubben og dens følge, men det hindrer oss ikke i å si fra når vi er uenige, sa Rabadan.

  Flere franske byer har satt foten ned for å sette opp skjermer som skal vise mesterskapet i Qatar. Blant dem er Bordeaux, Lille, Strasbourg og Reims.

  Miljøaktivister i Frankrike har også støttet å avlyse supportersoner fordi det vil bruke energi som landet har lagret for vinteren. (NTB)

  France World Cup 2022 Boycott
  Foto: Francois Mori / AP
 • Will Smith-film får premiere i desember

  Spillefilmen «Emancipation» får premiere i desember etter å ha blitt holdt tilbake etter at hovedrolleinnehaver Will Smith slo Chris Rock under Oscar-utdelingen.

  Filmen var ventet å bli en Oscar-kandidat i år, men filmens stjerne er utestengt fra Oscar-utdelingen i 10 år. Slavefilmen med et budsjett på 120 millioner dollar, er en av Apples mest profilerte produksjoner., skriver NTB.

  Will Smith i filmen Emancipation, filmplakat
  Foto: AP