Forlag avlyste konkurranse – finalister fikk ikke beskjed

– Jeg beklager på det sterkeste, sier redaksjonssjef Kari Marstein i Gyldendal da NRK forteller henne at finalistene fortsatt ikke har fått beskjed om avgjørelsen.

Kari Marstein

– Det handler om et ansvar fra vår side. Når en blir publisert i Vinduet, skal en tåle å møte offentligheten, forklarer Kari Marstein som er redaksjonssjef i Gyldendal. Til tross for over 400 innsendte bidrag, valgte Gyldendal og Vinduet å ikke kåre en vinner av novellekonkurransen.

Responsen var overveldende da tidsskriftet Vinduet og Gyldendal Norsk Forlag inviterte til novellekonkurranse i 2014, men konkurransen fikk en brå slutt i forrige uke.

Finalist fikk ikke beskjed

Brevet som finalistene fikk

– Vi regner med å ha den endelige vinneren klar i løpet av siste halvdel av januar, skrev Gyldendal til finalistene den 18. desember 2014.

En av de elleve finalistene NRK har vært i kontakt med, fikk aldri beskjeden om at konkurransen var avsluttet uten en vinner. Det oppdaget hun selv på en venns Facebook-profil.

– Det var forferdelig! Det handler ikke om pengene, men en novelle i Vinduet kunne ha betydd mye for meg som forfatter, forteller hun.

– Hva tenker du om at forlaget enda ikke har gitt deg beskjed om avgjørelsen?
– Det er skuffende. Jeg har hatt et annet forlag på vent, siden Gyldendal ba om det. Da er det vondt å få denne beskjeden helt tilfeldig på Facebook.

Gyldendal-sjef beklager

Kari Marstein beklager på det sterkeste at finalistene fortsatt ikke har fått beskjed.
– Det er rett og slett en menneskelig feil bak dette, og det skal ikke skje. De skal få personlig beskjed i løpet av dagen, forteller hun.

– Men hvorfor håndplukket dere elleve finalister, om ingen av bidragene var gode nok?
– Det er en helt normalt i slike konkurranser. Vi lagde en «shortlist» med de elleve beste novellene. Men etter en grundig diskusjon i juryen, ble det bestemt å ikke kåre en vinner.

– Har du forståelse for at finalistene er skuffet?
– Det er alltid skuffende å ikke vinne.

– Hva er grunnen til at det ikke blir kåret en vinner?
– Etter ordentlige vurderinger, kom vi frem til at ingen av tekstene hadde høy nok litterær kvalitet. Det handler om et ansvar fra vår side. Når en blir publisert i Vinduet, skal en tåle å møte offentligheten.

Skuffet over begrunnelsen

Klokken 19.30 på onsdag, hadde Gyldendal fortsatt ikke tatt kontakt med finaledeltakeren. Men mest skuffet var hun over Kari Marsteins begrunnelse.

– Jeg forstår ikke at de først kårer finalister, for deretter å komme frem til at disse ikke tåler å møte offentligheten. Det skal koste noe å publisere en tekst, og eventuell dårlig kritikk må en tåle om en har meldt seg på en slik konkurranse.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)