Hopp til innhold

Gutter kaster klærne på Instagram

Veltrente gutter og unge menn som kler av seg på Instagram har blitt et stort fenomen. Ekspert på spisevegring sier at kroppspresset for menn aldri har vært større enn nå.

Petter Henriksen på Instagram

VISER KROPPEN: Unge menn tar bilder av egne bugnende muskler og legger dem ut på sosiale medier. Petter Henriksen er en av dem.

Foto: Skjermdump

Jorunn Sundgot-Borgen

ADVARER: Professor Jorunn Sundgot Borgen ved Norges idrettshøgskole sier at kroppspresset mot menn aldri har vært sterkere enn i dag.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix
Jørgen Lorentzen byline

KJENT FENOMEN: Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen mener menn blir stadig mer objektivisert.

Foto: Privat

På bildedelingstjenesten Instagram florerer bildene av veltrente gutter som poserer foran kamera. Over 23.000 bilder ligger ute med emneknagger som #sommerkroppen2014 og #sk2014.

En stor del av dem som legger ut bilder, er unge menn. En av dem som bruker Instagram flittig for å vise fram resultatet av mange timer i treningsstudioet, er Petter Henriksen (26) fra Oslo.

Lange blikk på stranda

Han bruker 12 timer i uka på å forme kroppen sin, og er spesielt opptatt av å se bra ut når sommersesongen er her. Når en av hans seks ukentlige treningsøkter er ferdige, drar han gjerne av seg singleten og fisker fram mobilen.

– Da er det opp i speilet for å ta noen runder med bilder sammen med kompiser, sier han.

Han har over 700 følgere på sin Instagram-konto, og poster jevnlig flekse-bilder fra treningsstudioet. Fem år med aktiv styrketrening har satt sine spor, og Petter legger ikke skjul på at gode tilbakemeldinger på kroppen gir ham bedre selvtillit.

– Når man går på stranda og får lange blikk og gode tilbakemeldinger – det er det som er viktig, sier han.

Han innrømmer at dette er litt overfladisk, men sier at han og treningskompisene har mest moro med det.

– Mange synes det er veldig harry, men vi ler litt av det, sier han til NRK.

Advarer mot kroppspress for menn

Men professor Jorunn Sundgot Borgen ved Norges idrettshøgskole, som er ekspert på spiseforstyrrelser, ber folk være varsomme.

Hun sier at kroppspresset for unge menn aldri har vært større enn nå. Hun mener at det er like stort som for unge kvinner, og at sosiale medier spiller en viktig rolle i så måte.

– Spesielt blant menn er det en tydelig definert kropp som er den akseptable kroppen, og den kroppen som unge gutter og menn skal ha.

På Youtube florerer det av videoer som hjelper deg med å bygge en superkropp på kort tid. Borgen tror at noen slike råd kan være direkte helseskadelige.

– Kombinasjonen av trenings- og kostholdsregimene som mange av disse guttene legger ut, er helt vanvittige. De fører ikke til helsefremmende adferd verken når det gjelder treningsmengde eller forhold til kosthold, sier hun.

– Menn blir fremstilt som objekter

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen skrev tidligere denne uken en kronikk på NRK Ytring om presset mot menn.

Han mener menn som legger ut bilder av seg selv er en videreføring av en større tendens.

– Sosiale medier har demokratisert menns muligheter til å bli fremstilt som objekter. Det er et fenomen vi kjenner fra nittitallet, da menns kropper først begynte å fremstilt som objekter for nytelse, der det tidligere først og fremst var kvinners kropper som ble objektivisisert. Med sosiale medier har aller fått mulighet til å delta i denne objektiviseringen, mener Loretzen.

– Hvorfor legger man ut bilder av seg selv?

– De får en umiddelbar tilfredstillelse av å vise seg frem. Det er en veldig tydelig bekreftelse som skjer automatisk når man får likes og kommentarer, og man ser responsen øke fra dag til dag, sier Lorentzen.

Petter Henriksen er enig i at det er en fare for at noen får feil fokus når de skal bygge kropp på kort tid.

– Det er mye av det. Men sånn vi holder på handler det om hardt arbeid over mange år. Det er ingen snarveier, da må man i så fall jukse.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.