John Boyne
Gutten i den stripete pyjamasen
Damm 2006
Oversatt av Tore Aurstad
"Gutten i den stripete pyjamasen" tar for seg den brutale forskjellen mellom to gutter; den ene på utsiden av gjerdet, sønn av kommandanten ved utryddelsesleiren Auschwitz, den andre på innsiden, jødisk, tynn og fratatt all fremtid. Dette er en sterk barnebok, sier Boktilsynets anmelder Anne Kristin Lande, til daglig bibliotekleder ved Norsk Barnebokinstitutt:
- Jeg ble veldig fascinert av fortellingen. Først tenkte jeg at det var en svært naiv måte å fortelle på. Vi møter en liten gutt på ni-ti år som er blitt flyttet med familien, mot sin vilje, fra herskapshuset i Berlin til kommandantboligen ved en konsentrasjonsleir. Faren er høyt oppe i det militære systemet. De har til og med hatt Adolf Hitler på besøk hjemme, likevel vet denne gutten veldig lite om verden og omgivelsene rundt ham.
Beskyttet og uvitende
Hovedpersonen foretar en omskriving av flere av ordene vi kjenner fra historien. Føreren beskrives som Røveren, og stedet familien flytter til blir kalt Alt-Trist. Det skal vel være Auschwitz. Hvorfor fortrenger han virkeligheten?
- Denne gutten har kanskje levd et eksklusivt liv i en rik familie, som har beskyttet ham mot voksenverdenen. Men det er nettopp den naive synsvinkelen som gjør dette til en god bok. Som barn ville jeg elsket den: det at jeg kunne avkode situasjonen og stedet før gutten i historien, ville gjort meg stolt, sier Anne Kristin Lande.
Hun er ikke sikker på om det blir for brutalt å skrive om konsentrasjonsleirer for barn:
Bør leses flere ganger
- Jeg synes at forfatteren får det til. Her er både nærhet nok til at leseren kan gå inn i teksten og distanse nok til at leseren kan trekke seg unna når det blir for vondt. Bøker om krigen vil ikke slutte å interessere oss. Det handler i bunn og grunn om menneskets ondskap. Jeg håper mange vil lese John Boynes roman. Det er en bok man kan lese mange ganger og finne noe nytt i hver gang, og det er jo et kjennetegn på god litteratur, sier Lande.
Boktilsynet, NRK P2, onsdag 19. april 2006.