Hopp til innhold

Günter Wallraff - forkledd i 40 år

Den tyske forfatteren og journalisten Günter Wallraff har drevet undersøkende journalistikk under falsk navn og i forkledning helt siden 1960-tallet.

Günter Wallraff

Günter Wallraff på bokmesse i Frankfurt i oktober, i forbindelse med en pressekonferanse om bokutgivelsen 'Aus der schönen neuen Welt'.

Foto: John MacDougall / Scanpix/AFP

I dag er hans metoder for å kartlegge diskriminering av utenlandske arbeidere, blitt en journalistisk arbeidsmetode.

I boken, "Schwartz auf weiss", som ble gitt ut i oktober, skildrer Wallraff hverdagsrasismen i Tyskland. Dette har han gjort ved å leve et helt år forkledd som somalier.

Problemer med hudfargen

Han hevder å ha havnet i flere voldssituasjoner på grunn av hudfargen, ifølge boken som også har blitt filmatisert.

-Jeg ble behandlet som et barn, sier han til SVT - Sveriges Television.

Se video: Se Günter Wallraffs forvandling

Samtidig med filmen lanserer Wallraff også en ny bok, "Aus der schönen neuen Welt" (Fra den vidunderlige nye verden).

Dette er en samling reportasjer om urettferdigheter i krisetider, og her omtales blant annet arbeidsgivere som mobber og advokater som utnytter desperate klienter. Wallraffs arbeidsmetoder for å belyse dette er de samme - å utgi seg for en annen.

Günter Wallraff har også tidligere utgitt seg for å være gjestearbeider. I boken "Ganz Unten" fra 1986 kler han seg ut som tyrkisk gjestearbeider i det tidligere Vest-Tyskland. Her rapporterer han om både menneskesmugling og diskriminering.

Spion-anklager

Forfatteren og journalisten Stig Hansén har fulgt Günter Wallraff siden våren 2007, fra han begynnte å jobbe med sitt siste prosjekt. I høst kom biografien "Wallraff".

Wallraffs reportasjebøker har fått rekordopplag og har ført til at han har blitt sett på som en farlig spion.

Les også:

Å bli den andre

Russerne stoppet Wallraff

Liksomsøkere avslører diskriminering

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP