NRK Meny
Normal

Günter Grass er død

Den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Günter Grass er død, 87 år gammel. – En av de største forfatterne i Europa noensinne, sier litteraturkritiker Knut Hoem.

Günther Grass

DØD: Günter Grass er død, opplyser stiftelsen som bærer hans navn mandag.

Foto: Sebastian Willnow / Scanpix/AFP

Günther Grass

NOBELPRISVINNER: Forfatter og nobelprisvinner Günter Grass sammen med Nadine Gordimer under en konferanse i Oslo i 1990.

Foto: Hvaal, Morten / NTB scanpix

Det er forfatterens egen stiftelse som melder at Grass er død.

Grass ble født i 1927 i Danzig, nå Gdansk, i dagens Polen. Flere av romanene hans finner sted her, inkludert debutromanen «Blikktrommen» («Die Blechtrommel») fra 1959.

Grass har gjennom forfatterskapet markert seg som én av krigsgenerasjonens tydeligste stemmer i Tyskland. Han mottok Nobelprisen i litteratur i 1999.

Forfatteren var i Norge i 2005 og leste fra sin bok «Mein Jahrhundert».

NRKs litteraturkritiker, Knut Hoem, har skrevet hovedoppgave om Grass.

– Han er en av de største forfatterne som har levd i europeisk litteraturhistorie. Det kommer dels av at han skrev noen banebrytende verk, mest kjent er «Blikktrommen», som forandret hele den europeiske etterkrigshistorien.

– Men det handler like mye om at han var en forfatter som gikk inn i de brennende samfunnsmessige problemstillingene i tiden, og gang på gang maktet å sette dagsorden på en måte som ingen andre forfattere er i nærheten av å få til, sier Hoem.

Litteraturkritikeren mener at forfatterens verker er like aktuelle i dag som på slutten av 50-tallet.

– Dette er en forfatter som skrev lysende romaner helt frem til det siste. Hvert tiår har hatt sin store Grass-roman.

Flere kulturnyheter