Günter Grass er død

Den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Günter Grass er død, 87 år gammel. – En av de største forfatterne i Europa noensinne, sier litteraturkritiker Knut Hoem.

Günther Grass

DØD: Günter Grass er død, opplyser stiftelsen som bærer hans navn mandag.

Foto: Sebastian Willnow / Scanpix/AFP

Günther Grass

NOBELPRISVINNER: Forfatter og nobelprisvinner Günter Grass sammen med Nadine Gordimer under en konferanse i Oslo i 1990.

Foto: Hvaal, Morten / NTB scanpix

Det er forfatterens egen stiftelse som melder at Grass er død.

Grass ble født i 1927 i Danzig, nå Gdansk, i dagens Polen. Flere av romanene hans finner sted her, inkludert debutromanen «Blikktrommen» («Die Blechtrommel») fra 1959.

Grass har gjennom forfatterskapet markert seg som én av krigsgenerasjonens tydeligste stemmer i Tyskland. Han mottok Nobelprisen i litteratur i 1999.

Forfatteren var i Norge i 2005 og leste fra sin bok «Mein Jahrhundert».

NRKs litteraturkritiker, Knut Hoem, har skrevet hovedoppgave om Grass.

– Han er en av de største forfatterne som har levd i europeisk litteraturhistorie. Det kommer dels av at han skrev noen banebrytende verk, mest kjent er «Blikktrommen», som forandret hele den europeiske etterkrigshistorien.

– Men det handler like mye om at han var en forfatter som gikk inn i de brennende samfunnsmessige problemstillingene i tiden, og gang på gang maktet å sette dagsorden på en måte som ingen andre forfattere er i nærheten av å få til, sier Hoem.

Litteraturkritikeren mener at forfatterens verker er like aktuelle i dag som på slutten av 50-tallet.

– Dette er en forfatter som skrev lysende romaner helt frem til det siste. Hvert tiår har hatt sin store Grass-roman.

Kulturstrøm

 • Kevin og«Parterapi» fikk to priser

  Komikeren Kevin Vågenes og «Parterapi» fikk både prisen Årets morsomste på TV og Årets humorprogram da årets Humorpriser ble delt ut. Steinar Klouman Hallert fikk prisen som Årets humorspire.

 • Avsluttar samarbeid med R. Kelly

  Sony Music har bestemt seg for å avslutte samarbeidet med R. Kelly, melder Variety. Avgjerda kjem i kjølvatnet av eit stort press mot plateselskapet, etter at fleire kvinner stod fram i dokumentaren «Surviving R. Kelly» og skulda artisten for seksuelle overgrep.

  R. Kelly
  Foto: Frank Micelotta / AP
 • Klissete «chick flick»

  Jennifer Lopez viser du hun har av komisk talent i det som er en varm og artig komedie om å «klare det i storbyen», mener NRKs anmelder Marte Hedenstad om filmen «Second Act». Helt til den blir en klissete klisjé etter en tvist i andre halvdel. Terningkast 3.

  Second act
  Foto: SF Norge