NRK Meny
Normal

Günter Grass er død

Den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Günter Grass er død, 87 år gammel. – En av de største forfatterne i Europa noensinne, sier litteraturkritiker Knut Hoem.

Günther Grass

DØD: Günter Grass er død, opplyser stiftelsen som bærer hans navn mandag.

Foto: Sebastian Willnow / Scanpix/AFP

Günther Grass

NOBELPRISVINNER: Forfatter og nobelprisvinner Günter Grass sammen med Nadine Gordimer under en konferanse i Oslo i 1990.

Foto: Hvaal, Morten / NTB scanpix

Det er forfatterens egen stiftelse som melder at Grass er død.

Grass ble født i 1927 i Danzig, nå Gdansk, i dagens Polen. Flere av romanene hans finner sted her, inkludert debutromanen «Blikktrommen» («Die Blechtrommel») fra 1959.

Grass har gjennom forfatterskapet markert seg som én av krigsgenerasjonens tydeligste stemmer i Tyskland. Han mottok Nobelprisen i litteratur i 1999.

Forfatteren var i Norge i 2005 og leste fra sin bok «Mein Jahrhundert».

NRKs litteraturkritiker, Knut Hoem, har skrevet hovedoppgave om Grass.

– Han er en av de største forfatterne som har levd i europeisk litteraturhistorie. Det kommer dels av at han skrev noen banebrytende verk, mest kjent er «Blikktrommen», som forandret hele den europeiske etterkrigshistorien.

– Men det handler like mye om at han var en forfatter som gikk inn i de brennende samfunnsmessige problemstillingene i tiden, og gang på gang maktet å sette dagsorden på en måte som ingen andre forfattere er i nærheten av å få til, sier Hoem.

Litteraturkritikeren mener at forfatterens verker er like aktuelle i dag som på slutten av 50-tallet.

– Dette er en forfatter som skrev lysende romaner helt frem til det siste. Hvert tiår har hatt sin store Grass-roman.

Kulturstrøm

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix
 • Ariana Grande covret Aretha

  Popsanger Ariana Grande var gjest hos Jimmy Fallon og hans The Tonight Show torsdag, der hun fremførte Aretha Franklin-klassikeren «Natural Woman» for å hedre souldronningen som døde samme dag. Låta er skrevet av Carol King og Gerry Goffin, men ble udødeliggjort av versjonen til Aretha Franklin. Rolling Stone er ett av flere amerikanske musikkmagasiner som hyller fremføringen til Grande (som kom samme dag som hun gir ut sitt nye album «Sweetener».)