Hopp til innhold

Günter Grass er død

Den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Günter Grass er død, 87 år gammel. – En av de største forfatterne i Europa noensinne, sier litteraturkritiker Knut Hoem.

Günther Grass

DØD: Günter Grass er død, opplyser stiftelsen som bærer hans navn mandag.

Foto: Sebastian Willnow / Scanpix/AFP

Günther Grass

NOBELPRISVINNER: Forfatter og nobelprisvinner Günter Grass sammen med Nadine Gordimer under en konferanse i Oslo i 1990.

Foto: Hvaal, Morten / NTB scanpix

Det er forfatterens egen stiftelse som melder at Grass er død.

Grass ble født i 1927 i Danzig, nå Gdansk, i dagens Polen. Flere av romanene hans finner sted her, inkludert debutromanen «Blikktrommen» («Die Blechtrommel») fra 1959.

Grass har gjennom forfatterskapet markert seg som én av krigsgenerasjonens tydeligste stemmer i Tyskland. Han mottok Nobelprisen i litteratur i 1999.

Forfatteren var i Norge i 2005 og leste fra sin bok «Mein Jahrhundert».

NRKs litteraturkritiker, Knut Hoem, har skrevet hovedoppgave om Grass.

– Han er en av de største forfatterne som har levd i europeisk litteraturhistorie. Det kommer dels av at han skrev noen banebrytende verk, mest kjent er «Blikktrommen», som forandret hele den europeiske etterkrigshistorien.

– Men det handler like mye om at han var en forfatter som gikk inn i de brennende samfunnsmessige problemstillingene i tiden, og gang på gang maktet å sette dagsorden på en måte som ingen andre forfattere er i nærheten av å få til, sier Hoem.

Litteraturkritikeren mener at forfatterens verker er like aktuelle i dag som på slutten av 50-tallet.

– Dette er en forfatter som skrev lysende romaner helt frem til det siste. Hvert tiår har hatt sin store Grass-roman.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober