NRK Meny
Normal

Gunhild Stordalens liv blir dokumentarfilm

Etter sommeren skal svenske Nadia Dyberg sette seg ned og lage dokumentar om Gunhild Stordalens liv til nå og hennes kamp mot sykdommen systemisk sklerodermi.

Gunhild Stordalen

BLIR DOKUMENTAR: Livet til Gunhild Stordalen og hennes kamp mot sykdommen systemisk sklerodermi skal bli dokumentar. Den skal lages av den svenske journalisten Nadia Dyberg.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Petter og Gunhild Stordalen

STORDALEN: Dokumentaren skal i tillegg til å ta for seg sykdommen hennes, ta for seg oppveksten til Gunhild Stordalen og tiden frem til jobben som lege og møtet med milliardæren Petter Stordalen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Dokumentaren skal ta for seg livet til Gunhild Stordalen og følge henne fra oppveksten utenfor Kongsberg og frem til jobben som lege og møtet med Petter Stordalen. Det skriver svenske Expressen.

I tillegg vil Stordalens kamp mot sykdommen systemisk sklerodermi utgjøre en stor del av filmen.

– Mens hun forsøker å redde verden blir hun diagnostisert med en vanskelig sykdom, og må redde seg selv. Det er klart det er dramatisk for henne, sier regissør og journalist Nadia Dyberg til Expressen.

– Utrolig gripende

Åsa Tillberg i Nyhetsbolaget er en av produsentene bak filmen. Hun har sett deler av det som er blitt spilt inn.

– Det er en utrolig gripende historie. Man kommer utrolig nær Gunhild Stordalen under behandlingen, sier hun.

Regissøren skal sette seg ned etter sommeren og klippe sammen dokumentaren. Petter Stordalen skal også ha bidratt med private klipp fra tiden Gunhild kjempet mot sykdommen.

Dokumentaren skal etter planen sendes på svenske SVT og TV 2.

Alternativ behandling

Det var i november i fjor at Gunhild stod frem i media med den livstruende sykdommen.

«Systemisk sklerodermi» er en sjelden autoimmun bindevevssykdom som rammer huden og organer som hjerte, lunge, nyre og tarm ved at bindevevet blir stivt og hardt.

Stordalen mottok eksperimentell behandling i Utrecht i Nederland, hvor stamcellene tas ut av kroppen og fryses ned. Noe av innspillingen til den kommende dokumentaren ble tatt topp på sykehuset der.

Laurdagsgjest Gunhild Stordalen

Åpnet EAT-konferansen

1. juni åpnet Gunhild Stordalen EAT-konferansen i Stockholm. Noe som har vært hennes prosjekt de siste årene.

EAT tar for seg sammenhengen mellom mat, helse og bærekraftig utvikling i verden.

– Da jeg ble syk, måtte jeg tenke: Hvor mye kan jeg gjøre i løpet av ett år? Jeg valgte ikke denne sveisen. Jeg byttet ut hestehalen mot en ny beinmarg, sa hun i sin åpningstale.

Gunhild Stordalen var dessverre ikke tilgjengelig for kommentar.

Kulturstrøm

  • Sjeldent intervju med Ferrante

    I et sjeldent intervju forklarer forfatteren bak navnet Elena Ferrante tankene bak sitt forfatterskap og om den medievirkeligheten vi befinner oss i. Les hele intervjuet hos LA Times. Ferrante er mest kjent for sine fire bøker utgitt i Italia 2011–14, der en aldrende Elena Greco kronologisk beskriver sin oppvekst i Napoli med venninnen Lila.