Hopp til innhold

Gummibåt tar ferie

Cato Stolls gummibåtekspedisjon gikk knirkefritt helt til han nådde Haugesund. Nå har både Cato og gummibåten tatt ferie etter en krevende overfart.

 

Cato Stoll
Foto: Jostein Jacobsen i Sør-Varanger Avis

Cato Stoll befinner seg nå i Danmark og nei, han har ikke kjørt dit med gummibåten, men har tatt en velfortjent ferie i sommerhuset sitt etter at overfarten fra Haugesund ble litt mer strabasiøs enn planlagt.

Cato la for ca to uker siden ut på tur for å gjennomføre strekningen Kirkenes – Asker i en 17 fots gummibåt. 

Det blåste opp ved Vikhomen fyr ved Skudeneshavn
Foto: Cato Stoll

Uvær

Ferden nedover kysten har gått som en drøm og over all forventing, men etter 11 dager til sjøs møtte Cato på problemer.

Han la ut fra Haugesund kl 20.00 torsdag kveld og ut i fra værvarslene skulle dette bli en enkel etappe, men det endte i en forrykende 10 timers overfart i stummende mørke, grov sjø og vind med styrke godt over 10 sekundmeter rett i ansiktet.  

Cato skjønte at han måtte komme seg inn til land men befant seg utenfor Jæren som er full av vakre lange strender men desverre få havner. Han hadde to grunnberøringer mens han forsøkte og finne nødhavn men kom seg til slutt helskinnet inn til Obrestad havn litt nord for Egersund.

- Jeg fant et ledig båthus og la meg rett ned på gulvet og sov i tre timer. Den morgenen bestemte jeg meg for å ta sommerferie, sier Cato.

Båthuset Cato overnattet i i Obrestad havn
Foto: Cato Stoll

Ikke nedtur

Cato er ikke skuffet over å måtte ta en liten pause i ekspedisjonen, han er heller knallfornøyd med å ha gjennomført 1300 nautiske mil på 11 dager i en åpen gummibåt.

- Med tanke på at jeg brukte 10 timer på 35 nautiske mil under stormen, er 1300 nautiske mil på 11 dager helt fantastisk og over all forventning, sier en glad men sliten Cato.

Gummibåten har også fått en liten feire og har blitt tatt på land for å bli reparert. 

Vil fortsette

Selv om både båten og Cato har tatt seg ferie betyr ikke det at de ikke skal gjennomføre ekspedisjonen som planlagt.

- Jeg har bare 250 nautiske mil, selve parademarsjen igjen, og jeg skal selvfølgelig fullføre. Men jeg skal over Lindesnes og må være forberedt på mer hardt vær, sier Cato på telefon fra solfylte Danmark.

Les historien bak ekspedisjonen her

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)