Hopp til innhold

Gummibåt tar ferie

Cato Stolls gummibåtekspedisjon gikk knirkefritt helt til han nådde Haugesund. Nå har både Cato og gummibåten tatt ferie etter en krevende overfart.

 

Cato Stoll
Foto: Jostein Jacobsen i Sør-Varanger Avis

Cato Stoll befinner seg nå i Danmark og nei, han har ikke kjørt dit med gummibåten, men har tatt en velfortjent ferie i sommerhuset sitt etter at overfarten fra Haugesund ble litt mer strabasiøs enn planlagt.

Cato la for ca to uker siden ut på tur for å gjennomføre strekningen Kirkenes – Asker i en 17 fots gummibåt. 

Det blåste opp ved Vikhomen fyr ved Skudeneshavn
Foto: Cato Stoll

Uvær

Ferden nedover kysten har gått som en drøm og over all forventing, men etter 11 dager til sjøs møtte Cato på problemer.

Han la ut fra Haugesund kl 20.00 torsdag kveld og ut i fra værvarslene skulle dette bli en enkel etappe, men det endte i en forrykende 10 timers overfart i stummende mørke, grov sjø og vind med styrke godt over 10 sekundmeter rett i ansiktet.  

Cato skjønte at han måtte komme seg inn til land men befant seg utenfor Jæren som er full av vakre lange strender men desverre få havner. Han hadde to grunnberøringer mens han forsøkte og finne nødhavn men kom seg til slutt helskinnet inn til Obrestad havn litt nord for Egersund.

- Jeg fant et ledig båthus og la meg rett ned på gulvet og sov i tre timer. Den morgenen bestemte jeg meg for å ta sommerferie, sier Cato.

Båthuset Cato overnattet i i Obrestad havn
Foto: Cato Stoll

Ikke nedtur

Cato er ikke skuffet over å måtte ta en liten pause i ekspedisjonen, han er heller knallfornøyd med å ha gjennomført 1300 nautiske mil på 11 dager i en åpen gummibåt.

- Med tanke på at jeg brukte 10 timer på 35 nautiske mil under stormen, er 1300 nautiske mil på 11 dager helt fantastisk og over all forventning, sier en glad men sliten Cato.

Gummibåten har også fått en liten feire og har blitt tatt på land for å bli reparert. 

Vil fortsette

Selv om både båten og Cato har tatt seg ferie betyr ikke det at de ikke skal gjennomføre ekspedisjonen som planlagt.

- Jeg har bare 250 nautiske mil, selve parademarsjen igjen, og jeg skal selvfølgelig fullføre. Men jeg skal over Lindesnes og må være forberedt på mer hardt vær, sier Cato på telefon fra solfylte Danmark.

Les historien bak ekspedisjonen her

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.