Hopp til innhold

Kan vinne Gullpalmen

Anders Danielsen Lie er Norges gullpalmehåp. – Velfortjent, sier regissør Joachim Trier.

Anders Danielsen Lie

TIL CANNES: Den franske filmen «Personal Shopper» kan vinne Gullpalmen. Norske Anders Danielsen Lie har en bærende rolle.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Kristen Stewart

GULLPALMEHÅP: Kristen Stewart spiller hovedrollen i den franske filmen «Personal Shopper». Her er hun i «The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2».

Foto: Andrew Cooper / Ap

Torsdag ble det kjent hvilken filmer som skal konkurrere om den prestisjetunge Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes.

– Har ikke sett filmen

Blant filmene som ble plukket ut var den franske «Personal Shopper», der norske Anders Danielsen Lie har en birolle.

– Jeg har ikke sett filmen ennå, men Olivier Assayas er en kjent regissør i Frankrike, som har vært i Cannes mange ganger. Det er ingen veldig stor overraskelse at han dukket opp i hovedkonkurransen, sier Anders Danielsen Lie.

Hovedrolleinnhaveren, Kristen Stewart, mest kjent fra Twilightfilmene, er blitt omfavnet av det franske publikum etter den siste filmen hun spilte med Assayas.

– Det var en døråpner for henne i Frankrike, sier Danielsen Lie, som sier han skal forsøke å komme seg til Cannes under festivalen.

– En bemerkelsesverdig type

Regissør Joachim Trier er veldig glad på Danielsen Lies vegne.

– At han er kommet til konkurransen i Cannes betyr enormt mye, sier regissør Joachim Trier, som har jobbet med Danielsen Lie både i filmene «Oslo, 31. august» (2011) og «Reprise» (2006).

Joachim Trier

VEL FORTJENT: Regissør, Joachim Trier, sier Anders Danielsen Lie er hardtarbeidende, og gjør ingen ting halvveis.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Jeg var veldig heldig å få jobbe med Anders og lærte mye av ham. Internasjonale skuespillere som Cate Blanchett og Isabelle Huppert vil jobbe med meg på grunn av ham. De synes han er så flink, sier han og ler.

Han sier det er Anders Danielsen Lies talent som skaper disse situasjonene.

– Han er en bemerkelsesverdig type. Det er han vel fortjent. Han er veldig hardtarbeidende og gjør ingen ting halvveis, avslutter regissør Joachim Trier.

Cate Blanchett

LIKER DANIELSEN LIE: Cate Blanchett likte Anders Danielsen Lie så godt at hun ville samarbeide med regissør Joachim Trier.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

– Vil gi masse oppmerksomhet

– Hva betyr dette for Anders Danielsen Lie?

– Det vil gi alle skuespillerne stor medieoppmerksomhet. De vil bli fotografert fra alle tenkelige vinkler på den røde løperen, og får muligheten til å sole seg i glansen mellom andre celebre gjester på den franske rivieraen, sier NRKs filmanmelder Birger Vestmo.

– Avhengig av størrelsen og kvaliteten på rollen hans, er det også en mulighet til å bli oppdaget av flere tusen tilreisende journalister og filmfolk.

Birger Vestmo, Filmpolitiet P3

ALDRI FEIL Å SPILLE I EN FILM SOM DELTAR I HOVEDPROGRAMMET I CANNES: Det sier NRKs filmanmelder Birger Vestmo.

Foto: NRK

Spøkelseshistorie

Filmen har premiere i Cannes og er beskrevet som en spøkelseshistorie. Handlingen er lagt til Paris' undergrunns moteverden.

Det er ikke første gang Anders Danielsen Lie høster ære og berømmelse i Frankrike. For rollen som Herman i filmen med samme navn vant han Beste mannlige skuespiller under Filmfestivalen i Paris i 1992.

Tidligere norske nominerte

Kun én norsk film har tidligere vunnet Gullpalmen. I 2006 vant den norske filmen «Sniffer» for beste kortfilm.

I 2015 ble Joachim Trier nominert til Gullpalmen for filmen «Louder Than Bombs». Liv Ullmann var med som regissør av «Troløs» i 2000, Anja Breien med «Arven» i 1979, Begge ble nominert i hovedkonkurransen.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter