Geir Gulliksen vant Aschehougprisen

Forfatteren fikk årets Aschehougpris på forlagets årlige hagefest. – Jeg stikker vanligvis tidlig fra alle fester, men nå tror jeg at jeg må bli litt.

Geir Gulliksen Aschehougprisen 2014

Geir Gulliksen mottar årets Aschehougpris fra forlagssjef Mads Nygaard.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Aschehougprisen deles ut hvert år til en norsk forfatter. Årets pris gikk til forfatteren Geir Gulliksen, som blant annet har skrevet barnebøker, romaner, dramatikk og dikt.

– Vinneren skriver fengende og forførende med en blanding av alvor og livsappetitt som minner oss om en tilstand av forelskelse, begrunnet jurymedlem Henrik Keyser Pedersen.

Gulliksen debuterte som forfatter i 1986 med romanen «Mørkets Munn», og har tidligere blitt nominert til Ibsenprisen og Brageprisen. Gulliksen er også forlegger i Oktober forlag og har arbeidet med kjente forfattere som Karl Ove Knausgård og Tore Renberg.

– Det er helt fantastisk. Det er sårbart å skrive litteratur, så det å få en slik anerkjennelse betyr veldig mye. Jeg pleier vanligvis å stikke tidlig fra alle fester, men nå tror jeg at jeg skal bli litt, sier Geir Gulliksen.

– Vi må slå ut håret

Tradisjonen tro samlet flere av landets mest kjente forfattere, forleggere og kulturpersonligheter seg på Aschehougs årlige sensommerfest i Oslo. Forfatter Unni Lindell, som deltar på festen for 19. gang, mener juryen har valgt en verdig vinner.

– Det er så fortjent som det kunne ha blitt. Han er veldig beskjeden, men han er en ekstremt dyktig forfatter. Juryen har gjort en kjempegod jobb, for det er ofte lett å velge forfattere som er litt mer frempå.

Lindells tiende kriminalroman om etterforskeren Cato Isaksen, «Brudekisten», slippes 1. september.

– Det har vært en hard vinter med mye jobbing, så det er utrolig godt å endelig være klar med ny bok. Vi kulutpersonligheter jobber mye, så vi må slå ut håret en gang iblant.

– En av årets store kultursamlinger

Jostein Gaarder debuterte som forfatter samme år som Geir Gulliksen, og syns det er bra at kollegaen vant prisen.

– Geir har stått for et veldig allsidig forfatterskap. Jeg syns dette var veldig morsomt og veldig fortjent.

Gaarder mener Aschehougs årlige hagefest er mer enn bare en fest.

– Dette er jo en av årets virkelig store kultursamlinger. Det er nesten 30 år siden jeg var her første gang og jeg føler jeg har blitt festens «grand old man». Det er gøy å møte unge forfattere og forleggere, og dele erfaringer med folk jeg aldri har møtt før.

– Jeg husker hvor nervøs jeg var første gangen jeg deltok på denne festen. Nå føler jeg det er min jobb å inkludere de nye festdeltagerne, sier Gaarder.

Spent debutant

Chirag Patel fra rappgruppa Karpe Diem, deltar på hagefesten for første gang.

– Jeg har mye om denne festen opp gjennom åra. Vi har rappet i 15 år, men det har aldri kommet en invitasjon til denne festen. Jeg ser alltid litt redd ut, men nå ser jeg ekstra redd ut, fordi det er første gang jeg deltar på festen. Jeg gleder meg veldig, og håper festen ikke skuffer.

Kulturstrøm

 • DNS stenger fra mandag

  Partene i kulturlivet kommer ikke til enighet. Nå trappes kulturstreiken ytterligere opp på mandag og vil omfatte 1100 kulturarbeidere ved 15 teatre. Ifølge BA, som først meldte om saken, har krisen nå ført til at Den Nationale Scene stenger dørene fra mandag av. – Jeg håper er jo at den nye regjeringen snart kan ta noen politiske grep i denne situasjonen, sier teatersjef Stefan Larsson til avisen.

  Teatersjef Stefan Larsson ved DNS
  Foto: Oddgeir Øystese / NRK
 • Forfatter Sigurd Helseth er død

  Forfatter Sigurd Helset døde 19. oktober i sitt hjem på Sagene i Oslo, 76 år gammel, opplyser Cappelen Damm.

  Han debuterte i 1975 med diktsamlingen «Samfunnet tetner til».

  – Hans poetiske univers er genuint eksperimentelt og forener sanselighet med erfaringspreget mytisk stoff og eksistensiell lidenskap, og i de to siste utgivelsene utforsket han haikuformen på en egenartet måte, skriver forlaget i sin melding.

  Helseth har tidligere også skrevet prosatekster, skuespill og essays, men lyrikken var hans hovedfelt, med femten utgitte diktsamlinger.

  Forfatter Sigurd Helseth
  Foto: Grete Ørbeck Bjørner