NRK Meny
Normal

Guitarhero på prøve

Hva gjør man når man nærmer seg 40-årskrisa og ikke har råd til motorsykkel?

Kjøper el-gitar, så klart.

El-gitarer. Hagstrøm Musikk, Bergen.
Foto: Anders Nielsen / NRK

I sommer gikk undertegnede på en smell. Kall det en tidlig 40-årskrise (det er tross alt bare tre, fire år igjen). På Internett kjøpte jeg meg en elgitarpakke.

El-gitarer. Hagstrøm Musikk, Bergen.

El-gitar. Billigere enn motorsykkel.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Ikke dyre greiene. En Stratocaster-kopi. Kostet bare en tusenlapp, men fet nok til at man får litt rockekonsertfølelse når man har den over skulderen.

Hvorfor? Nei, det er vel noe med det at man angrer på det man ikke har gjort. Jeg kunne jo blitt sologitarist i et stadionband, hvis jeg hadde begynt litt tidligere. Kanskje…

- Aldri for sent

- Det er mange som deg, sier Jan Ove Nordeide hos Hagstrøm Musikk i Bergen. Nesten hver dag er det godt voksne folk innom butikken for å få hjelp til å sette på nye strenger og stemme gitaren. Det er aldri for sent å begynne og vi tar i mot alle med samme profesjonalitet som mer drevne gitarister får, sier Nordeide.

Jan Ove Nordeide. Hagstrøm Musikk, Bergen.

Jan Ove Nordeide jobber med det han liker best; gitarer.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Likevel ser jeg han griner litt på nesa når han får høre hva slags gitar jeg har kjøpt.

- OK, men det viktigste er at du har fått deg noe å spille på. Likevel er det også viktig at du kjøper en gitar som holder såpass kvalitet at du ikke mister lysten til å fortsette, sier han.

I butikken har han 500 gitarer med en samlet verdi av 5 millioner kroner. Det er mer enn nok å velge i.

For nybegynnere anbefaler han gitarpakkene. De selges for rundt 3000 kroner, og da får du gitar, forsterker og det andre du trenger for å kunne begynne å klimpre litt.

Vinrød Fender

Så går prisen opp. De fleste gitarene i butikken koster mellom 10.000 og 30.000. Noen av dem ser mest tøffe ut, mens andre er klassikere. Stratocaster, Telecaster og Les Paul.

- Dette er den feteste vi har, sier Nordeide, og viser fram en vinrød Fender Stratocaster.

Den er virkelig vinrød, og her kommer forklaringen:

Modellen er Fenders 60-års jubileumsutgave. Den leveres sammen med en trekasse med seks flasker Fender rødvin. I lakken på gitaren har produsenten blandet inn farge fra de samme druene som vinen er laget av. Prisen? 91.000,-.

Fender Stratocaster. 60-årsjubileumsutgave. Hagstrøm Musikk, Bergen.

Har du knappe 100.000,- får du denne gitaren, og seks flasker vin på kjøpet.

Foto: Anders Nielsen / NRK

- Denne selger vi ikke mange av, sier Nordeide, og røper at han godt kunne tenke seg den selv.

Øve, øve

Skal man bli god til å spille gitar, kommer man ikke utenom timer med øving. Det er mange måter å komme i gang på, enten det er ved hjelp av et gitarkurs, Internett eller en gitarbok, men øvingen ligger i bunnen.

- Hver dag må det øves. Når du får opp ferdigheten blir det lystbetont, sier Nordeide. Likevel er det mye man kan lære seg fort som høres imponerende ut, sier han, og setter i gang med åpningsriffet til Stones-klassikeren ”Start Me Up”.

Anders Nielsen og Jan Ove Nordeide.

Norge Rundt-programleder Anders Nielsen (t.v.) øver inn rockepositurer med læremester Jan Ove Nordeide.

Foto: Trond Baugstø / NRK

Et annet godt tips er å alliere seg med folk som kan spille fra før, og er på et høyere ferdighetsnivå.

- Spiller man sammen med flere kan man også fordele stemmene, slik at noen holder rytmen mens du spiller melodilinjen, tipser Nordeide.

Jeg er inspirert. Besøket i gitarbutikken har gitt meg lyst til å kjøpe en ny og dyrere gitar.

Motorsykkelen sparer jeg til 50-årskrisa.

Se programleder Anders Nielsen i heftig blueskonsert på Norge Rundt.

Fredag 11. januar klokken 19:30.

 

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK