Normal

Guitarhero på prøve

Hva gjør man når man nærmer seg 40-årskrisa og ikke har råd til motorsykkel?

Kjøper el-gitar, så klart.

El-gitarer. Hagstrøm Musikk, Bergen.
Foto: Anders Nielsen / NRK

I sommer gikk undertegnede på en smell. Kall det en tidlig 40-årskrise (det er tross alt bare tre, fire år igjen). På Internett kjøpte jeg meg en elgitarpakke.

El-gitarer. Hagstrøm Musikk, Bergen.

El-gitar. Billigere enn motorsykkel.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Ikke dyre greiene. En Stratocaster-kopi. Kostet bare en tusenlapp, men fet nok til at man får litt rockekonsertfølelse når man har den over skulderen.

Hvorfor? Nei, det er vel noe med det at man angrer på det man ikke har gjort. Jeg kunne jo blitt sologitarist i et stadionband, hvis jeg hadde begynt litt tidligere. Kanskje…

- Aldri for sent

- Det er mange som deg, sier Jan Ove Nordeide hos Hagstrøm Musikk i Bergen. Nesten hver dag er det godt voksne folk innom butikken for å få hjelp til å sette på nye strenger og stemme gitaren. Det er aldri for sent å begynne og vi tar i mot alle med samme profesjonalitet som mer drevne gitarister får, sier Nordeide.

Jan Ove Nordeide. Hagstrøm Musikk, Bergen.

Jan Ove Nordeide jobber med det han liker best; gitarer.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Likevel ser jeg han griner litt på nesa når han får høre hva slags gitar jeg har kjøpt.

- OK, men det viktigste er at du har fått deg noe å spille på. Likevel er det også viktig at du kjøper en gitar som holder såpass kvalitet at du ikke mister lysten til å fortsette, sier han.

I butikken har han 500 gitarer med en samlet verdi av 5 millioner kroner. Det er mer enn nok å velge i.

For nybegynnere anbefaler han gitarpakkene. De selges for rundt 3000 kroner, og da får du gitar, forsterker og det andre du trenger for å kunne begynne å klimpre litt.

Vinrød Fender

Så går prisen opp. De fleste gitarene i butikken koster mellom 10.000 og 30.000. Noen av dem ser mest tøffe ut, mens andre er klassikere. Stratocaster, Telecaster og Les Paul.

- Dette er den feteste vi har, sier Nordeide, og viser fram en vinrød Fender Stratocaster.

Den er virkelig vinrød, og her kommer forklaringen:

Modellen er Fenders 60-års jubileumsutgave. Den leveres sammen med en trekasse med seks flasker Fender rødvin. I lakken på gitaren har produsenten blandet inn farge fra de samme druene som vinen er laget av. Prisen? 91.000,-.

Fender Stratocaster. 60-årsjubileumsutgave. Hagstrøm Musikk, Bergen.

Har du knappe 100.000,- får du denne gitaren, og seks flasker vin på kjøpet.

Foto: Anders Nielsen / NRK

- Denne selger vi ikke mange av, sier Nordeide, og røper at han godt kunne tenke seg den selv.

Øve, øve

Skal man bli god til å spille gitar, kommer man ikke utenom timer med øving. Det er mange måter å komme i gang på, enten det er ved hjelp av et gitarkurs, Internett eller en gitarbok, men øvingen ligger i bunnen.

- Hver dag må det øves. Når du får opp ferdigheten blir det lystbetont, sier Nordeide. Likevel er det mye man kan lære seg fort som høres imponerende ut, sier han, og setter i gang med åpningsriffet til Stones-klassikeren ”Start Me Up”.

Anders Nielsen og Jan Ove Nordeide.

Norge Rundt-programleder Anders Nielsen (t.v.) øver inn rockepositurer med læremester Jan Ove Nordeide.

Foto: Trond Baugstø / NRK

Et annet godt tips er å alliere seg med folk som kan spille fra før, og er på et høyere ferdighetsnivå.

- Spiller man sammen med flere kan man også fordele stemmene, slik at noen holder rytmen mens du spiller melodilinjen, tipser Nordeide.

Jeg er inspirert. Besøket i gitarbutikken har gitt meg lyst til å kjøpe en ny og dyrere gitar.

Motorsykkelen sparer jeg til 50-årskrisa.

Se programleder Anders Nielsen i heftig blueskonsert på Norge Rundt.

Fredag 11. januar klokken 19:30.

 

Kulturstrøm

 • Kan få en halv million til kunst

  De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

  Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
  Foto: TKM/ Christina U. Andersen
 • Robyn om årene ute av rampelyset

  Robyn kommer med ny musikk i oktober, åtte år etter at hun slapp trilogien «Body talk». I et stort portrettintervjuet i New York Times forteller den svenske artisten at hun var utslitt, og har gått i terapi i mange år for å komme ut av mørket. Samtidig begynte hun å skrive musikk igjen. – Jeg måtte traffe bunnen for å virkelig gjøre fremskritt, forteller hun til avisen. – Jeg føler det ikke som om jeg er «tilbake». Det føles mer som om jeg er en annen person etter denne tiden.

  Robyn
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3
 • Spotify lar artister droppe byråene

  Spotify vil la artister laste opp musikk uten støtte fra plateselskap eller andre tredjeparter, skriver SVT. Funksjonen er foreløpig i testing, men etterhvert skal artister kunne styre lanseringen av sin musikk selv på plattformen.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters