Hopp til innhold

- Jeg er ikke forfatter, jeg er jeger

- Egentlig er alle menn jegere, uavhengig av hvilke jobb man har, sier forfatter Jan Guillou fra sin private jakthytte i Sverige. Han synes også at dette forsøket på å være heltemodig i grunnen er ganske barnslig.

Jan Guillou og Hans Olav Brenner ved jakthytta til Guillou

Jan Guillou og Hans Olav Brenner ved jakthytta til Guillou, nord for Stockholm.

Foto: Jon Anton Brekne / NRK

Jan Guillou går ikke av veien for å opphøye maskuliniteten.

- Vi er ikke forfattere og journalister. Vi er jegere, sier Guillou om både seg selv og på vegne av sine mange mannlige kolleger, til Bokprogrammet.

Jaktinnstinkt

Jan Guillou og bokprogramleder Hans Olav Brenner er på jakt i skogen rundt den svenske forfatterens hytte, hvor han forøvrig også har sitt arbeidsværelse og skriver bøker.

- Kjenner du jaktinnstinktet, sier Guilou.

Deretter fyrer han av et skudd, til skrekkblandet begeistring hos Bokprogramlederen.

Jan Guillou og Hans Olav Brenner på jakt

- Det er enkelt. Man skal bare forestille seg et menneske som går gjennom skogen, sier Jan Guillou til Hans Olav Brenner på de svenske jaktmarkene.

Foto: Jan Anton Brekne / NRK

- Naturlig å være maskulin

- Hva betyr det for deg å være mann?

- Det har jeg egentlig aldri tenkt på. Jeg spiller jo ikke noen rolle, jeg er en mann rett og slett.

- Jeg tenker ikke noe mer på hva jeg skal gjøre for å fylle mannsrollen. Jeg holder døren for damene, det er klart. Noe mer komplisert forhold til kvinner, behøver ikke menn ha, sier Jan Guillou.

Drømte om å være helt

- Tar du ting som en mann?

- Det er en barnslig drøm jeg har. For er man født i 1944, hva kan man da gjøre når man vokser opp på 50-tallet, for å være helt? Krigen er slutt, og det går ikke å være "Robin Hood" heller. Jeg hadde litt uflaks med tiden jeg ble født inn i, så det å bli spionbeskyldt og satt i fengsel var faktisk en lykkelig tid, sier Guillou.

- Hvor kommer denne selvsikkerheten fra?

- Dette er noe så enkelt som en streben etter heroisme, sier Guillou og legger til at det hele egentlig er ganske barnslig.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober