NRK Meny
Normal

Guardian-tegner viser fingeren til Danmark

Danske politikere gikk i fistel da The Guardians karikaturtegner tegnet statsminister Lars Løkke Rasmussen som nazist. Nå svarer tegneren kritikerne med en utstrakt langfinger.

Guardians karikaturtegner gir fingeren til hårsåre danske politikere.

INGEN UNNSKYLDNING: Guardians hardtslående karikaturtegner Steve Bell ler av danske politikeres reaksjoner på tegningen hans.

Danmark har havnet i en ny karikaturstrid, men denne gangen er det danske politikere som føler seg krenket.

Les: Krever at statsministeren redder Danmarks omdømme

Tegnet Rasmussen i naziuniform

Mange dansker satte kartoffelen i halsen da den britiske avisen The Guardian forrige uke publiserte en karikatur av statsminister Lars Løkke Rasmussen i naziuniform.

Bakgrunnen er den nylig vedtatte smykkeloven, som gir dansk politi rett til å beslaglegge verdisøker fra flyktninger, og som har vakt reaksjoner verden over.

En av dem som reagerte sterkest var Guardians mangeårige tegner Steve Bell, kjent for sine nådeløse, sterkt ladede karikaturer.

Tegningen, som ble publisert forrige onsdag, viser Lars Løkke Rasmussen flankert av dansk svinekjøtt og lego, ikledd en brun, nazist-lignende uniform med armbind i svart, hvitt og rødt.

Rasmussens partifelle Jakob Ellemann-Jensen kalte tegningen smakløs og historieløs, og folketingsformann Pia Kjærsgaard gikk så langt som å be Guardian trekke karikaturen tilbake.

Laster Twitter-innhold

Svarer med tegning

– Ytringen må være fri. Om den støter, vel, det var poenget med den, sier tegneren selv når Danmarks radio treffer ham i atelieret hans i Brighton i England.

Nå har Bell kommet med et svar til opprørte danske politikere. Og det er ingen unnskyldning.

– Hvorfor skulle jeg eller avisen unnskylde? Jeg kunne ikke drømme om å unnskylde, sier Bell, og viser reporteren en skisse han har tegnet som svar.

«Unnskyld, dansker!» står det i snakkeboblen. Men der slutter også den forsonlige tonen.

Tegningen viser Bell selv, iført SS-uniform og med en utstrakt langfinger til kritikerne.

– Jeg står ved det jeg sa. Jeg er ikke virkelig lei for det, ler Bell.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK