Hopp til innhold

Guardian-tegner viser fingeren til Danmark

Danske politikere gikk i fistel da The Guardians karikaturtegner tegnet statsminister Lars Løkke Rasmussen som nazist. Nå svarer tegneren kritikerne med en utstrakt langfinger.

Guardians karikaturtegner gir fingeren til hårsåre danske politikere.

INGEN UNNSKYLDNING: Guardians hardtslående karikaturtegner Steve Bell ler av danske politikeres reaksjoner på tegningen hans.

Danmark har havnet i en ny karikaturstrid, men denne gangen er det danske politikere som føler seg krenket.

Les: Krever at statsministeren redder Danmarks omdømme

Tegnet Rasmussen i naziuniform

Mange dansker satte kartoffelen i halsen da den britiske avisen The Guardian forrige uke publiserte en karikatur av statsminister Lars Løkke Rasmussen i naziuniform.

Bakgrunnen er den nylig vedtatte smykkeloven, som gir dansk politi rett til å beslaglegge verdisøker fra flyktninger, og som har vakt reaksjoner verden over.

En av dem som reagerte sterkest var Guardians mangeårige tegner Steve Bell, kjent for sine nådeløse, sterkt ladede karikaturer.

Tegningen, som ble publisert forrige onsdag, viser Lars Løkke Rasmussen flankert av dansk svinekjøtt og lego, ikledd en brun, nazist-lignende uniform med armbind i svart, hvitt og rødt.

Rasmussens partifelle Jakob Ellemann-Jensen kalte tegningen smakløs og historieløs, og folketingsformann Pia Kjærsgaard gikk så langt som å be Guardian trekke karikaturen tilbake.

Laster Twitter-innhold

Svarer med tegning

– Ytringen må være fri. Om den støter, vel, det var poenget med den, sier tegneren selv når Danmarks radio treffer ham i atelieret hans i Brighton i England.

Nå har Bell kommet med et svar til opprørte danske politikere. Og det er ingen unnskyldning.

– Hvorfor skulle jeg eller avisen unnskylde? Jeg kunne ikke drømme om å unnskylde, sier Bell, og viser reporteren en skisse han har tegnet som svar.

«Unnskyld, dansker!» står det i snakkeboblen. Men der slutter også den forsonlige tonen.

Tegningen viser Bell selv, iført SS-uniform og med en utstrakt langfinger til kritikerne.

– Jeg står ved det jeg sa. Jeg er ikke virkelig lei for det, ler Bell.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober