- Han har lært nordmenn mer om britisk historie enn noen andre

Richard Herrmanns sko var store for Annette Groth å tråkke i, da hun ble utenrikskorrespondent i Storbritannia i 1991.

Richard Herrmann og Annette Groth

Richard Herrmann var Annette Groths store forbilde da hun begynte som utenrikskorrespondent.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Richard Herrmann ble 90 år, og var London-korrespondent for NRK fra 1964 til 1977. Selv om Annette Groth langt i fra overtok direkte etter Herrmann, var det han som var det store forbildet når det gjaldt å formidle informasjon fra de britiske øyer til det norske folk.

– Han var helt fantastisk! Ikke bare som journalist og observatør. Han var også en gudebenådet forfatter, sier Annette Groth til NRK.no.

– Et forbilde

Annette Groth jobbet sammen med Richard Herrmann, blant annet da radioprogrammet «Her og Nå» ble skapt i P2. Dette var i all hovedsak Richards baby. Hun hadde også mye med ham å gjøre fordi hun selv var korrespondent i Storbritannia mellom 1991 og 2000.

– Boka hans «Mine gleders by», har jeg brukt flittig som guidebok i London. Richard var et forbilde på veldig mange måter, selv om han var korrespondent på en annen tid enn meg. Både hans observasjonsevne og hans begeistring for de britiske øyer er noe jeg har prøvd å etterligne.

Lytt deg gjennom Richard Herrmanns skattekammer

– Jeg tror han har lært nordmenn mer om britiske historie enn noen annen, med de historiske bøkene sine, sier Annette Groth.

– Hva har han betydd for NRK?

– Han var vår første korrespondent og har betydd enormt mye. Selv om han var forfatter under eget navn var det NRK han ble kjent gjennom. Han ble assosiert med NRK, og det skal vi være veldig stolte over. Han var vår mann. Selv om han ble rekruttert fra Reuters i sin tid og var en garvet journalist allerede da han begynte i NRK.

Kulturstrøm

  • Fire semifinalevinnere i Virtuos

    Ti musikktalenter konkurrerte fredag om fire finaleplasser i NRKs klassiske solist-konkurranse Virtuos 2020. Vinnerne som går videre til finalen er Nikita Khnykin, piano, Daniil Letiagin, slagverk, Balder Hella Mikkelsen, cello og Mathias Rugsveen, trekkspill. Finalen avholdes lørdag 21. mars.

    Vinnere av semifinalen i Virtuos
    Foto: Robert Rønning / NRK
  • Bibliotekene ser digitale mørketall

    Halvparten av dem som henvender seg i skranken på Trondheim folkebibliotek trenger hjelp til noe helt annet enn å finne riktig bok. – Det er blitt et klasseskille. Det er sårt å se, sier Torunn Tømmervold, veileder ved Trondheim folkebibliotek.