Groteske smykker som provoserer

Superstjernene elsker dem, og onkelen hatet dem. Bjørg Nordli-Mathisens smykker får oppmerksomhet i både inn- og utland.

Bjørg Nordli-Mathisens «Bjørg Jewellery» er mest kjent utenfor våre egne landegrenser, og stjerner som Rihanna og Madonna bærer smykkene hennes. Ryggrader og hjertemuskler preger de noe groteske motivene, men bak hvert smykke ligger det en dypere mening.

Naturlig hjertesmykke

Bjørg Nordli-Mathisen

Bjørg Nordli-Mathisen gjør det bra som smykkedesigner, og er elsket av norske og utenlandske kjendiser.

Foto: Bjørg Jewellery

– Moren min fikk en sykdom og ventet på ny nyre i mange år. Når man opplever noe sånt, blir plutselig indre organer noe av det viktigste og vakreste som finnes. Hun fikk til slutt nyretransplantasjon, men da var det for sent, sier Bjørg Nordli-Mathisen til NRKs «Nasjonalgalleriet» om hvorfor menneskeorganer er en fast del av designet.

Samtidig som moren ventet på nytt organ, ble også faren syk.

– Midt oppi alt ble pappa syk, og måtte ha en rask hjerteoperasjon. Da ble det helt naturlig å lage et hjertesmykke, forteller hun.

Faren overlevde operasjonen.

Selv om ryggraden og hjertet har blitt en fast del av smykkekolleksjonen, kommer ikke Nordli-Mathisen til å lage smykker av alle menneskets organer.

– Leveren egner seg ikke helt til å lage smykker av. Men jeg kunne tenkt meg å bruke ekte ryggmarg, ler hun.

– Jeg synes dette er stygt

Det var i India i 2004 at Bjørg Nordli-Mathisen startet sitt smykkeeventyr. Med kunstnerbakgrunn begynte hun så smått å lage de unike smykkene.

Samtlige produkter er laget av edle stener og metaller, og alt er 100 prosent naturlig for å skåne miljøet. «Classic collection» er i hovedsak laget av sølv og stener og uslepne diamanter, mens «Oddyssey collection» for det meste består av bronse.

– Da jeg begynte å lage spesielle motiver, var det mange som ble provosert. At jeg valgte utradisjonelle ting fra inni kroppen, som folk ikke tenker er vakkert. Ryggraden jo symbolet på kraft og styrke, og alt som holder deg oppe, forteller Nordli-Mathisen.

For selv om hun blir hyllet av moteeksperter og kjendiser, er det ikke bare lovord fra hennes nærmeste.

– Da jeg laget en kolleksjon en gang, sa en onkel som står meg nær til meg: «Vet du, jeg synes dette er stygt».

Enkebrenning

I fjor høst lanserte designeren en tre minutter lang reklamefilm for å promotere vårens smykkekolleksjon.

– Da jeg bodde i India brant de jo enker på bål. Det foregår fortsatt, selv om det er forbudt, forteller Nordli-Mathisen om inspirasjonen til den noe morbide avslutningen på reklamen, hvor ei ung jente lar seg binde til en stolpe og blir satt fyr på.

Hun tror at settingen rundt filmen gjør at folk legger merke til den. Noe grusomt og vondt blir satt inn i en polert og vakker verden.

– Det er nettopp fordi det blir så nært at folk reagerer på den, sier hun.

Reklamen har fått oppmerksomhet på internasjonale nettsteder og moteblogger, hvor den er både likt, og vekker avsky.

(Saken fortsetter etter videoen)

Denne reklamefilmen er sterk kost for mange.

Kjendisfavoritt

For å hente inspirasjon til nye kolleksjoner, drar gjerne Nordli-Mathisen til Naturhistorisk museum.

– Der finner jeg mineraler, anatomi, bein og alt man kan tenke seg. Jeg ser noe nytt hver gang jeg er der, sier hun.

Og når inspirasjonen blir transformert til spesielle og unike smykker, blir den plukket opp av en rekke superstjerner som Cheryl Cole, Madonna og Rihanna.

– Når de, som kan velge fra øverste hylle, velger å bruke mine smykker, er det ekstra hyggelig. Jeg har ikke sendt dem noe, de har valgt å bruke det selv, forteller Nordli-Mathisen.

På spørsmål om hvem hun drømmer å se smykkene sine i, har hun ikke noe klart svar.

– Det eneste jeg kan tenke på er Paven. Fordi det er det drøyeste jeg kunne tenke meg. Det hadde vært en stor suksess, sier hun.

Se Bjørg Nordli-Mathisen i «Nasjonalgalleriet» mandag 21.30 på NRK2.

Kulturstrøm

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP
 • Japaner giftet seg med hologram

  En japansk mann har giftet seg med en dataanimert figur i form av et hologram. Under vielsen var bruden til stede i form av en dukke. Ifølge Reuters har 4000 japanere inngått slike uoffisielle giftermål med datafigurer.

  Laster Twitter-innhold
 • Ni timers orgelmaraton i Stavanger

  Nils Henrik Asheim ble utnevnt til ridder av 1. klasse i høst, og fikk nettopp Nordisk råds musikkpris. I morgen topper han suksess-året med orgelmaraton i Stavanger konserthus.

  Åtte organister skal framføre Olivier Messians samlede verker. Minutt for minutt.