NRK Meny
Normal

Her er barnefiguren omgjort til en kannibal

Peppa Gris, en figur kjent for mange barn, lastes opp i groteske animasjonsvideoer på Youtube. Organisasjonen Barnevakten ber foreldre være på vakt.

Peppa gris spiser faren

En video der grisen Peppa er gjort om til en kannibal ligger på Youtube.

Foto: Skjermdump, Youtube

I en video på Youtube, med den ellers så koselige barne-tv-figuren Peppa Gris, er grisen omgjort til en kannibal som spiser sin egen far, og river av seg sin egen hud for å lage bacon.

Kjellaug Tonheim Tønnesen, rådgiver i organisasjonen Barnevakten, sier slikt innhold får mange til å reagere.

Foreldre kjøper vaksenspel til barna

Kjellaug Tonheim Tønnesen er rådgiver i Barnevakten, en organisasjon som jobber med barn og medievett.

Foto: Marie Stafsnes Osland / NRK

– Mange foreldre blir tatt på senga. De blir sjokkerte over at noen lager slikt innhold, og at ungene har fått det rett i fleisen provoserer mange foreldre, sier Tønnesen.

Torturert hos tannlegen – lastet opp på barnekanal

Norske barn er storforbrukere av videonettsiden Youtube allerede fra de er små.

Her kan de finne koselige videoer med alt fra åpning av kinderegg, sovende animerte kaniner, eller videoer om den populære figuren Peppa Gris.

Men samtidig finnes det piratvideoer hvor innholdet på ingen måte passer for barn. Flere videoer viser Peppa i forskjellige situasjoner der vold og høylytt gråting går igjen. En video viser Peppa Gris i tortur hos tannlegen.

Denne videoen var delt på kanalen «Kids Fun TV» som tilsynelatende retter seg mot barn. Videoen er nå fjernet derfra, men finnes fortsatt i forskjellige versjoner på Youtube.

Peppa gris hos tannlegen

Peppa Gris besøker tannlegen i en av originalepisodene om den lille grisen. I den alternative versjonen blir hun torturert i tannlegestolen.

Foto: Skjermdump, Youtube

Tønnesen i Barnevakten sier det er et kjent problem at barn kommer over videoer med barnefigurer som ikke er like barnevennlige lengre.

– Kjente barnefilmer som enten er dubbet med ny tekst som ikke passer for barn, eller det er nye grafiske elementer i filmene som gjør at barn blir både skremt og opprømt, sier hun.

Vil slå ned på

Youtube, som eies av Google, sier i en artikkel i The Guardian at de ønsker å slå ned på videoer der innhold opprinnelig ment for barn gjøres upassende.

Nå skal det for eksempel bli enda vanskeligere å tjene penger på videoer med innhold rettet mot barn. Dette er for å gjøre det mindre attraktivt å lage videoer med upassende innhold.

– Det er et godt grep fra Youtube sin side, sier Tønnesen.

Aldersgrense på 13 år

Youtube er i utgangspunktet ment for de over 13 år.

Om man laster ned den vanlige appen til en smarttelefon eller nettbrett, er applikasjonen av tilbyder merket med 17-årsgrense i App Store, og «parental guidance» i Google Play.

– Aldersmerkingen indikerer at Youtube ikke er tenkt for de yngste, sier Tønnesen.

Det finnes en egen applikasjon for barn, YouTubeKids, der upassende videoer skal være filtrert bort, men denne er enda ikke tilgjengelig i Norge.

Barbro hardersen

Barbro Hardersen sier man bør snakke med barna om kildekritikk.

Foto: Roger Manndal, NRK

Tønnesen oppfordrer uansett foreldre til å følge med på hva barna ser på nettet. Der får hun støtte av Barbro Hardersen, for tiden i permisjon fra Medietilsynet, og forfatter av boka «App'legøyer og app'estreker».

– For å øke deres motstandsdyktighet kan man begynne å øve, snakke om hva kildekritikk er, hvem som er avsender og hva slags innhold det er, med små barn i barnehagealder. Til og med små barn forstår dette.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Google/Youtube.

Les mer om aldersgrenser i sosiale medier på Barnevaktens nettsider.

Britisk animasjonserie. Peppas sirkus.
Bestemor Gris skal ha hagefest, og Bestefar Gris setter opp et telt som minner om et sirkustelt.

Den britisk animasjonserien om Peppa Gris og familien hennes vises på NRK.

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold