Grossist i titler

Forfatter, politiker og lærer er bare noen av yrkestitlene Gerd Søraa, «trønderpressens Mor Teresa», har hatt gjennom 75 år.

Gerd Søraa
Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

Hun er nærmest grossist i titler. Har kunnet velge og vrake i dem. Redaktør, forfatter, politiker, journalist, forlegger og disponent. Ja, selv læreryrket har hun vært innom.

– En uforglemmelig vinter på Hitra, skyter 75 år gamle Gerd Søraa inn og fortsetter: – Det er journalist som er som er min yrkestittel og det er det jeg fremdeles er! Som forfatter er jeg også journalist!

Etterkommere av Kristin

Gerd Søraa holder hus på Huseby gård i Buvika i Skaun kommune i Sør-Trøndelag, et navn som mange lett kan forveksle med historiske Husby Gård i samme kommune. På denne gården ”levde” Kristin Lavransdatter storparten av sitt liv og Gerd Søraa var selv en gang i tiden med på å starte ”Kristin-dagene” i Skaun.

– Det kan til og med komme folk hit som hevder at de er etterkommere av Kristin Lavransdatter. Da blir jeg mektig imponert over folks engasjement! Kristin var jo en oppdiktet person, mens Erlend har eksistert, sier søndagens sølvsupergjest som også er blitt kalt ”trønderpressens Mor Teresa”.

I samtale med programleder Haakon D. Blaauw forteller Gerd Søraa blant annet om hva som førte henne inn i journalistikken.

Journalistikk og politikk

– Som 15-åring skrev jeg en artikkel til lokalavisen Innherred Folkeblad om slektsgransking som hobby. Den kom på 1. side og åpnet på en måte veien for meg mot det yrket som interesserte meg mest.

Søndagens sølvsupergjest har også en politisk fortid. I årene 1980 til 1982 var hun formann i Det Liberale Folkepartiet. Nå har hun lagt inn de politiske årene: – Jeg er ikke en gang revisor i Skaun Venstre lenger! Ved noen stortingsvalg sto jeg også på sisteplass på listen til Sør-Trøndelag Venstre. Det skal visstnok være en æresplass!

Sølvsuper, NRK P1, søndag 7. juni kl 07.03

Kulturstrøm

 • Legger ned nesten alle butikkene

  Platekompaniet tapte 55 millioner kroner de siste fem årene. Nå legges nesten alle butikkene ned. Kun tre får bestå. De siste ni årene har inntektene falt hvert eneste år. I fjor var salget 345 på millioner kroner, mot 657 millioner i toppåret 2009.

 • Til topps på bestselgerliste

  Få dager etter at Jo Nesbøs nyeste Harry Hole-krim «Kniv» ble lansert i Storbritannia, gikk den til topps på den britiske bestselgerlisten. Det melder NTB. – Det er veldig stas, sier Jo Nesbø i en kommentar. Det er ikke første gang Nesbø har gått rett hjem hos sine britiske lesere: I 2014 toppet han blant annet den generelle listen med «Politi».

  Jo Nesbø
  Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK
 • Turister rundstjålet på museer

  Flere turister ble frastjålet lommebøker og penger på Frammuseet og Kon-Tiki-museet i Oslo. Politiet ser etter tre gjerningsmenn. – Dette har skjedd inne, i områder hvor det ikke var overvåkingskameraer, sier oppdragsleder Håkon Nilsen til NTB.