Hopp til innhold

Grossist i titler

Forfatter, politiker og lærer er bare noen av yrkestitlene Gerd Søraa, «trønderpressens Mor Teresa», har hatt gjennom 75 år.

Gerd Søraa
Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

Hun er nærmest grossist i titler. Har kunnet velge og vrake i dem. Redaktør, forfatter, politiker, journalist, forlegger og disponent. Ja, selv læreryrket har hun vært innom.

– En uforglemmelig vinter på Hitra, skyter 75 år gamle Gerd Søraa inn og fortsetter: – Det er journalist som er som er min yrkestittel og det er det jeg fremdeles er! Som forfatter er jeg også journalist!

Etterkommere av Kristin

Gerd Søraa holder hus på Huseby gård i Buvika i Skaun kommune i Sør-Trøndelag, et navn som mange lett kan forveksle med historiske Husby Gård i samme kommune. På denne gården ”levde” Kristin Lavransdatter storparten av sitt liv og Gerd Søraa var selv en gang i tiden med på å starte ”Kristin-dagene” i Skaun.

– Det kan til og med komme folk hit som hevder at de er etterkommere av Kristin Lavransdatter. Da blir jeg mektig imponert over folks engasjement! Kristin var jo en oppdiktet person, mens Erlend har eksistert, sier søndagens sølvsupergjest som også er blitt kalt ”trønderpressens Mor Teresa”.

I samtale med programleder Haakon D. Blaauw forteller Gerd Søraa blant annet om hva som førte henne inn i journalistikken.

Journalistikk og politikk

– Som 15-åring skrev jeg en artikkel til lokalavisen Innherred Folkeblad om slektsgransking som hobby. Den kom på 1. side og åpnet på en måte veien for meg mot det yrket som interesserte meg mest.

Søndagens sølvsupergjest har også en politisk fortid. I årene 1980 til 1982 var hun formann i Det Liberale Folkepartiet. Nå har hun lagt inn de politiske årene: – Jeg er ikke en gang revisor i Skaun Venstre lenger! Ved noen stortingsvalg sto jeg også på sisteplass på listen til Sør-Trøndelag Venstre. Det skal visstnok være en æresplass!

Sølvsuper, NRK P1, søndag 7. juni kl 07.03

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober