Hopp til innhold

Gropen

Den døde Backman finner ikke fred i graven på kirkegården. Han legger seg heller hver natt i en grop i egen hage. Men paret som har overtatt huset, bestemmer seg for å fylle igjen gropen.

Gropen
Foto: Colorbox / Colorbox

Johan Theorin

Den svenske forfatteren Johan Theorin har skrevet novellen Gropen som har premiere i Krimtimen på søndag.

Foto: Nicke Johansson

Lisa og Tobias har kjøpt et gammelt hus på Öland. Det pusser de opp. Hagen har måttet vente, men en dag da Tobias kjører gressklipperen på baksiden av huset, holder han på å ramle ned i en merkelig grop. Hva kan den ha blitt brukt til?


De bestemmer seg for å fylle gropen igjen så ikke Robert, det ufødte barnet deres, skal ramle ned i den. Det er bedre å være føre var.


På besøk hos en nabo får Lisa beskjed om at det er tryggest å holde seg unna gropen når det er mørkt. Men Lisa er nysgjerrig.


På vei hjem gjennom skogen blir Lisa var et annet levende vesen som beveger seg foran henne i mørket. Vesenet forsvinner i gropen og Lisa er redd det har falt ned og skadet seg. Hun får ikke gjort noe, for naboen kommer og stanser henne.


Gropen er den forrige eieren Backmans grav. Han har en grav på kirkegården som han forlater hver natt for å kunne ligge en stund i den jorden han har elsket over alt annet.


Uten at Lisa vet om det, har Tobias bestilt hjelp for å fylle igjen gropen. Innen natten faller på må hun grave opp igjen Backmans grav ellers frykter hun hva som vil skje når han kommer for å ligge der.

Gropen av Johan Theorin har premiere i Krimtimen, søndag 10. juni kl. 14.03, reprise samme dag kl. 23.03.

Lest av: Kaia Varjord
Oversatt av: Kari Bolstad
Produsent: Helge Andersen
Lyd: Arne Barca

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.