Gropen

Den døde Backman finner ikke fred i graven på kirkegården. Han legger seg heller hver natt i en grop i egen hage. Men paret som har overtatt huset, bestemmer seg for å fylle igjen gropen.

Gropen
Foto: Colorbox / Colorbox

Johan Theorin

Den svenske forfatteren Johan Theorin har skrevet novellen Gropen som har premiere i Krimtimen på søndag.

Foto: Nicke Johansson

Lisa og Tobias har kjøpt et gammelt hus på Öland. Det pusser de opp. Hagen har måttet vente, men en dag da Tobias kjører gressklipperen på baksiden av huset, holder han på å ramle ned i en merkelig grop. Hva kan den ha blitt brukt til?

De bestemmer seg for å fylle gropen igjen så ikke Robert, det ufødte barnet deres, skal ramle ned i den. Det er bedre å være føre var.

På besøk hos en nabo får Lisa beskjed om at det er tryggest å holde seg unna gropen når det er mørkt. Men Lisa er nysgjerrig.

På vei hjem gjennom skogen blir Lisa var et annet levende vesen som beveger seg foran henne i mørket. Vesenet forsvinner i gropen og Lisa er redd det har falt ned og skadet seg. Hun får ikke gjort noe, for naboen kommer og stanser henne.

Gropen er den forrige eieren Backmans grav. Han har en grav på kirkegården som han forlater hver natt for å kunne ligge en stund i den jorden han har elsket over alt annet.

Uten at Lisa vet om det, har Tobias bestilt hjelp for å fylle igjen gropen. Innen natten faller på må hun grave opp igjen Backmans grav ellers frykter hun hva som vil skje når han kommer for å ligge der.

Gropen av Johan Theorin har premiere i Krimtimen, søndag 10. juni kl. 14.03, reprise samme dag kl. 23.03.

Lest av: Kaia Varjord
Oversatt av: Kari Bolstad
Produsent: Helge Andersen
Lyd: Arne Barca

Kulturstrøm

  • Ukens beste låter

    Internett flommer over av ny musikk. Mye er dårlig. Noe er bra. NRK P3 er her for å gjøre jobben for deg, og gir deg de beste nye låtene fra kjente og ukjente artister hver uke. Her er ukas «Best akkurat nå»

    Arctic Monkeys
    Foto: Presse