Hopp til innhold

Grønn pris til suksessdesigner

Leila Hafzi har jobbet med rettferdige klær i 17 år. I kveld fikk hun den grønne æresprisen da norsk motebransje feiret seg selv.

Mette Marit under utdelingen av Nåløyet

Kronprinsesse Mette-Marit fikk hedersplassen under utdelingen av årets Nåløyepriser i kveld. Her sitter hun blant annet med Henne-redaktør Laila Madsö og tidligere redaktør Ellen Arnstad (begge til venstre).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Veldig hyggelig. Kjekt at et langsiktig og tøft arbeid blir lagt merke til, sier klesdesigner Leila Hafzi til NRK.no.

I kveld ble Hafzi tildelt den nyetablerte «Grønn mote»-prisen under kåringen av Nåløyet, en motepris i regi av motebladet Henne. En grønn løper var rullet ut for anledningen, og prisutdeler var H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit.

Mjølne og Hafzi

F.v.: Harald Mjølne og Leila Hafzi under utdelingen av moteprisen Nåløyet 2014 på DogA, onsdag kveld.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Motebransjen kan være tøff i seg selv, og det er enda vanskeligere når man legger begrensninger på seg selv som denne typen arbeid gjør, sier hun.

Hafzi produserer sine klær i Nepal og Bangladesh, hovedsakelig brude- og selskapskjoler, og hun reiser ofte til landene for å kontrollere at kravene til bærekraft blir etterlevd.

De siste 17 årene har Hafzi jobbet med rettferdig klesproduksjon, og kjolene hennes er kjent verden over, blant annet fra britiske Vogue og fra TV3-serien Paradise Hotel.

– Hva innebærer det at dine kolleksjoner er bærekraftige?

– Det som er viktig for meg er at etikken rundt arbeiderne er ivaretatt. Det betyr at noe så grunnleggende som menneskerettigheter er ivaretatt, at kvinner myndiggjøres og at produksjonen har så liten påvirkning på miljøet som mulig, sier hun.

Mange overgrep mot klesarbeidere

Det siste året har avislesere fått se store eksempler på det motsatte av bærekraft. Nyhetene har vært fulle av historier om overgrep mot arbeidere, av branner i produksjonslokaler og av skadde og streikende arbeidere.

– Hvordan skiller din arbeidsplass seg fra disse?

– Våre arbeidere har fastlønn, og de tjener minst minstelønn. De har ordentlige fasiliteter, de har tilgang på både lege og tannlege, og de får overtidsbetaling, sier hun.

Det er motebladet Henne som står for prisen. Sjefredaktør i bladet, Laila Madsö, forteller at den nye prisen er en ærespris for designere som har en tydelig miljøvennlig profil.

– I år ville vi hedre en designer som viser fokus på norsk, bærekraftig design. Norsk motebransje er i utvikling, og jeg mener det er å gå et steg i riktig retning å være miljøbevisst, sier hun.

Forandringer i Mote-Norge

Det er mange forandringer i Mote-Norge om dagen. Tidligere i år meldte Oslo Fashion Week at de gir seg etter 10 år som hovedaktør blant motearrangement i Norge.

De to siste ukene har det vært arrangert to splitter nye moteuker i Oslo. I forrige uke ble Oslo Trend arrangert, og denne uken ble motetreffet Norwegian Fashion Hub arrangert for første gang.

Men all nyutviklingen er Hennes Nåløyet blitt et av de mest etablerte motearrangementene i Norge, da showet gikk av stabelen for 11. år på rad i dag.

Sjefredaktør i Henne, Laila Madsö, synes det er spennende med de nye moteinitiativene.

– Jeg tror det er viktig at det kommer nye aktører på banen som fokuserer på norsk mote, sier Madsö til NRK.no.

Hun mener de to nye initiativene utfyller hverandre. Men at de valgte å legge Nåløyeutdelingen til Fashion Hub fordi de allerede hadde samarbeidet med initiativtagerne tidligere.

– Norwegian Fashion Hub er mer den faglige tungvekteren i bransjen. De tar mote på alvor, legger hun til.

Moteprisen gikk til..

I tillegg til grønn pris, ble moteprisen og prisen for tilbehør delt ut til. I år gikk moteprisen til Veronica B Vallenes, som ifølge juryen lager «feminine og minimalistiske klær til den sofistikerte, skandinaviske kvinnen».

I serien tilbehør var det brilledesignerne Kaibosh som stakk av med den gjeveste prisen.

Fagjuryen for Nåløyetprisen består av 14 personer og ledes av juryleder Ellen Arnstad, kjent som magasinet HENNES grunnlegger og i dag sjefredaktør i Se og Hør.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober