NRK Meny
Normal

Grønn pris til suksessdesigner

Leila Hafzi har jobbet med rettferdige klær i 17 år. I kveld fikk hun den grønne æresprisen da norsk motebransje feiret seg selv.

Mette Marit under utdelingen av Nåløyet

Kronprinsesse Mette-Marit fikk hedersplassen under utdelingen av årets Nåløyepriser i kveld. Her sitter hun blant annet med Henne-redaktør Laila Madsö og tidligere redaktør Ellen Arnstad (begge til venstre).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Veldig hyggelig. Kjekt at et langsiktig og tøft arbeid blir lagt merke til, sier klesdesigner Leila Hafzi til NRK.no.

I kveld ble Hafzi tildelt den nyetablerte «Grønn mote»-prisen under kåringen av Nåløyet, en motepris i regi av motebladet Henne. En grønn løper var rullet ut for anledningen, og prisutdeler var H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit.

Mjølne og Hafzi

F.v.: Harald Mjølne og Leila Hafzi under utdelingen av moteprisen Nåløyet 2014 på DogA, onsdag kveld.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Motebransjen kan være tøff i seg selv, og det er enda vanskeligere når man legger begrensninger på seg selv som denne typen arbeid gjør, sier hun.

Hafzi produserer sine klær i Nepal og Bangladesh, hovedsakelig brude- og selskapskjoler, og hun reiser ofte til landene for å kontrollere at kravene til bærekraft blir etterlevd.

De siste 17 årene har Hafzi jobbet med rettferdig klesproduksjon, og kjolene hennes er kjent verden over, blant annet fra britiske Vogue og fra TV3-serien Paradise Hotel.

– Hva innebærer det at dine kolleksjoner er bærekraftige?

– Det som er viktig for meg er at etikken rundt arbeiderne er ivaretatt. Det betyr at noe så grunnleggende som menneskerettigheter er ivaretatt, at kvinner myndiggjøres og at produksjonen har så liten påvirkning på miljøet som mulig, sier hun.

Mange overgrep mot klesarbeidere

Det siste året har avislesere fått se store eksempler på det motsatte av bærekraft. Nyhetene har vært fulle av historier om overgrep mot arbeidere, av branner i produksjonslokaler og av skadde og streikende arbeidere.

– Hvordan skiller din arbeidsplass seg fra disse?

– Våre arbeidere har fastlønn, og de tjener minst minstelønn. De har ordentlige fasiliteter, de har tilgang på både lege og tannlege, og de får overtidsbetaling, sier hun.

Det er motebladet Henne som står for prisen. Sjefredaktør i bladet, Laila Madsö, forteller at den nye prisen er en ærespris for designere som har en tydelig miljøvennlig profil.

– I år ville vi hedre en designer som viser fokus på norsk, bærekraftig design. Norsk motebransje er i utvikling, og jeg mener det er å gå et steg i riktig retning å være miljøbevisst, sier hun.

Forandringer i Mote-Norge

Det er mange forandringer i Mote-Norge om dagen. Tidligere i år meldte Oslo Fashion Week at de gir seg etter 10 år som hovedaktør blant motearrangement i Norge.

De to siste ukene har det vært arrangert to splitter nye moteuker i Oslo. I forrige uke ble Oslo Trend arrangert, og denne uken ble motetreffet Norwegian Fashion Hub arrangert for første gang.

Men all nyutviklingen er Hennes Nåløyet blitt et av de mest etablerte motearrangementene i Norge, da showet gikk av stabelen for 11. år på rad i dag.

Sjefredaktør i Henne, Laila Madsö, synes det er spennende med de nye moteinitiativene.

– Jeg tror det er viktig at det kommer nye aktører på banen som fokuserer på norsk mote, sier Madsö til NRK.no.

Hun mener de to nye initiativene utfyller hverandre. Men at de valgte å legge Nåløyeutdelingen til Fashion Hub fordi de allerede hadde samarbeidet med initiativtagerne tidligere.

– Norwegian Fashion Hub er mer den faglige tungvekteren i bransjen. De tar mote på alvor, legger hun til.

Moteprisen gikk til..

I tillegg til grønn pris, ble moteprisen og prisen for tilbehør delt ut til. I år gikk moteprisen til Veronica B Vallenes, som ifølge juryen lager «feminine og minimalistiske klær til den sofistikerte, skandinaviske kvinnen».

I serien tilbehør var det brilledesignerne Kaibosh som stakk av med den gjeveste prisen.

Fagjuryen for Nåløyetprisen består av 14 personer og ledes av juryleder Ellen Arnstad, kjent som magasinet HENNES grunnlegger og i dag sjefredaktør i Se og Hør.

Flere kulturnyheter