NRK Meny
Normal

Grøfta med det rare i

Et edderkoppnett av 200.000 km rør, kabler og ledninger ligger under norske veier. Men nå begynner det å bli farlig trangt.

Kabelkaos i Arendal
Foto: Kristian Johnsen, Asplan Viak AS

Hør: Grøfta med det rare i

Under veiene våre ligger det i dag et enormt edderkoppnett av kabler, rør og ledninger. Christen Ræstad er ingeniør og forfatter av rapporten ”I veien for hverandre”.

Trangere og trangere

- De siste 10-15 årene har det vært en enorm utvikling. I tillegg til vann og avløp, strøm og telefoni, kommer grøftene i fremtiden til å fylles av gassledninger, fjernvarme og søppelsugerør.

Det var veldig mye enklere før, sier Ræstad. Fordi grøftene ikke var så fulle, var samarbeidet bra og ikke så veldig konfliktfullt. I dag har vi kanskje så mange som 8-10 rør og kabler i en og samme gate og da blir det for trangt.

Risiko for samfunnet

Vi er vant til at infrastrukturen under bakken er pålitelig, mrf rent vann, sikker strømforsyning og at tven kan skrues på hver kveld. Men når grøftene stappes fulle blir risikoen for a noe skulle bryte sammen betydelig større. Hvert år er det 3-4000 brudd på telekabler årlig.

- I verste fall kan vi risikere en dominoeffekt, ved at en aktør som skal grave til sine rør ødelegger kablene og ledningene som ligger over.

Toril Hofshagen assisterende direktør i Norsk Vann mener noen må ta på seg et ansvar for å samordne organiseringen og kontrollen av det som ligger i grøftene.

- Å kunne påvise raskt hva som ligger i grøfta er viktig, slik at man unngår å skade noe på vei ned.

- Ute av syne, ute av sinn

I realiteten kan ikke kablene og rørene legges andre steder enn i bakken. Men Ræstad håper staten kommer på banen med en ansvarlig snart som kan bidra til en bedre samordning.

I London må man enkelte steder så dypt som 25 meter ned i bakken for å finne ledig plass. I Norge er det ikke uvanlig at man må grave seg ned til under 5 meter.

- Det er ute av syne og dermed ute av sinn, derfor har ingen påtatt seg det overordna ansvaret for infrastrukturen under bakken.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: «Jenta i veggen»

  Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

 • Kvernelands Munch går til filmen

  Produksjonsselskapet Maipo har kjøpt rettighetene til å lage film av Steffen Kvernelands illustrerte roman «Vampyr». – Oslo og Munch på sitt aller mest skremmende, det kan jo ikke gå galt, sier Kverneland til NTB.

  Kvernelands vampyr
  Foto: NTB Tema
 • Anderssen fra Biri vant designpris

  Designer Torbjørn Anderssen fra Biri vant i kveld prisen for årets produkt under designindustri-konferansen Innovasjonskraft 2018. Sammen med Espen Voll vant han prisen for lenestolen Camp, som ifølge juryen "er perfekt for sosiale møteplasser".