– Flere av elevene begynte å fortelle om vanskelige forhold hjemme. De kunne se et bilde i boken, for så å si at det hadde de også opplevd, forteller Idun Framstad.
Våren 2015 troppet hun opp på en barneskole på Østlandet for en tre uker lang praksisperiode. Hun skulle finne ut om bildeboken «Krigen» kunne hjelpe elevene til å snakke om skilsmisse – et prosjektet initiert av Åse Marie Ommundsen, som er professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Idun Framstad oppfordrer andre lærere til å bruke bildebøker når de skal snakke med barn om vanskelige tema.
Framstad fant fort ut at boken evnet å sette i gang prosesser hos barna.
– Barna fortalte om forhold hjemme
Skoleledelsen ble overrasket over elevenes reaksjoner, og etter Framstads praksisperiode ble det vedtatt å starte skilsmissegrupper.
– Barn som opplever skilsmisse får nå tilbud fra helsesøsteren om å være med i en skilsmissegruppe, sier Framstad.
Professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Åse Marie Ommundsen, mener at Dahles bildebok kan være veldig behjelpelig om man skal snakke med barn om skilsmisse.
Professor Ommundsen synes det er veldig interessant at en student – ved bruk av Dahles bok – kunne gjøre en så stor forskjell på en skole i løpet av tre uker.
– Det sier mye om hvor behjelpelige denne typen bøker kan være når det gjelder å få barn til å snakke om vanskelige tema. Jeg mener absolutt at dette bør satses mer på i skolen.
– Ta opp vanskelige tema med barn
Framstad jobber nå som lærer på Lunner barneskole. Hun har fortsatt med å bruke bildebøker som utgangspunkt for samtale med elevene, og hun oppfordrer andre lærere til å prøve det samme.
– Noen synes kanskje at enkelte tema er vanskelige å prate om, men da er det desto viktigere at elevene får delt sine erfaringer. Barn må ikke oppleve at det er tabu å snakke om ting som foregår hjemme, sier hun.
«Even og skilsmissen» er skrevet av Kirsti Ramfjord Haaland. Hun er spesialist i klinisk psykologi, med fordypningsområde i familiepsykologi.
Framstad får støtte fra kurskoordinator i organisasjonen Voksne for Barn, Heidi Fossen, som jobber med veiledningspakker til helsestasjoner som vil starte skilsmissegrupper på skoler.
– Det er en god strategi å bruke bøker. Barna kan kjenne seg igjen i historiene, og det kan hjelpe dem til å snakke fra sitt perspektiv, sier hun.
I veiledningspakken Voksne for Barn tilbyr, følger alltid boken «Even og skilsmissen» med.
– Den er en viktig del av opplegget, spesielt fordi den gir et godt utgangspunkt for å snakke om vanskelige ting, sier Fossen.
På grunn av taushetsplikten Idun Framstad har om sin praksisperiode, kunne hun ikke fortelle hvilken skole hun jobbet for.