Hopp til innhold

Gro Dahle-bok fikk skolebarn til å prate om skilsmisse-erfaringer

En barneskole så seg nødt til å starte opp et tilbud om skilsmissegrupper etter at bildeboken «Krigen» hadde fått elevene til å snakke om egne erfaringer.

Krigen-illustrasjon

Gro Dahles bildebok «Krigen» handler om to foreldre som er i krig. De skal skilles, og barnet deres kaller seg både soldat og flyktning.

– Flere av elevene begynte å fortelle om vanskelige forhold hjemme. De kunne se et bilde i boken, for så å si at det hadde de også opplevd, forteller Idun Framstad.

Våren 2015 troppet hun opp på en barneskole på Østlandet for en tre uker lang praksisperiode. Hun skulle finne ut om bildeboken «Krigen» kunne hjelpe elevene til å snakke om skilsmisse – et prosjektet initiert av Åse Marie Ommundsen, som er professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Idun Framstad

Idun Framstad oppfordrer andre lærere til å bruke bildebøker når de skal snakke med barn om vanskelige tema.

Framstad fant fort ut at boken evnet å sette i gang prosesser hos barna.

– Barna fortalte om forhold hjemme

Skoleledelsen ble overrasket over elevenes reaksjoner, og etter Framstads praksisperiode ble det vedtatt å starte skilsmissegrupper.

– Barn som opplever skilsmisse får nå tilbud fra helsesøsteren om å være med i en skilsmissegruppe, sier Framstad.

Åse Marie Ommundsen

Professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Åse Marie Ommundsen, mener at Dahles bildebok kan være veldig behjelpelig om man skal snakke med barn om skilsmisse.

Professor Ommundsen synes det er veldig interessant at en student – ved bruk av Dahles bok – kunne gjøre en så stor forskjell på en skole i løpet av tre uker.

– Det sier mye om hvor behjelpelige denne typen bøker kan være når det gjelder å få barn til å snakke om vanskelige tema. Jeg mener absolutt at dette bør satses mer på i skolen.

«Krigen» er en bildebok som røsker i hode og hjerte. Den er initiert av familievernkontoret i Vestfold, og skal vel da ha terapeutisk verdi. Det vil den helt sikkert ha.

Anne Cathrine Straume / Anmeldelsen av «Krigen»

– Ta opp vanskelige tema med barn

Framstad jobber nå som lærer på Lunner barneskole. Hun har fortsatt med å bruke bildebøker som utgangspunkt for samtale med elevene, og hun oppfordrer andre lærere til å prøve det samme.

– Noen synes kanskje at enkelte tema er vanskelige å prate om, men da er det desto viktigere at elevene får delt sine erfaringer. Barn må ikke oppleve at det er tabu å snakke om ting som foregår hjemme, sier hun.

Even og skilsmissen

«Even og skilsmissen» er skrevet av Kirsti Ramfjord Haaland. Hun er spesialist i klinisk psykologi, med fordypningsområde i familiepsykologi.

Framstad får støtte fra kurskoordinator i organisasjonen Voksne for Barn, Heidi Fossen, som jobber med veiledningspakker til helsestasjoner som vil starte skilsmissegrupper på skoler.

– Det er en god strategi å bruke bøker. Barna kan kjenne seg igjen i historiene, og det kan hjelpe dem til å snakke fra sitt perspektiv, sier hun.

I veiledningspakken Voksne for Barn tilbyr, følger alltid boken «Even og skilsmissen» med.

– Den er en viktig del av opplegget, spesielt fordi den gir et godt utgangspunkt for å snakke om vanskelige ting, sier Fossen.

På grunn av taushetsplikten Idun Framstad har om sin praksisperiode, kunne hun ikke fortelle hvilken skole hun jobbet for.

Kulturstrøm

 • Harry Styles opptrer på Grammy-utdelingen

  Harry Styles blir en av artistene som skal stå for underholdningen under Grammy-utdelingen 5. februar. Det skriver Hollywood Reporter. Styles er nominert til Grammy i seks kategorier, inkludert årets beste album og beste popalbum.

  Harry Styles
  Foto: Jordan Strauss / AP
 • Kulturrådet med en million til kunst- og kulturkritikk

  Kulturrådet har lyst ut midler til tidsskrift og kritikk, spesielt øremerket scenekunstfeltet og ytringsrom der.

  – Ordningen tidsskrift og kritikk har en spesiell rolle i arbeidet for et demokratisk og tolerant samfunn som også skal romme ulike synspunkt, sier Ida Habbestad, leder i Kulturrådets faglige utvalg for tidsskrift og kritikk, i en pressemelding. Midlene er hentes fra overskuddet fra tippemidlene.