Nitimekokk Lars Barmen hevder standhaftig at grill er for mannfolk, men tilbehøret er også viktig og må lages i stand!
- Det som svært ofte skjer når vi griller, er at når grillen er varm nok,- ja, da er vi ofte ferdige. Vi har, med andre ord, en lei tendens til å starte grillingen for tidlig, sier Lars.
Vent på varm grill
-Men er du veldig utålmodig, har jeg noen gode forslag til hva du kan fylle ventetiden med, sier Lars.
-Hva med å lage en deilig potetsalat i en litt magrere utgave enn den vi kjøper ferdig på super’n?
Mandelpoteter og fransk sennep
Denne potetsalaten er enkel og smakfull. Du tar mandelpoteter og skjærer i en cm tykke skiver. Så koker du dem til de er nesten myke.
Det skal være litt tyggemotstand i dem.
Så blander du inn litt grov, fransk sennep med litt god olivenolje.
Noen synes også det er godt med løk, eller kanskje litt bacon. Men det er en smakssak, selvfølgelig.
Grillede grønnsaker
Grønnsakene er også fine å grille mens vi venter på at grillen skal bli skikkelig varm.
Kutt opp paprika, løk, squash, auberginer, fenikkel. Sleng alt på grillen med litt olivenolje….
Grill dem ferdige og legg alt på ett fat. Dryss over litt salt og pepper.
Spansk forrett
Dette pirrer smaksløkene og forkorter ventetiden til de aller mest sultne:
En skive loff eller rugbrød grilles og gnis inn med et fedd hvitløk, litt tomat og olivenolje.
-Det er ALT som skal til for å lage en knalltøff forett, sier Lars, og kan fortelle at denne forretten er fra nordlige Spania!
Grill hva du vil
Når alt dette er laget i stand, er det stor sjanse for at grillen er varm nok. Og du kan legge på det du ønsker deg av kjøtt eller fisk.
En viktig tommelfingerregel fra den erfarne og proffesjonelle kokken til slutt:
-Det er FY, FY å bruke tennvæske til grill, sier Lars. Han forslår i stedet tennebriketter som legges i en haug midt i grillen og deretter spres utover.