Grillkjøttet får en ekstra god smak hvis du marinerer det før steking. Store kjøttstykker kan ligge opptil to døgn i marinade, små og tynne kjøttstykker trenger bare noen timer.
Smak og behag
I butikken får du kjøpt forskjellig typer marinade, alt etter hva du ønsker. Det finnes for eksempel Provence marinade til fårkjøtt eller en sur-søt marinade til svinekjøtt.
Gjerne rødvin
Mange vil gjerne lage sine egne marinader. Da får man den akkurat slik man selv ønsker. Det er viktig at marinaden har ingredienser som gir syre. Rødvin, sitron eller eddik passer bra til marinader. Omar Viset bruker balsamicoeddik i sin urtemarinade. Denne oppskriften passer godt til for eksempel fårekjøtt.
2 ss (spiseskje) grov sennep,
1 ss Basamicoeddik
1 dl. Olivenolje
1 ss hakket Basilicum
1 ss hakket Timian
Unngå salt
- Salt bør unngåes i marinader. For saltet trekker nemlig ut væske av kjøttet. Resultatet er at kjøttet blir tørt istedet for saftig og mørt, mener grillmesteren.
Bruk olje
Det er også viktig å smøre kjøttet med oljer under grillingen. Oljen gir kjøttet fett slik at det ikke tørker ut. Den hindrer også kjøttet i å sette seg fast på rista i grillen.
Enkel saus
- For å gi kjøttet den opptimale smaken vil jeg anbefale å smøre kjøttstykkene med en saus helt på slutten av grillingen. Sausen glasserer kjøttet og gir den beste smaksopplevelse. En enkel sur-søt saus kan kun bestå av for eksempel, tomat, sukker og eddik, forteller Viset.