NRK Meny
Normal

Gribb-premiere: Djevlebjørnen fra Dauingmyra

Som våre trofaste lyttere nok har fått med seg, feirer vi Knut Gribbs 100-årsjubileum med brask og bram i Radioteatret. Lørdag 19. oktober byr vi på rykende ferske "Djevlebjørnen fra Dauingmyra"!

Knut Gribb
Foto: Fredrik Arff / NRK

Året er 1936, og Norge skal skape sin første internasjonale storfilm – "Djevlebjørnen fra Dauingmyra".

Filmen skal "skytes" i det ville Nordmarka. Men da teamet kommer til sin utvalgte location den første innspillingsdagen, møtes de av et fryktelig syn: Generalkonsul Borge, filmens produsent og finansielle bakmann, er død. Skutt, myrdet.

Den samme Borge var en mangfoldig herre, en som hadde fingrene borti mange tvilsomme affærer, både av økonomisk og annen art. Oppdagelsespolitiet har lenge mistenkt ham for å være identisk med en den hemmelighetsfulle heleren "Sparkongen", mannen som hele Oslos underverden adlyder og frykter.

Komplisert mysterium

Det skal i hvert fall vise seg at Borge var en mann mange kunne tenkes å ville myrde, og Knut Gribb & Co. får et komplisert mysterium å løse. Jakten på morderen fører Gribb og Harald Brede ned i det mørkeste Oslo. Mens Finn Jerven blir forlovet og får oppleve det glamorøse liv bak produksjonen av en storfilm – ingen ufarlig tilværelse, skal det vise seg.

Forfatteren bak dette én episoders Gribb-stykket er Jan H. Jensen. Han er en mangfoldig skribent med en lang merittliste – han har skrevet romaner, noveller, radioprogrammer og filmmanus i alle sjangrer, og de senere årene vært mest kjent som Adresseavisens kommentator Kassandra. Han debuterte som Gribb-forfatter i en alder av 16 og har skrevet 11 romaner, sju noveller og to hørespill om mesterdetektivens bedrifter.

Les mer om jubileumsfeiringen:

Hurra for Knut Gribb
Knut Nærums hyllest til Knut Gribb
Mesterdetektiven fyller hundre år

Test dine Gribb-kunnskaper

Gribb-quiz

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: