Hopp til innhold

Gribb-premiere: Djevlebjørnen fra Dauingmyra

Som våre trofaste lyttere nok har fått med seg, feirer vi Knut Gribbs 100-årsjubileum med brask og bram i Radioteatret. Lørdag 19. oktober byr vi på rykende ferske "Djevlebjørnen fra Dauingmyra"!

Knut Gribb
Foto: Fredrik Arff / NRK

Året er 1936, og Norge skal skape sin første internasjonale storfilm – "Djevlebjørnen fra Dauingmyra".

Filmen skal "skytes" i det ville Nordmarka. Men da teamet kommer til sin utvalgte location den første innspillingsdagen, møtes de av et fryktelig syn: Generalkonsul Borge, filmens produsent og finansielle bakmann, er død. Skutt, myrdet.

Den samme Borge var en mangfoldig herre, en som hadde fingrene borti mange tvilsomme affærer, både av økonomisk og annen art. Oppdagelsespolitiet har lenge mistenkt ham for å være identisk med en den hemmelighetsfulle heleren "Sparkongen", mannen som hele Oslos underverden adlyder og frykter.

Komplisert mysterium

Det skal i hvert fall vise seg at Borge var en mann mange kunne tenkes å ville myrde, og Knut Gribb & Co. får et komplisert mysterium å løse. Jakten på morderen fører Gribb og Harald Brede ned i det mørkeste Oslo. Mens Finn Jerven blir forlovet og får oppleve det glamorøse liv bak produksjonen av en storfilm – ingen ufarlig tilværelse, skal det vise seg.

Forfatteren bak dette én episoders Gribb-stykket er Jan H. Jensen. Han er en mangfoldig skribent med en lang merittliste – han har skrevet romaner, noveller, radioprogrammer og filmmanus i alle sjangrer, og de senere årene vært mest kjent som Adresseavisens kommentator Kassandra. Han debuterte som Gribb-forfatter i en alder av 16 og har skrevet 11 romaner, sju noveller og to hørespill om mesterdetektivens bedrifter.

Les mer om jubileumsfeiringen:

Hurra for Knut Gribb
Knut Nærums hyllest til Knut Gribb
Mesterdetektiven fyller hundre år

Test dine Gribb-kunnskaper

Gribb-quiz

Kulturstrøm