NRK Meny
Normal

Gribb i hundre

Det er ikke til å tro, men Knut Gribb fyller hundre år. Else Barratt-Due og Nils Nordberg inviterer til heidundrende kalas i studio, med utvalgte gjester, Gribbdekorert kake, perlende pjoltere, kriminell prat og lydhøre glimt fra mesterdetektivens beste øyeblikk. "Knut Gribb 100 År"

Else Barratt-Due og Nils Nordberg
Foto: NRK

Og det er ikke hvem som helst som sitter rundt bordet i radioteaterstudio denne gangen: NRK-profil og muntrasjonsråd Knut Borge. Dagbladets Fredrik Wandrup, særdeles bevandret i Gribbs univers.

Lytt til "Knut Gribb 100 år" i Nett-TV

"Knut Gribb 100 År"

Trailer: "Knut Gribb 100 år"

Forsiden til den aller første Knut Gribb-fortellingen

”Med en Browningrevolver i hver Haand holdt han de to Forbrydere i Schack.” Forsiden til den aller første Knut Gribb-fortellingen, tegnet av Sverrer Knudsen. Lys og Skygge nr. 1 utkom 9. oktober 1908.

Foto: Antonia Pambou / NRK

Krimlitteraturens eldste helt

Og ikke minst Finn Arnesen, redaktør for bokserien om Knut Gribb og opphavsmann til 23 Gribb-historier og en mann som virkelig kan gå under huden på denne udødelige mesterdetektiven fra Tigerstaden.

- Hva kan lytterne vente seg av dette, Nils Nordberg?

- En garantert livlig, underholdende og informativ time i selskap med entusiastiske, kunnskapsrike mennesker som kommer inn på alle aspekter ved Knut Gribbs lange liv og rundt 1500 bedrifter, hans venner og fiender (som vi nok kommer til å høre fra!), hvordan Gribb ble skapt og holdt det gående helt til i dag, sier Radioteatrets krimnestor, og han legger ubeskjedent til:

- Både nostalgikerne og de som ikke er så godt kjent med Gribb-universet vil få sitt. Og det er en enestående begivenhet vi feirer; ingen annen detektiv i kriminallitteraturen har levd så lenge som Gribb.

For menigheten, men også alle andre

- 100 års-partyet for Knut Gribb består av bløtkake og pjoltere, og gjester som er ekte Gribbentusiaster, sier Radioteatrets produsent med ansvar for krim på P1, Else Barrat-Due.

- Dette er underholdning for den såkalte ”menigheten”, men også med mye snadder for de av oss som ikke er fullt så oppdaterte. Hvem var for eksempel Knut Gribb og hans gode kollegaer Jerven og Brede? For ikke å snakke om erkefienden Thomas Ryer. Hvilke forfattere har skrevet om ham, og er Gribb kun for gutta?

Knut Gribb
Foto: Fredrik Arff / NRK

Så hva mer skal man si? Den som venter får høre - og lørdag ettermiddag er det bare å benke seg foran radioen og bli med på fest. Og husk at lytter du på P1-krimmen er du i godt selskap; 500 000 lyttere velger krim hver uke. Så Gribb er i godt selskap!

Utålmodig? Lytt til "Gribb 100 år" allerede nå

"Knut Gribb 100 År"

I Nett-TV: fra arkivet: Portrett: Knut Gribb

Knut Nærum med Gribb-hyllest

Visste du forresten at Nytt på Nytt-humorist Knut Nærum er ekte Gribb-entusiast, og at han har skrevet flere Gribb-historier?

Her kan du lese Knut Nærums hyllest til Knut Gribb .

Test dine Gribb-kunnskaper

Gribb-quiz

Kulturstrøm

 • Varslar ny Harry Hole-bok

  Jo Nesbø gir ut ei ny Harry Hole-bok i juli 2019. Han offentleggjorde dette på si eiga heimeside torsdag. Lite informasjon er offentleggjort om handlinga, men i eit samandrag står det at Harry Hole vaknar opp i bakrus med hendene og kleda dekkja av blod, ifølgje VG.

  Jo Nesbø lanserer "Macbeth"
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Lesarane rasar mot Elle

  – Vi har ingen ambisjonar om å representere heile samfunnet.

  Dét svarte motebladet Elle då ein lesar på Instagram lurte på kvifor det ikkje var meir mangfald blant bloggarane deira. Svaret har fått mange til å reagere, skriv nettstaden Melk og Honning. Elle-redaktør Signy Fardal meiner det heile er ei misforståing, og kommenterer til VG at fordi Elle «heile tida brukar modellar og intervjuobjekt med anna etnisk opphav enn det norske, falt det oss ikkje inn at spørsmålsstillar tenkte på etnisitet».

  Signy Fardal
  Foto: Aas, Erlend / Scanpix