Skuespiller Grete Nordrå er død

Skuespiller Grete Nordrå er død etter lang tids sykdom, 87 år gammel. De senere årene er hun mest kjent for rollen som moren til Elling.

Grehte NOrderå spilte mors Elling i filmene basert på Ingvar Ambjørnsens romanfigur.

Grete Nordrå spilte moren til Elling

Foto: Virre Dahl/Maipo Film&TV-produksjon

Nordrå hadde en lang karriere som teater- og filmskuespiller og var de senere år særlig kjent for rollene som Ellings mor i filmen Mors Elling (2003) og som Anna Neshov i NRK-serien Berlinerpoplene (2007).

Agnete Haaland

Teatersjef ved Den Nationale Scene, Agnete Haaland

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Agnete Haaland er teatersjef ved Den Nationale Scene. Hun synes det er kjempetrist at Grete Nordrå er død.

– Hun var på en måte skuespillernes skuespiller. En elsket kollega og et varmt menneske, sier Haaland.

Hun forteller at hun spilte rollen som Nordrås svigerdatter i Mostraspelet. Agnete Haaland synes hun var heldig som fikk oppleve det.

Ble folkeeie

– Hun var en som alle andre skuespillere studerte, fordi hun spilte sine roller med stor inderlighet. Hun holdt seg for det meste til teateret, men ble folkeeie da hun spilte moren til Elling. Det sier litt om filmens gjennomslagskraft, sier Haaland.

Eva Isaksen regisserte filmen «Mors Elling» og fikk vite om dødsfallet da NRK.no ringte.

– Ingen gammel dame

– Gurimalla, jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Men makan til generøst menneske. Det jeg husker best er vitaliteten og den rå latteren. Hun oppførte seg ikke som noen gammel dame og var helt uten nykker, sier Isaksen.

Det som imponerte Isaksen mest var kanskje utholdenheten hennes. Hun kunne jobbe lange dager og likevel bli med de yngste ut på fest.

– Så var hun tidlig opp om morgenen. Hun trippet rundt som en ungpike i joggesko, forteller regissøren.

Debuterte som danser

I 1982 begynte hun på Den Nationale Scene i Bergen, der hun ble værende i 20 år og spilte i 39 teateroppsetninger. Hennes siste opptreden på DNS var i Festen i 2002 hvor hun spilte farmor.

Grete Nordrå

Oslo 1954. Unge talenter. I bakerste rekke fra v.: Gudrun Waadeland, Anita Thallaug og Grete Nordrå. Foran: Karin Hox og Vigdis Røising

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Nordrå debuterte i 1949 som danser ved Edderkoppen teater i Oslo. Hun var deretter danser på Chat Noir.

I 1952 fikk hun sin debut som skuespiller på Folketeatret i Oslo, der hun var til 1959. Hun spilte så ved Oslo Nye Teater til 1961.

Siden arbeidet hun fra 1961 til 1968 ved Trøndelag Teater i Trondheim, fra 1968 til 1974 ved Det Norske Teatret i Oslo, fra 1974 til 1976 ved Teatret Vårt i Møre og Romsdal og fra 1976 til 1982 ved Rogaland Teater i Stavanger.

Nordrå har også hatt roller i Stiklestadspelet og Mostraspelet.
I 1955 fikk Nordrå sin første rolle i en spillefilm, Trost i taklampa.

Hun har siden hatt roller i en rekke filmer og også i produksjoner for fjernsyn, blant annet Ni liv, Hustruer, Medmenneske, Lars i porten, Mors Elling og Berlinerpoplene.

Æresmedlem

Kongen utnevnte i 2003 Nordrå til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hennes innsats for norsk scenekunst.» Grete Kristine Nordrå var æresmedlem i Norsk Skuespillerforbund.

Kulturstrøm

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix